Smarttelefon i bil
Mobilen parkerer bilen for deg
Smarttelefonen åpner for stadig nye og spennende bilapper. Det skjer også mye på navigatorfronten.
Smarttelefonen leverer via diverse apper stadig flere nyttige tjenester for bilisten. Vi har for eksempel for lengst fått en rekke navigasjonsapper, både for iPhone, Android-mobiler og Nokia, der de beste er tilnærmet fullgode alternativer til integrerete system eller tradisjonelle mobile navigatorer, men til en brøkdel av prisen.
Mer enn fotoboksvarsling
Men det finnes mye mer enn navigasjon og fotoboksvarsling. Vi har tidligere beskrevet bilapper som gjør alt fra å finne igjen bilen din på en overfylt parkeringsplass til å loggføre maksfart, snittfart og en haug andre parametere etter kjøreturen.
Og smarttelefonen lar seg i stadig større grad integrere med bilenes infotainment-system.
Allerede i dag er det vanlig at bluetooth forbinder våre smarttelefoner med bilens infotainment-system. For eksempel ved at du kan styre mobiltelefonen via bilens telefonsystem, og sågar operere den hundre prosent håndfritt ved hjelp av stemmestyring.
Streaming av musikk er også en mulighet stadig flere med nye biler har. Nå kan du spille av låtene på iPoden over bilens musikkanlegg, trådløst (og selvsagt også via kabel).
Vi er kun i startfasen
Men vi er uten tvil bare i startfasen når det gjelder bilapper og samspillet mellom smarttelefoner og bil!
Det nye er at vi vil få en sterkere integrering mellom smarttelefonen og bilen. For eksempel skal en dertil egnet applikasjon lastet ned på en smarttelefon kunne brukes direkte i bilens eget infotainment-system, og styres av dashbord-knapper eller knapper på rattet. Apper skal også kunne lastes ned direkte i bilens system.
Parkerer bilen for deg
Selskapet Valeo har utviklet appen Park4U Remote. Helautomatiske parkeringsassistenter finnes allerede i flere bilmodeller - ofte som ekstraustyr. Nå har Valeo utviklet en app som gjør at du kan aktivisere parkeringsassistenten med en smartmobil. Synes du lukeparkering er et mareritt kan Park4U være en venn i nøden. Det samme i trange parkeringhus. Da kan du parkere bilen fra utsiden, noe som kan være greit når avstanden til andre parkerte biler er så liten at det er umulig å komme ut av bilen. Når Park4U Remote blir tilgjengelig er ennå usikkert.
Se video som viser Park4U:
</p> </div>
Spesial-apper
Audi har allerede tankespunnet rundt muligheten til for eksempel å endre bilens kjøreegenskaper via en app. I følge informasjonsansvarlig for Audi hos Harald A. Møller AS, Marius Tegneby, vil apper som knytter smarttelefonen og bilens egenskaper sammen komme for fullt med e-tron-modellene (el-modeller):
- En slik app kan inneholde mye. Tilkoblingsstatus for lading, om bilen er låst eller ikke, diverse varslingstegn, for eksempel for spylevæske, utvendig og innvendig temperatur, bilens posisjon, batterikapasitet, tilgjengelig rekkevidde og fjernstarting av lading.
Bensinpriser og Facebook
- Toyota planlegger flere apper i Toyota Touch multimediaplattformen, som bensinpriser, parkering og Facebook. Vi har allerede en Google local search-app som sammen med en smartelefon gir muligheten til å søke etter steder og legge dem inn som destinasjoner, sier informasjonssjef Espen Olsen hos Toyota Norge.
- I Cannes fikk vi en pris for en app som enkelt viser brukeren alle innovasjonene ved et nytt VW-produkt. Vi har også, blant annet, et GTI Edition 35-spill. Likevel er vi fortsatt i en tidlig fase når det gjelder apper, men vi ser at det kommer. I nye VW-modeller er det planlagt diverse apper for diverse formål, der du også kan styre noen av bilens funksjoner ved bruk av mobiltelefonen, sier informasjonsansvarlig Jan Erik Haugen hos Volkswagen.
Finner igjen bilen
Av andre mer spesielle bilapper som allerede eksisterer, er en som til en hver tid vet hvor bilen din befinner seg (kjekt når barna låner den, eller noen har knabbet den), en som logger hvor mye CO2 bilen slipper ut og en som knytter deg direkte til veiassistanse. Og selvsagt finnes det mange bilkonfigurator-apper og felg-apper og dekk-apper og vi vet ikke hva.
Selvfølgelig kan ikke bilbransjen tillate hva som helst av apper inn på sine modellers systemer, og vil derfor måtte sile - enten det er apper som er lastet ned på bilens eget system eller på en smarttelefon. Derfor testes også tusenvis av tredjepartsutviklede apper ut kontinuerlig.
Ikke forstyrre kjøringen
Et viktig poeng er jo at bruken av appene skal forstyrre selve kjøringen minimalt, slik at begge hendene fortrinnsvis skal være på rattet, og øynene på veien.
Et eksempel. Nå tilbyr Ford og Ford Sync og internettradioen Pandora (for tiden bare tilgjengelig i USA) en trafikksikker løsning (såfrem du åpner din egen profil på Pandoras nettside), der du kan påvirke kanalen ved å si "thumbs upp" eller "thumbs down" til en sang, med det til følge at sangen spilles oftere eller aldri på akkurat din radioprofil.
Les også:
iPad integrert i bilens dashbord
Dashbordet blir som en smarttelefon
Denne saken ble første gang publisert 28/09 2011, og sist oppdatert 06/05 2017.