Barne-TV-stjernens nye liv
Sjefen over alle sjefer har begynt et nytt liv på veien.


Førti, feit og bobileier!
Asgeir Borgemoen - en gang Norges største barne-TV-stjerne, med tilnavnet "Sjefen over alle sjefer" - leker videre. Men bilene blir stadig større. Nå er han blitt eier av en 7,30 meter lang helintegrert bobil.
La oss spole tilbake til 17. mai i fjor:
Asgeir Borgemoen drar innom foreldrene i Gudbrandsdalen med nyinnkjøpt bobil, før han fortsetter nordover, mot Mo i Rana. Ut av radioen strømmer det smektende danseband-musikk fra P1s "På dansefot".
– Over Dovrefjell slo det brått ned i meg. Jeg er middelaldrende, feit, kjører bobil, spiller danseband-musikk på P1 - og liker det, skratter han.
Selvironi er en sympatisk egenskap. TV-kjendisen og entertaineren har den åpenbart!
Firmabobil
Vi møter ham i bobilen, for anledningen parkert på sirkustomta på Tøyen i Oslo, der finaleomgangene i Varebilcupen avholdes.
Asgeir er speaker, og det lille produksjonsselskapet Zip:it - et selskap han har sammen med Bjørn Gravdahl (de driver forresten med bilutleie under samme firmanavn, også) - produserer en video for oppdragsgiver Møller Bil.
Og strengt tatt er ikke bobilen Asgeirs. Den tilhører firmaet. Og det var kollegaen som impuls-kjøpte den i Trondheim, før crewet i produksjonsselskapet skulle på en turné nordover, til de innledende konkurransene i Varebilcupen.
Men hvorfor det?
– Vi er et lite produksjonsselskap, og budsjettene i dagens medie-klima er ikke akkurat store. Så må vi også tjene penger gjennom å spare penger, forklarer Asgeir.
Ut med hotell, inn med bobil
Det var der bobilen kom inn. For det var ikke akkurat småpenger som kunne spares ved at fire personer brukte en bobil i stedet for å ta inn på stadig nye hoteller.
Så mye penger, faktisk, at det mer eller mindre dekker avdragene på bobilen – en splitter ny helintegrert og vinterpreparert 7,35 meter lang Dethleffs Advantage I 7011 til drøye 800.000 kroner.
– Vi trengte en bobil der fire mennesker kunne bo, og der vi hadde plass til utstyr og klær, og også kunne gjøre kontorarbeid, nedlasting av film-materiale og redigering, forteller Asgeir.
Advantage'n passet perfekt med sine to langsgående enkeltsenger for Asgeir og Bjørn, mens de to andre i crewet heldigvis er kjærester og kan dele senkesenga.
– Hvorfor helintegrert?
– Jeg liker at den føles stor, og at man liksom sitter i stua og kjører. Sikten er formidabel, og så er det praktisk å kunne sette større ting fra seg på det digre dashbordet mens vi jobber.
Bobilen er registrert for 4250 kilo, men både Asgeir og kompanjong Bjørn har førerkort klasse C1. Lastekapasiteten er god. Og køer pleier de ikke å lage. Eller "ingen skal bli nødt til å irritere seg bak meg", som Asgeir sier med et smil.
– Vi syntes også det var bra med Fiat-chassis, fordi vi har skjønt at de dominerer markedet stort, og dermed er det sikkert lettere å få fikset på ting når det er nødvendig. Jeg må også innrømme at jeg ble overrasket over hvor godt den trakk, og hvor lett den er å kjøre selv på svingete og smale veier.
Det var reklamen! Men det er ikke bare overnattingskostnaden som blir langt lavere for teamet. De sparer også masse tid ved å slippe å pakke inn og ut på hotell hver eneste dag – og tid er som kjent penger. Eller som Asgeir kort sier det.
– Det blir mindre stress med bobil, og vi jobber mer effektivt og får mer ut av reisene våre.

Fordommer
Asgeir Borgemoen hadde knapt satt sine føtter i en bobil, før Zip:it kjøpte inn sin Dethleffs. Men han har alltid tenkt at det ser tiltalende ut.


Fordommene mot bobilen har han nok i en viss grad merket. "Jøss, kjøre du bobil", som råne-ungdommen på en bensinstasjon i Mosjøen måpte.
Men han har også merket dobbeltheten som finnes i rikt monn rundt dette med bobil.
– Mange kompiser uffet seg da jeg fortalte om bobilen. Men siden, med senket stemme, har flere lurt på om det er mulig å få låne den, flirer Asgeir.
Selv har han fått så dilla på bobilkjøring at han under en jobb-pause tilbrakte flere dager bak rattet, fartende alene rundt i Rogaland. Og i skrivende stund planlegger han et par ukers ferie i bobilen, sammen med kjæresten.
Bobilens geniale allsidighet har Asgeir også merket seg. Han har startet med racing, og nå har han sin egen medbrakte bolig stående i depotet, noe som gjør det mye enklere å slappe av mellom turtallsøktene.
Ny verden
Alle som har startet et liv bak rattet i en bobil, kjenner til at det åpner seg en ny verden. Asgeir snakker for sin del om "milepælene".
Som første gang han tømte kassett-toalettet ("håpet noen andre kunne ta det, men det ble meg"). Første gang han opplevde at folk i bobil ofte vinket når de møttes ("Bjørn og jeg har utviklet vår egen hilse-teknikk"). Første gang han ble klar over at campingplasser ikke holder døgnåpent.
Campingplasser eller bobilparkeringer med strøm oppsøkes for øvrig når klær må vaskes og batterier må lades, og/eller når de på grunn av film- og redigeringsarbeid trenger å være koblet opp til strøm. Ganske ofte, med andre ord.
Asgeir har også virkelig fått øynene opp for hvor vakkert landet vårt er, etter å ha kjørt bobil fra Mo i Rana og sørover, inklusive Vestlandet fra Møre og Romsdal til Rogaland.
– Det er sendt en del bilder på SMS til kjæresten min, smiler han.
Camping-etikette
På campingplassene har Asgeir også merket seg at det ikke alltid er enkelt å balansere mellom kjendisstatus, behov for privatliv og antatt camping-etikette. I likhet med mange andre vil han gjerne kunne være i fred nå og da; nyte en bok og et glass utenfor bobilen, uten å bli praiet av naboer.
– Ennå vet jeg for lite om hva som er etikette blant bobil-folk. Og det har nok hendt at jeg har vært avvisende når folk kommer bort, for etterpå å tenke at det jo er jeg som oppsøker miljøet, så jeg får bare ta det.
Så har Asgeir begynt å betrakte andre bobiler med nysgjerrighet, og automatisk speide etter skilt for bobil-tømming. Vaner som siger på for en nybakt bobil-bruker.
Og så er han, i likhet med bobilister flest, begynt å savne bobilen de periodene den ikke er i bruk. Savne den "gode følelsen" av å vite at gråvannet og toalettet er tømt, friskvanns- og dieseltanken er full, og man er klar for nye kilometere og nye opplevelser i egen regi.
