Test av promillemålere
Sjekk om du er edru nok til å kjøre
Bruker du alkomåler etter festen? Vi har testet fire nye og en brukt - med oppsiktsvekkende resultat.
Flere tusen nordmenn har gått til anskaffelse av promillemåler, for å være bedre føre var enn etter promilletatt bak rattet.
Vi har i en annen artikkel påpekt at katastrofalt få av disse kalibreres, og derfor feilmåler.
Vi har testet fire av de mest solgte promillemålerne, samt et brukt eksemplar av landets storselger, CA 2000.
Testresultatene finner du nederst i artikkelen.
Ulike typer
Nye produkter varierer i form og funksjon, og ikke minst i pris. Vi har sett på fire av de mest aktuelle, samt på en brukt og ukalibrert CA 2000 - modellen det finnes flest av i de tusen hjem.
Tre av disse promillemålerne benyttet såkalte halvledersensorer, mens to benytter brenselcelle. Fordelen med sistnevnte type er at den har lengre levetid, og er såkalt alkoholspesifikk (den ikke blir påvirket av andre ting enn alkohol; som for eksempel sigarettrøyking eller eksos fra biler).
Mens det tidligere fantes et utall typer promillemålere hos relevante forhandlere, er utvalget nå mindre, men også mer "seriøst". Fortsatt finnes det billige "nøkkelring-promillemålere" til salgs via postordrefirmaer, men disse fraråder vi at du stoler på. Det finnes også en GPS med promillemåler .
Slik foregikk testen:
- Testperson Janicke Ulvatne er 36 år, 1,63 meter høy og veier 55 kilo. Hun drakk tre glass hvitvin (alkoholprosent 10,5) mellom klokken 8.00 og 9.15.
- Testen begynte cirka en time senere. På det tidspunktet kjente Janicke godt at hun hadde drukket alkohol. Hun blåste to ganger i hvert apparat.
- Som referanseapparat brukte vi UP's Dräger 6810 - et svært avansert måleapparat som kalibreres hver tredje måned. Med oss på testen var politioverbetjent Frank Schröder fra samme etat.
Les også:
Du kan bli tatt for lavere promille enn 0,8 til sjøs
Denne saken ble første gang publisert 03/11 2009, og sist oppdatert 28/06 2017.