Førsteinntrykk: Dethleffs Globebus I 4
Kompakte, romslige og populære
Små helintegrerte bobiler blir stadig mer populære.

Dethleffs Globebus I 4 viser seg å være en spennende bobil, som sikkert vil tiltale mange norske bobilister, ikke minst fordi den er utstyrt med langsgående enkeltsenger. Så liten er den kanskje ikke. Globebus I 4 har nemlig fem "søsken", og samtlige er enda mindre.
Dethleffs bygger disse bobilene med isolering av polystyrol (PSE), mens tak og gulv har glassfiberforsterket plast (GFK) for optimal beskyttelse mot for eksempel hagl.
Spillvannstank, rør og vannlås er elektrisk oppvarmet (vinterkomfort-pakke) og dermed beskyttet mot kulde. Varmen er luftbåren og kommer fra en Truma Combi E6. Elektrisk gulvvarme finnes her også.
Ser vi på luftsirkulasjon har Dethleffs sitt eget patenterte Air Plus-system, som innebærer ventilasjon bak i overskapene, noe som skal forhindre kondens.
Les flere saker om bobil på Allt om husvagn & camping
Vårt testeksemplar er utstyrt med en seksgirs automatkasse. Både fører- og passasjerside har kollisjonspute. Forkortelsene ESP, ASR og EBF (elektronisk bremsekraftfordeling) finnes også. Som bonus finnes Traction Control og Hill Holder, som forhindrer at bobilen ruller bakover ved start i kraftig stigning, samt Hill Descent Control som forhindrer økt hastighet i bratte nedoverbakker.
Kort sittepute
Vi snurrer pilotstolene rundt, og prøver sittegruppen, og konstaterer at de førstnevnte er best å sitte i. At de er mer bekvemme enn sofaen skyldes primært at den har dårlig korsryggstøtte. Også lengden på sitteputa er i korteste laget. Anbefalingen for en slik plass er 45 centimeter, men vi måler bare 42. Spiller tre centimeter noen rolle? Tro oss, det gjør det! Men vi liker de regulerbare nakkestøttene i sofaen.

Den femte sitteplassen – ved entrédøren – er etter vår mening bare en ekstra plass, og intet sted å tilbringe en hel kveld. Over dette setet er forresten TV-armen montert.
Vi noterer oss ellers for følgende detaljer ved sittegruppen: leselamper på skinner, forlengbart bord, høyttalere, 230-voltuttak og doble overskap.
Senkesengen krever egentlig ingen klatring for å komme opp i, men stige følger nå med uansett. Leselampene her er integrert i en takkonsoll, og er ikke vridbare. Takluke og forheng gjør at den/de som sover her kan stenge resten av bobilen ute.
Flott og smart bad

Hygienerommet er veldig bra. I utgangspunktet ser vi en toalett med vask, men ved å vri hele veggkonsollen nitti grader har man plutselig et dusjkabinett med 77x59 centimeter gulvplass og trerist. Genialt!
Avstanden fra gulvet opp til vasken er ellers på 90 centimeter, noe som er fem centimeter høyere enn anbefalt. Benplassen foran toalettet er bra, lysbryteren er i barnevennlig høyde, ventilasjonsluke i taket er på plass, kroker for håndklær det samme. Og det er godt med skapplass til hygieneartikler.
Over i kjøkkenavdelingen gleder vi oss over AES-kjøleskap og frys med automatisk energivalg (strøm, gass, batteri), doble 230-voltuttak og god LED-belysning. Vi kunne imidlertid ha ønsket oss et uttrekkbart skjærebrett siden blussene sitter i en triangelform og opptar mye av kjøkkenbenken. Det hadde heller ikke vært dumt med hyller til overskapene, samt en beskyttelse mot mulig fettspruting i senga som ligger mot kjøkkenet.
De langsgående enkeltsengene får pluss i margen for distanseskiver rund baut, samt justerbare hovedender. Samme gode skussmål får midtkonsollen som skiller de to sengene. Der finnes både overskap og hyller til sengelektyre og for eksempel mobiltelefon.
Utfordrer ryggen
En stor takluke og vridbare leselys på skinner er også bra. Mindre bra er garderoben (automatisk belysning) under sengene. Hengelengden der er på bare 64 centimeter, og du må ned på kne for å hente fram et plagg.
Går vi videre liker vi myggnetting og søppelbøtte integrert i entrédøra. Videre har Globebus I 4 el-trinn, markise og sykkelstativ.

Garasjen har lasteluker på begge sider. Rommet er oppvarmet og opplyst, og har et 230-uttak. Dessverre finnes gassflaskene i et skap i garasjen – det blir fort utfordrende for ryggen.
Det finnes mye godt å si om Globebus I 4, men enkelte ting trekker også ned. Og så er det jo en smakssak om man ønsker denne eller en annen planløsning.

