Sikkerhet på skoleveien
Stoppe eller kjøre?
Kjøre, sier politiet. Stoppe, sier trafikkekspert.
To oransjekledde elever fra skolepatruljen står ved fotgjengerfeltet. Det er tydelig at patruljen holder en gruppe elever tilbake. Med flagg og utstrakte armer sperrer de slik at elevene ikke skal gå ut i veien.
På veien kommer du kjørende, småstresset og litt seint ute til jobben. Skal du kjøre når skolepatruljen står slik, eller skal du stoppe?
- Du skal stoppe, sier Klara Elisabeth Antonsen, uten forbehold. Hun jobber i Bymiljøetaten i Oslo med trafikkopplæring, og i flere år har hun prøvd å få bilistene til å forstå dette.
Men fra politiet er svaret annerledes.
- Du kan kjøre forsiktig forbi, sier Stig Henning Sørum. Han er fagansvarlig ved trafikkorpset i Oslo politidistrikt.
(Artikkelen fortsetter under bildet)
Ingen myndighet
Skolepatruljen har ingen formell myndighet. I Oslo er dette en ordning opprettet av skolen og foreldrene for å bidra til ekstra sikkerhet på skoleveien. Som regel er det sjuendeklassinger som plukkes ut til å stå i skolepatruljen. De får oransje eller gule uniformer og flagg, og de får opplæring i hva de skal gjøre.
Blant det de lærer, er at biler innenfor en viss sone («sikkerhetssonen») skal stå helt stille før skolepatruljen kan markere at barna skal over. De lærer også at de ikke skal stoppe eller på annen måte dirigere biler. Det er det bare politiet som kan.
- Når skolepatruljen markerer at fotgjengere skal over, er det på tilsvarende vis som når andre fotgjengere markerer at de skal over en fotgjengerovergang. Da skal bilene stoppe, sier Sørum i politiets trafikkorps.
Men vanskeligere er det når skolepatruljen ikke har markert for at elevene skal over.
- Da skal man ha årvåkenhet for at skolepatruljens flagg kan komme ut. Men i utgangspunktet står patruljen ofte og samler opp elever. Så lenge i skolepatruljen samler opp elever, kan bilistene faktisk kjøre, sier Sørum.
(Artikkelen fortsetter under bildet)
Uenighet
Klara Elisabeth Antonsen hos Bymiljøetaten er overrasket over det Sørum sier.
- Når noen skal over fotgjengerovergangen, har bilistene vikeplikt, også når skolepatruljen står i sperrestilling (holder barna tilbake, red.anm.), sier hun. Det har bymiljøetaten for lengst avklart med politiet, sier hun.
Trygg Trafikk er skeptisk til skolepatruljer der barn passer barn og mener at de bør erstattes av «voksenpatruljer», men er ellers på linje med Antonsen.
- Kjørende har vikeplikt for gående ved gangfelt uavhengig av om skolepatruljen står der eller ikke, sier Elisabeth S. Natvig, seniorrådgiver i prosjekt- og opplæringsavdelingen i Trygg Trafikk.
Vi forteller hva Trygg Trafikk og bymiljøetaten mener om saken til Oslo-politiets fagansvarlige. Sørum svarer slik:
- Det er en praktisk side ved dette. Det vil være merkelig om bilister skal stå stille mens skolepatruljen samler opp barn. Da vil bilene kunne kjøre. Hvis ikke må både bilister og skoleelever stå stille mens patruljen samler opp, og det er ikke trafikkavvikling, sier Sørum, som understreker bilistenes ansvar og behovet for årvåkenhet når man kommer til en skolepatrulje.
- Da skal man merke seg at det er noe spesielt ved området man kommer til, særlig på de tider av dagen da barn går til og fra skolen, sier Sørum.
Filmen under viser hvordan bymiljøetaten i Oslo mener bilister i Oslo skal opptre når de kommer til en skolepatrulje. En oppfatning som altså ikke får full støtte fra politiet.