BOBIL: Ranet med gass?
Politimann: Gassran av bobilturister er en myte
Den erfarne politimannen og bobilturisten Christer Fuxborg mener gassrelaterte ran av bobilturister bare er en myte. Men han har flere gode tips mot innbrudd, for de skjer.
Vanligvis pleier man å våkne av lyder, og gjør man ikke det vil noen konkludere med at de er blitt bedøvet av gass. Men det handler nok først og fremst om at folk har kjørt langt, blitt utmattet og har sovet tungt.
Det mener Christer Fuxborg. Han er ikke bare en meget erfaren bobileier, men pressetalsmann for polisregion Väst i Sverige. Han er kanskje den svenske politimannen med størst kunnskap om temaet «gassrelaterte vinningsforbrytelser rettet mot bobiler».
LES OGSÅ: Hundepromp utløser bobilalarmen
Utsatt for innbrudd
Fuxborg har vært aktiv med bobil siden 1982, og har sågar vært utsatt for innbrudd en gang, utenfor Benidorm i Spania. Ingen i familien oppfattet hva som skjedde. Men de har aldri trodd at bedøvende gasser var involvert i tilfellet.
I 2016 bestemte han seg for å grave dypt i dette med gassbaserte ran av bobilturister. Han kontaktet både bobilprodusenter og politifolk som hadde jobbet mye med materien.
Ingen beviser for gassbruk
– I arbeidet snakket jeg blant annet med en kollega som i flere år bare jobbet med innbrudd på rasteplasser. Han hadde aldri klart å finne bevis for at det har blitt brukt gass mot bobiler.
Fuxborg var også i kontakt med narkoseleger på Sahlgrenska i Göteborg.
– De hevdet at det ikke er mulig å bedøve ned noen ved å sprute inn en type narkosegass i en bobil, fordi det ville kreve enorme mengder. Det er dermed helt urealistisk.
Her hjemme mener overlege i anestesi og bobileier, Hallstein Sørebø, at gassranene kan ha blitt gjennomført ved å bruke karbondioksid for å sløve ned ransofrene.
Gassran en myte
Fuxborg hevder at det ikke er funnet ett eneste verifisert tilfelle av gassran i Sverige. Det er ikke funnet spor av gass, hverken i bobiler eller blodprøver. Han var også i kontakt med storprodusent Hymer, men heller ikke der kjente de til ett eneste tilfelle av gassran i Europa mot bobiler.
– Det hele er bare en myte, som blant annet har medført at alarmprodusenter utvikler alarmer som også skal ta narkosegasser. Bortkastet, mener Fuxborg.
Tips om sikkerhet
Politimannen har rimeligvis alltid hatt stort fokus på sikkerhet når familien er på bobiltur.
– Jeg har en helintegrert bobil, og har montert doble sikkerhetslåser både på førerdør og døren inn til boligdelen. Fuxborg har også en alarm koblet til bobilen.
– Er jeg inne i bobilen kan jeg velge å aktivere en ytre alarm. Jeg kan sette på full alarm når vi forlater den. Tyver sjekker, og velger bobiler med dårligst sikring.
– Ta bybobilene, for eksempel. Fremdørene er enkle å få opp, mener Fuxborg. Skyvedøren er sikrere.
LES OGSÅ: Vogntoget som ble luksusbobil
– Et tips er å ta setebeltet og tre det gjennom håndtaket på innsiden og feste det. Døren kan fortsatt åpnes litt, men man kommer ikke inn. I min gamle bobil satte jeg et spennbånd mellom dørene slik at de ikke kunne åpnes. Båndet kunne fjernes raskt ved for eksempel brann.
Ellers anbefaler Christer Fuxborg bobilturister å parkere der det er opplyst og der det står andre bobiler, dersom man vil overnatte på rasteplass. Innbruddstyver og ranere skyr lys og oppmerksomhet. For ran og innbrudd langs veien skjer.
– Jeg hørte nylig om innbrudd i bobiler på rasteplasser i Søndre Halland. Det er dumt å kjøpe dyr bobil og ikke bruke litt på ekstra sikkerhet.
Sigmund Clementz i If har også noen enkle råd til de reisende.
– Vær din egen sikkerhetssjef, bruk hodet og søk gjerne litt informasjon via Google om stedene du skal til.