Se hvor lenge du må jobbe for bilen
Til sankthans har du tjent nok til å eie en BMW 3-serie
En europeisk undersøkelse viser hvor lenge du må jobbe for å holde deg med bil.

Hva en bil koster er ikke så interessant. Det interessante er hvor lenge du må jobbe for å dekke kostnaden ved bilholdet.
Hvor lenge må du jobbe for bilen?
En europeisk undersøkelse viser hvor mye gjennomsnittsnordmenn bosatt i Oslo må jobbe for bilen sin, sammenliknet med innbyggere i ni andre hovedsteder. Undersøkelsen baserer seg på fire ulike bilmodeller, og bilholdskostnadene er basert på leasing av bilene med tillegg for drivstoff, vedlikehold og dekkslitasje.
Kostnadene for en privatperson som eier bilen selv vil være tilnærmet de samme.
Resultatet viser at bil - svært høye nybilpriser til tross - ikke er spesielt dyrt i Norge. Årsaken er selvsagt at nordmenn har høye lønninger.
Norge midt på treet, Sverige best
På den andre siden er ikke bil spesielt billig her, heller. Vi havner midt på treet, bak Sverige, Danmark, Spania og Frankrike, der folk må jobbe mindre enn nordmenn får å holde seg med bil.
Slik ser lista ut, med det billigste bil-landet øverst:
- Sverige
- Spania
- Frankrike
- Danmark
- Norge
- Finland
- Østerrike
- Nederland
- Italia
- Tsjekkia
De fire bilene som er tatt med i undersøkelsen, er Audi A4 Tdi 136, VW Golf 1,6 105 HK, BMW 318d, 146 HK og Toyota IQ 1.33Dual.
I Norge må du jobbe 18,8 timer for Audien og 12, 6 timer for Golfen. Svenskene trenger bare å jobbe 14,6 og 18,1 timer for de samme bilene.
Her kan du laste ned hele oversikten.
Jobber fram til lunsj på onsdag for å betale bilen
Ta for eksempel en BMW 318d Touring, som vi har testet, med godt resultat. I Stockholm må du jobbe i to dager - eller mer nøyaktig, i 15 timer - per uke for å dekke utgiftene til denne modellen. I Oslo må du jobbe en halv dag ekstra (19 timer).
- Du jobber altså frem til lunsj onsdag for å klare av utgiftene til bil. Så kan du jobbe for andre utgifter resten av uken. Ikke rart at to inntekter i en familie er standarden, sier markedsdirektør Marius Paus i LeasePlan, som har vært delaktige i undersøkelsen.
Hardt arbeid i Praha
Så kan man jo være glad for at man ikke bor i Praha, der man må jobbe 70 timer i uken for å ha råd til BMW-en.
Om bilhold er verken spesielt dyrt eller billig i Norge, må vi generelt sett jobbe mer enn mange andre for å ha råd til diverse varer og tjenester. I undersøkelsen ble også en "handlekurv" med sånt, tenkt benyttet av en familie på tre, satt sammen.
Da havnet Norge på 8. plass av ti land. Men det er jo en mager trøst at andre varer relativt sett er enda dyrere enn bil. Den generelle kjøpekraften i Norge er åpenbart ikke så god som vi kanskje liker å tro.
Ellers er det jo på sin plass å nevne at du selv kan gjøre mye med kostnadene til bilhold, ved for eksempel å fylle drivstoff til riktig tid, være smart når du kjøper dekk og velge verksted med omhu, ikke minst når du skal fikse mindre lakkskader og rette opp småbulker.

Les også:
Få Mercedes for 150 000 kroner