Mazda RX-8 Hydrogen RE
Nå kan du leie en hydrogenbil
Ut av eksosrøret kommer bare damp, og norske veier er testarena.

Den første av i alt 30 hydrogendrevne Mazda RX-8 er levert til Norges store hydrogenprosjekt.
Overleveringen fant sted tirsdag ved Mazda Norges hovedkvarter, og det var Akihiro Kashiwagi som stolt kunne gi fra seg nøklene til en splitter ny Mazda RX-8 Hydrogen RE. Mottakeren var styreformann i HyNor, Johan Thoresen.
HyNor, også kjent som hydrogenveien, er et stort prøveprosjekt for bruken av hydrogen som drivstoff for bil.
Kashiwagi har vært ansvarlig for utviklingen av Mazdas hydrogenbiler, og er nå på besøk i Norge for å møte representanter for HyNor og se på deler av hydrogenveien som går fra Porsgrunn til Stavanger.
Les også:
Er dette århundrets oppfinnelse?
30 biler i løpet av 2009
Dette er den første av i alt 30 biler som Mazda vil levere til HyNor i løpet av i år og neste år, og den 15. hydrogendrevne bilen som er i Norge per dags dato. Bilen som ble overlevert tirsdag, var en japansk utgave, men spesifikasjonene er noenlunde like som de den norske versjonen vil få.
Den største forskjellen er at de norske bilene vil få en mindre bensintank, på kun fem liter, av avgiftshensyn. De japanske bilene har en normal bensintank i tillegg til hydrogentanken. Det betyr at man ved hjelp av å trykke på en knapp kan velge mellom hydrogen- og bensindrift.
Forskjellen i effekt er forholdsvis stor: Mens laveffektsversjonen av RX-8 har 189 hester, må du klare deg med 109 hestekrefter når en kjører på hydrogen - til gjengjeld slipper du ikke ut annet enn rent vann.

Leases til privatkunder
Bilene som blir levert til HyNor skal leases ut for 9000 eller 16.000 kroner i måneden pluss moms, avhengig av om du legger i et kontantinnskudd på 200.000 eller ei.
Hvis du har lyst til å lease en av bilene, er det en stor fordel om du bor på strekningen mellom Stavanger og Oslo. Per dags dato finnes det kun to fyllestasjoner for hydrogen i Norge - i Stavanger og Porsgrunn - men i løpet av våren 2009 skal det også bli mulig å fylle tanken i Drammen og Oslo, i tillegg til to provisoriske fyllestasjoner på veien mellom Porsgrunn og Stavanger.
Bilene skal ifølge Mazda kunne kjøre ca. 110 kilometer på én tank hydrogen, noe som gjør at man er avhengig av å ha en fyllestasjon i nærheten.
Fordelene er også mange, også hvis man ser bort fra den åpenbare miljøgevinsten slike biler gir. Blant annet får man passere bomringene gratis, man får gratis parkering og det er lov å kjøre i kollektivfeltet.
Vanskelig å spå fremtiden
Når bilene blir serieprodusert og solgt til allmuen, er det fortsatt ingen som kan si sikkert, men dette tiltaket blir betegnet som et stort skritt på veien.
Når det gjelder diskusjonen om hva som blir det neste store av hydrogen, elektrisitet eller biodrivstoff, er det fortsatt ingen som kan si noe sikkert om hva som vil skje.
Transportpolitisk rådgiver Gøril L. Andreassen i miljøorganisasjonen Zero sier at de vil at bilprodusentene satser på alle tre alternativene. Når et eventuelt nullutslippssamfunn er realistisk, vil hun ikke si noe om.
- Det er vanskelig å spå hva som vil skje, men vi vil at bilprodusentene satser på alle de tre alternativene. Vi vil ha så lite utslipp som overhodet mulig, uansett hvilken metode, sier hun til Klikk.no/bil.