Bruktimport fra Tyskland
Sparte 100 000 på to år gammel BMW 5-serie
– Det var enkelt å importere bil fra Tyskland, sier Catrine Hjørnevik (33).
- Jeg er veldig fornøyd med bilen, sier Catrine Hjørnevik fra Oslo. I september 2011 fikk hun sin 2010-modell BMW 520dA Touring på norske skilter. Etter fem måneder på veien har hun ikke opplevd problemer.
- Med et barn på 10 måneder ønsket jeg å bytte ut den gamle bilen med en større og sikrere bil. En nabo tipset meg om mulighetene for å importere en bil fra Tyskland. Vi brukte mye tid på nett og sammenlignet biler til salgs i Norge og i Tyskland, forteller hun.
Catrine fant ut at hun kunne spare mye penger på å importere en nyere bruktbil i forhold til å kjøpe en tilsvarende bil i Norge.
- Jeg endte opp med en finalerunde på ti biler, og tilslutt plukket vi ut én bil fra en tysk BMW-forhandler gjennom nettjenesten www.mobile24.no. Det gikk veldig greit å snakke med forhandleren, og vi fikk et ryddig kontraktsforslag på mail.
Brukte samarbeidspartner
Det var ikke aktuelt for Catrine å hente bilen selv, og hun endte opp med å bruke Mobile24s samarbeidspartnere for importhjelp, transport, fortolling og registrering. Dermed kunne hun etter kort tid hente sin nye bil på norske skilter i Drammen.
- Det kostet rundt 15 000 kroner, men var vel anvendte penger for meg, sier Catrine. Totalt sett regner hun med å ha spart ca. 100 000 kroner på en svært velutstyrt og fornuftig familiebil. Og hun er ikke i tvil om hvordan neste bilkjøp skal foregå:
- Det blir en ny bruktbil fra utlandet, slår hun fast.
Unngå fellene
På nettsidene til Forbruker Europa, forbrukereuropa.no finner du mange gode råd for hvordan du skal gjennomføre et vellykket bruktbilkjøp i utlandet.
Husk dette:
Velg ut merke og modell
Bruk god tid til å sammenligne pris og utstyr
Sjekk www.forbrukereuropa.no for råd og tips
Kjøp gjerne av merkeforhandler
Få en uavhengig teknisk rapport på bilen
Sørg for klare avtalevilkår, særlig rundt moms og garanti
Bruk eventuelle eksperttjenester ved behov
Ta kontakt med Forbruker Europa ved problemer i forbindelse med kjøpet
Europakommisjonen og de nasjonale forbrukerorganisasjonene har etablert et nettverk av 29 forbrukerkontorer i alle EU-land, samt Norge og Island. Det bistår forbrukere ved klager mot næringsdrivende på tvers av landegrensene.
- Vi ser flest problemer i forbindelse med tilbakebetaling av utenlands moms og når det reklameres på feil eller mangler overfor en utenlandsk forhandler, sier direktør i Forbruker Europa, Ragnar Wiik.
- Forbrukervernet er svakere i Tyskland enn i Norge, og tvistesystemet er ikke like godt som her. Derfor er det svært viktig at det lages en utfyllende kontrakt, der blant annet tilbakebetaling av moms spesifiseres. Vi opplever også at nordmenn ikke er flinke nok til å lese avtalevilkårene.
Om du får problemer er det avgjørende for Forbruker Europa at avtalevilkårene er klare:
- Ser vi at saken er god, sender vi dokumentasjonen over til vår tyske partner, sier Wiik. Det viser seg at en henvendelse fra tyske forbrukermyndigheter gjerne får fart i saksgangen og at man kan ende opp med en minnelig løsning.
- Enkelt å handle selv
- Det har aldri vært enklere å skaffe seg bruktbil fra Tyskland, sier Erling Stavheim hos Mobile24.
Mobile24 er den største nettjenesten i Tyskland for kjøp og salg av bruktbil. Den norske versjonen av nettstedet viser de tyske annonsene på norsk, med ferdig utregnede nettopriser i følge det norske avgiftssystemet.
Priseksempler
Her er cirka prisområde på noen av de mest populære bruktimport-modellene. Priser og antall er hentet fra annonser på finn.no og mobile24.no medio januar.
