Uærlige bilførere
Nesten alle stikker av fra skaden
Stikker du av fra regningen om du skader en annen bil? 8 av 10 nordmenn gjør det.
Nordmenn er et uærlig folkeslag!
I hvert fall når det gjelder viljen til å gjøre opp for oss når vi skader andres eiendom. Som å kjøre på en bil, og deretter stikke av fra regningen. Dermed påføres den uskyldige part utgifter på tusener av kroner, direkte og eventuelt via bonustap.
Uheldig journalist
Selv har jeg opplevd dette fire ganger på to år, etter at jeg i 2008 kjøpte en nesten ny Ford Focus. To ganger har jeg opplevet klassiske P-hus-skader, med små bulker i dørene. To ganger er bilen blitt kjørt på mens den har stått parkert. Aldri har noen meldt seg.
Men hvor ille er det egentlig? En statistisk undersøkelse gjennomført for forsikringsselskapet If Skadeforsikring i 2009, konkluderer med at 8 av 10 stikker av.
- Det er nedslående at såpass få opplever at gjerningsbilisten vil gjøre opp for seg, uttalte Kurt Undereidet, fagsjef i If Skadeforsikring, i forbindelse med undersøkelsen. Og la til:
- Her er vi på sporet av en moralsk brist i befolkningen. Alle ville like om den som skadet bilen ordnet opp etter seg, men det er altså veldig få av oss som faktisk ordner opp når vi selv forvolder skade.
Hva ville du gjort om du skadet en annen bil? Stem på Motor-forsiden her.
Dyre skader
Informasjonsdirektør Jack Frostad i samme selskap støtter sin kollega fullt ut.
- Å stikke av etter å ha påført andre tusenvis av kroner i tap...ja, hva som rører seg i hodet på folk da, er vanskelig å si.
Problemet er massivt. I 2009 registrerte forsikringsselskapene 51 910 skader i kategorien som omhandler påkjørsel av parkert bil. Dette resulterte i en samlet utbetaling på 410 millioner kroner.
Når vi vet at langt flere slike skader ikke registreres, fordi den rammede ikke har kasko eller finner ut at det er billigere å ikke bruke den, ser vi enda klarere hvor ille bildet er. Vi snakker garantert om milliardbeløp, årlig.
- Faktisk viser statistikken at annenhver nordmann har opplevd å få bilen skadet mens den sto parkert i et parkeringshus eller på en parkeringsplass, forteller Jack Frostad.
Ikke uventet tror If at kostnadene forbundet med å reparere en bil, er en sterkt medvirkende årsak til at så mange velger å stikke av fra ansvaret. For det koster å reparere karosseriskader.
Men ikke nødvendigvis alltid. Vi har skrevet om "smart repair"-metoden; en metode som gjør at mindre skader kan repareres temmelig billig. Flere aktører tilbyr dette i dag.
Bonustap
Men hvor dyrt er det egentlig å måtte gjøre opp for seg? Det kommer selvsagt an på om du bulker med en eldre bil med ansvarsforsikring eller en nyere som er kaskoforsikret, og om hvor omfattende skadene på den uskyldige partens og din egen bil er.
Jack Frostad forklarer:
- Hvis jeg kjører på deg og gir meg til kjenne, så vil jeg få skylda, og min ansvarsforsikring vil bli brukt for å dekke skadene på din bil. Vet at min ansvarsforsikring brukes vil jeg tape bonus, men det vil ikke bli trukket egenandel på denne ansvarsskaden.
- Men hva med skader din på egen bil? Har du ikke kasko, må du jo betale alt selv.
- Ja. Ellers blir det min kaskoforsikring som brukes, og da vil det bli trukket egenandel i tillegg til bonustapet. Og et bonusnedrykk for den som kjører på andre kan fort koste mange tusen kroner. Hvor mye vil variere med hvor man ligger på bonusskalaen og hvor dyr bilforsikring man har.
Huff! Kanskje best å strekke seg langt for å unngå å få skader på egen bil? Her har vi noen råd for hvordan du kan unngå parkeringsbulker, aldeles gratis.
Men det er ikke alltid man kan vegre seg mot parkeringsvandalene. Denne gangen sto min bil antatt trygt utenfor en blokk i Holmenkollåsen. Og mens jeg var borte, smalt det langt mer enn "smart repair" kan fikse.
Hos Auto Skade Terje Schie takseres skadene til rundt 23 400 kroner. Med andre ord - denne gangen må jeg bruke kaskoforsikringen, betale en egenandel på 4000 kroner og ta bonustapet.
Utrolig sure penger. Men faktisk plager det meg mer at de som har påført min bil skadene, stikker av. For mange av oss en utenkelig handling, men altså hel okay for langt flere.
Men hva mener du? Vi har en spørreundersøkelse om dette på forsiden vår. Gå gjerne inn der og svar, selvsagt anonymt.
Les også:
Setter du bilstolen riktig vei?
Denne saken ble første gang publisert 12/06 2010, og sist oppdatert 06/05 2017.