Bobil:
Bobilferie-trenden som er på vei til Norge
Bobilfolket får stadig nye muligheter til å å parkere gratis på gårder og gjestehus. En trend som begynte i Frankrike står nå på dørstokken vår.
Kjøp en guide, et medlemskort og en sticker til bobilen, til en nærmest symbolsk pris av to-tre hundrelapper, og få rett til gratis overnatting på vingårder, bondegårder, verthus og andre aktuelle verter på landet.
Denne typen bobilferie er på fremmarsj i Europa. Det begynte med France Passion, der et stort antall vingårder er med på ordningen. På disse gårdene tilbys gjestene prøvesmaking og kjøp av vin. Men det er opp til en hver om man vil handle.
- I 2016 solgte vi 100 France Passion-guider til nordmenn, forteller Mathilde Yonnet-Liberty.
Mange andre land i Europa har fulgt etter. Tyskland har fått sin Winzer Atlas som har rundt 160 vinprodusenter på listen, Spania har sin Espana Discovery, som pr. i dag har cirka 160 verter - vingårder og landsens restauranter.
Storbritannia har Brit Stops, der bobilene kan parkeres på gårder og vingårder, ved landsens puber, gjestehus og bryggerier. Steve Clark anslår at de solgte rundt et dusin guider til nordmenn i 2016.
- Ikke nok til at vi kan leve et liv i luksus, men kanskje artikkelen din kan endre på det, kommenterer Clark med sedvanlig herlig britisk humor.
Italia har Fattore Amico, med hele 508 verter. Og foreløpig sist ute er Sverige, med Swedestops. Her er det så langt bare rundt 30 verter, så vi snakker om en sped begynnelse.
Vinn-vinn - og vin
Opplegget er genialt. Bobilistene får muligheten til 24-timers lange og trygge opphold på mer eller mindre idylliske gårder og serveringsteder, uten å betale ei krone. Samtidig får man anledning til å kjøpe mat og vin og eventuelle andre varer.
Dessuten får du anledning til et grundigere møte med lokale tradisjoner og lokal kultur, langt unna de vanlige turiststedene. Alle steder har en historie å fortelle og noe å tilby - en spesialitet man kan spise eller drikke, kunst man kan betrakte, historier man kan lese eller høre om. Kanskje en spennende tur i vinkjelleren til bonden; litt prøvesmaking og et godt tilbud. Og dessuten et møte med bobileiere fra mange land.
(Artikkelen fortsetter under bildet.)
Disse vertene kan neppe tilby tømmesteder for bobiler, så en og annen tur på en campingplass, bobilparkering eller et annet sted med tømming må man uansett regne med, for å tømme gråvann og toalett, og fylle på med friskt vann.
I Norge har ingen så langt tatt tak i dette. Men det kommer sikkert. Riktig nok er det dårlig med vinbønder her, og det er kanskje denne typen bønder som har størst tiltrekningskraft på reisende i bobil. Men det finnes tross alt flotte bondegårder med nok av plass her, siderprodusenter, fruktprodusenter, gårdsbutikker, gallerier etc.
Er det noen som har erfaring med dette hører vi gjerne fra dere.
Denne saken ble første gang publisert 11/03 2017, og sist oppdatert 03/05 2017.