Mercedes-Benz E220 CDI stasjonsvogn 2010-modell
Norge: 480-600 000 kroner, 20 biler
Tyskland: 350-570 000 kroner, 100 biler
BMW 520d stasjonsvogn 2009-modell
Norge: 360-480 000 kroner, 15 biler
Tyskland: 285-410 000 kroner, 70 biler
Ford Fiesta 2009 og 2010-modell
Norge: 120-210 000 kroner, 125 biler
Tyskland: 90-165 000 kroner, 2100 biler
BMW X3 2,0d 2009-modell
Norge: 440-530 000 kroner
Tyskland: 355-500 000 kroner
VW Golf 2010-modell, 1,2 og 1,4 TSI, 1,6 TDI
Norge: 185-280 000 kroner, 250 biler
Tyskland: 155-260 000 kroner, over 3000 biler
- Du kan selvfølgelig gjøre alt selv, men for vanlige bilkjøpere kan det være en god ide å benytte våre samarbeidspartnere for importhjelp og transport, mener Stavheim. De kan legge ut for moms, salgsbeløp og ordne test av bilen.
I tillegg anbefaler Stavheim at man bruker merkeforhandlere og at garantivilkårene spesifiseres i kontrakten:
- Selv om garantitiden er kortere enn i Norge, har blant annet Mercedes, BMW og Audi i Tyskland nå utvidete garantiordninger på en del brukte biler, forteller Stavheim. Det gir bedre trygghet etter bilkjøpet.
Stavheim mener også at det kan være store penger å spare:
- Vår erfaring er at man kan spare rundt 100 000 kroner på biler som koster 350-500 000 i Norge. På biler som koster 500-1 000 000 kroner kan man spare inntil 200 000 kroner.
Norsk firma gjør jobben
Om du ønsker å forholde deg til et norsk firma, har flere merkeforhandlere og frittstående forhandlere løsninger for import av bruktbil fra utlandet.
Et eksempel er Autoarena i Oslo. Det eies av Møllergruppen, importør av VW, Skoda og Audi.
- I våre utstillingslokaler har vi allerede et utvalg på 80 biler, forteller daglig leder Rune Hall-Henriksen. Om du ikke finner din drømmebil her i Norge, kan Autoarena hjelpe deg å spore den opp i utlandet:
- Vi kjøper inn nyere bruktbiler for hele Møllergruppen, sier Hall-Henriksen. Dermed har vi et stort nettverk og solide rutiner for oppgjør og sjekk av bruktbil. Vi tar ca. 7-8000 kroner for importjobben og tar i tillegg avanse på bilprisen.
- Den senere tiden har vi sett at mindre biler som VW Polo og VW Golf med moderne bensinturbomotorer er gunstige kjøp. Inntil tre år gamle større biler er også attraktive. Du får eksempelvis mye utstyr for pengene og det er enklere å skaffe spesielle motor- og utstyrsversjoner. Det er verdt å merke seg at Audi har 5 års garanti for biler kjøpt gjennom bruktprogrammet til Audi AG i Tyskland, sier Hall-Henriksen.
- Fordelen er at vi legger ut for salgssummen og tar ansvaret for tilbakebetaling av tysk moms. Siden du kjøper av et norsk firma gjelder forbrukerkjøpsloven med fem års reklamasjonsrett, og du kan bytte inn din nåværende bil hos oss. avslutter Henriksen.
Styr unna fellene
1. Ikke skriv under på en avtale du ikke forstår
Krev at avtalen skrives på et språk du forstår godt.
2. Finn ut hvem som eier bilen og om det er pant i den
Undersøk bilens vognkort, registreringsbevis og offentlige registre for informasjon om hvem som eier bilen og om den er pantsatt.
3. Vær kritisk til forhandleren
Undersøk flere forskjellige forhandlere for å finne det beste tilbudet. Bruk Google aktivt for å søke etter kommentarer fra tidligere kunder. Kjøp bil fra anerkjente forhandlere med eksporterfaring som er tilknyttet en bransjeforening og klagenemnd.
4. Lær deg avgiftsreglene
Å importere bruktbil innebærer at du har krav på å få refundert avgifter fra landet du eksporterer bilen fra. Ved innførsel til Norge må du betale norske avgifter. Husk at bilen må eksportregistres og at du må ha lovpålagt bilforsikring.
5. Ikke kjøp bilen usett
Undersøk bilens utstyr, historikk, kilometerstand og servicehefte. Gjør en tilstandsrapport hos et uavhengig testsenter.
6. Ikke betal på forskudd
Betal når du overtar bilen! Eventuelt kan du benytte kredittkort eller anerkjente betalingsformidlere. En praktisk måte å gjennomføre kjøp av bil på er å bruke et Escrow-firma som ikke overfører pengene til selger før du har mottatt bilen. Ikke bruk Escrow-firmaer som selger foreslår med mindre du er sikker på at de er til å stole på.
7. Gjør deg kjent med innholdet i garantien
Skaff deg et skriftlig garantibevis. Bekreft garantiens gyldighet og varighet hos norske forhandlere.
Kilde: Forbrukereuropa.no
Les også
Lånekalkulator: Finn det billigste billånet