Kommentar

Gassbruk ved ran av bobilturister – fakta eller myte?

Er bobilran med bruk av bedøvende gasser et faktum, eller bare bortforklaringer, vandrehistorier og innbilninger?

Pluss ikon
<b>IDYLL: </b>Det finnes steder man kan stå trygt og uforstyrret, men i mer sentrale strøk bør man unngå å parkere på øde rasteplasser langs veien.
IDYLL: Det finnes steder man kan stå trygt og uforstyrret, men i mer sentrale strøk bør man unngå å parkere på øde rasteplasser langs veien. Foto: Geir Svardal
Først publisert Sist oppdatert

Britiske caravanturister på kontinentet blir anbefalt å montere narkosegassalarmer, etter at det er rapportert om flere nye raid med innbrudd der kriminelle sprøyter bedøvende gass inn i bobiler før de tar seg inn og rundstjeler de sovende.

Sitatet er fra den britiske avisen The Telegraph. Artikkelen sto på trykk i 2014. Familier står frem. Forteller at de har våknet groggy og småkvalme, og oppdaget at noen har vært inne i bobilen og stjålet verdisaker.

Men hva er nå egentlig en narkosegass? Store medisinske leksikon skriver at narkosegasser er gasser som tilsettes innåndingsluften under generell anestesi, og som fremkaller dyp søvn og smertefrihet når de kommer over i blodet.

Vi trenger ikke dra til Storbritannia for å finne slike avis­artikler. Vi finner dem i vårt eget land. Med jevne mellomrom forteller avisene om bobilturister som har blitt ranet mens de sov. Så sent som i juli hadde avisen Gjesdalbuen og VG en sak om en norsk familie på ferie i Frankrike, som mente seg dopet ned og ranet i bobilen sin mens de overnattet på en rasteplass.

Ofte konkluderes det med at «narkosegasser» må ha vært i bruk. For folk som hevder å våkne av lite, har etter sigende sovet seg gjennom innbrudd der tyver har gjennomsøkt bobilen. Flere ganger hevdes det sågar at selv en hund med godt vaktinstinkt ikke har reagert.

Bilorganisasjoner som NAF har hengt seg på, og gått ut med advarsler. Det samme gjør forsikringsselskaper. Avisene siterer. Sammen markedsfører de gassalarmer for bobiler bedre enn noen markedsavdeling kan drømme om. Hver gang pressen skriver om denne typen ran, øker etterspørselen etter avanserte gassalarmer. Frykten for å bli det neste offeret får mange bobileiere til å betale mange tusen kroner for en alarm som ikke bare reagerer på innbrudd, bevegelse, propan og kullos, men også på narkosegasser, som det finnes flere hundre typer av.

Men eksisterer egentlig narkosegass-innbrudd?

I artikkelen i The Telegraph uttaler The Royal College of Anaesthetists at det er en myte at narkosegass brukes under ran av bobiler. Fordi det i praksis er svært vanskelig, antageligvis umulig, å gjennomføre det uten å ha en tankbil med gass stående klar. Faren for å drepe noen ville dessuten være stor, fordi mengden gass må være nøye tilmålt. Det er for eksempel stor forskjell på hva et voksent menneske og et lite barn tåler.

Likevel – artiklene om bruk av narkosegasser i forbindelse med tyveri og ran dukker opp. Ofte etterfølges reportasjene av uttalelser fra skeptiske fagfolk innen anestesi. Gassene er dyre, vanskelige å få tak i og nesten umulige å bruke i riktige doser, hevdes det.

Så mange konkluderer med at dette i bunn og grunn handler om «urban myths» – vandrehistorier. Men hva om det skjer likevel? Bare at det ikke er narkosegasser, men andre typer gasser som brukes? Kan for eksempel bruk av karbondioksid-gass være forklaringen på hvorfor mange bobilturister mener seg dopet ned og ranet?

Geir Svardal er journalist i Vi Menn Bobil. Følg gjerne Vi Menn Bobil på Facebook.