Tips om barn i bil
Sjekk dette før du kjøper familiebil
Skal du ha bil med plass til barneseter og barnevogn, er det fem ting du bør sjekke.

En stasjonsvogn er ikke nødvendigvis det samme som en bil med masse plass. Så langt der ifra. Det samme gjelder mange SUV-er som fra utsiden ser så store ut at de kan romme alt mulig.
Like fullt hører vi i Vi Menn Bil titt og ofte om familier som har kjøpt det de trodde var en utmerket familiebil, men som sliter kraftig med å få plass til moderne barnesikkerhetsutstyr.
Fersk test: Denne stasjonsvogna har rommelig baksete
Dette er noe vi i redaksjonen kjenner godt til selv også.
Hver uke tester eller prøvekjører vi flere bilmodeller (i testdatabasen finner du over 500 biltester ).
Ettersom flere av redaksjonsmedlemmene har små barn, er plassering av barneseter en velkjent øvelse.
Problemene vi oppdager, er de samme som vi hører om fra andre:
* Baksetet er så smalt at to seter i praksis tar hele plassen. En eventuell storesøster eller -bror blir sittende i klem mellom to store barneseter. En variant av samme problem er at baksetet i seg selv er bredt, men har former som presser barnesetene mot midten.
* Forsetet foran et bakvendt barnesete må skyves så langt fram at det spiser kraftig av plassen til den voksne som skal sitte der. I mange tilfeller vil en voksen rett og slett ha problemer med å få nok plass til knærne.
* Barnevogna fyller hele bagasjerommet, det er knapt nok plass til noe annet.
Ved bilkjøp, uansett om det dreier seg om en splitter ny bil eller en brukt, vil nødvendigvis pengene sette grenser for hvor stor bil en kan kjøpe. Desto viktigere er det å vite hva en skal se etter.
Les også: Slik kjøper du bruktbil
Her er våre beste tips ved kjøp av familiebil, basert på tester og generell bruk av flere hundre aktuelle bilmodeller:

1. Tenk gjennom behovene før du kjøper
Å kjøpe en bil som bare har plass til to barn hvis dere lurer på om dere skal ha nummer tre, er kanskje ikke smart.
Trygg Trafikk har lagd en oversikt over bilenes evne til å romme tre barn i barneseter.
Listen avslører noe vi jevnlig har opplevd i våre biltester: Det er ikke plass til tre barneseter i baksetet i selv store og brede bilmodeller fra merker som BMW og Audi (klikk på merkenavnet for å lese tester).
Årsaken er at setene er konturformet med store sidevanger som vil presse et barnesete inn mot midten.
2. Ta med barnesetene og monter dem ordentlig før du kjøper bilen. Ikke stol på øyemål!
Bare ved å sette barnesetene ordentlig på plass vil du se om det faktisk er plass til dem - og til personen som skal sitte foran en bakvendt barnestol.
Generelt er vår erfaring at de kortere stasjonsvognene, med lengde inntil rundt 4,5 meter, gir liten plass til personen som skal sitte i forsetet foran et bakvendt barnesete. Dette gjelder også flere SUV-modeller.
Obs: Har du barneseter med Isofix festesystem, vil det i mange tilfeller være vanskelig å få plass til mer enn to barneseter - eller en tredje passasjer som ikke trenger barnesete.
Årsaken er at systemet har "forhåndsbestemt" plassen setet skal stå på, og denne plassen er sjelden helt ut mot baksetets ytterkant. Isofix regnes som det beste systemet for sikker montering av barneseter.
3. Prøv barnevogna i bagasjerommet i de aktuelle bilene
Hvis tilgjengelig plass i bagasjerommet er viktig, er det en stor fordel å ha en bil som rommer barnevogna på langs uten at du trenger å demontere den helt. Da vil du i praksis ha halve bagasjerommet ledig til hverdagsbruk.

De fleste stasjonsvogner i størrelsesklassen til Ford Mondeo, VW Passat, Toyota Avensis og Mazda 6 greier denne øvelsen uten problemer.
Må vogna stå på tvers, er det aller meste av golvplassen i bagasjerommet brukt opp.
Her er to gode, men trange stasjonsvogner: BMW 3-serie og Volvo V50.
4. Ikke la barnesetene og barnevogna du allerede har, bestemme bilkjøpet alene
Husk at det kan være betydelige forskjeller i hvor stor plass ulike barneseter og barnevogner krever.
Det er langt billigere å bytte barnevogn eller -sete enn å kjøpe enn større bil.
5. Bruk nok penger! Det handler blant annet om sikkerhet
Vi vil ikke oppfordre ikke til å ødelegge familieøkonomi og -fred, men biler fra 2000-tallet har betydelig høyere sikkerhetsnivå enn litt eldre biler.
Kupeen i en nyere bil er langt bedre skjermet ved en ulykke. Flere kollisjonsputer er blitt standard i de fleste biler det siste tiåret. Ikke minst: Sikkerhetselektronikk som antisladdsystem (ofte kalt ESP) kan bidra til å forhindre en potensielt stygg ulykke.

På nettsiden til den uavhengige kollisjonstestorganisasjonen EuroNCAP, som tester de aller fleste biler som selges på det europeiske markedet, kan du selv sjekke kræsjresultatet for din bil.
Til slutt et lite tips: Skal du bare ha ett ekstrautstyr til din familiebil, la det bli parkeringssensorer. Sensorene oppdager objekter i nærheten av bilen og varsler fra med en pipelyd.
Objektet kan i verste fall være et barn som leker på bakken bak bilen.
Les også:
