Leiebil i utlandet

Ikke glem å sjekke leiebilen for skader

Hva dekker reiseforsikringen? Hva dekker kredittkortet? Holder det med en basic forsikring? Trenger man full forsikring? Spørsmålene er mange, vi har svarene.

LEIEBIL: Sjekk leiebilen for skader før du drar av gårde. Ifølge Forbrukerrådet opplever svært mange nordmenn å bli avkrevd penger fra utleier uten å være enig i årsaken. FOTO: Egil Nordlien
LEIEBIL: Sjekk leiebilen for skader før du drar av gårde. Ifølge Forbrukerrådet opplever svært mange nordmenn å bli avkrevd penger fra utleier uten å være enig i årsaken. FOTO: Egil Nordlien
Først publisert Sist oppdatert

Sjekkliste for billeie

* Sett deg inn i avtalevilkårene – sjekk om du kan krysse landegrenser.

* Bruk kredittkort.

* Ikke kjøp forsikringer du ikke trenger – sjekk hva du har før du bestiller.

* Skaff bevis – gå gjennom bilen med utleier og ta gjerne bilder.

* Sett deg inn hva du skal gjøre hvis det skjer et uhell - Utleier har gjerne egne rutiner og faste verksteder.

* Ta kontakt med Forbrukerrådet 23 400 500 om noe går feil.

I fjor gjorde Forbrukerrådet en undersøkelse som viste at svært mange nordmenn har opplevd å bli avkrevd penger fra utleier uten å være enig i årsaken. 

-For å unngå konflikt er det viktig å undersøke bilen sammen med utleier før du leier, og når du leverer bilen tilbake. Få med alle skader i kontrakten, selv den minste ripe, eller forlang en annen bil. Ta gjerne bilder som dokumentasjon, sier Martin Skaug Halsos kommunikasjonsrådgiver  i Forbrukerrådet

- Sjekk om kilometerstanden er med i kontrakten ved overlevering. Ta bilde av den når du leverer bilen. Da slipper du uenighet om hvor langt du har kjørt, legger han til.

Når du henter bilen, så sjekk også at tanken er full. Si ifra med en gang dersom nåla viser at drivstofftanken ikke er full. Sjekk også hvor mye du må betale dersom du leverer tilbake bilen uten full tank

- Les leieavtalen nøye. Det kan spare deg for ekstra gebyr. Planlegger du å krysse en landegrense, må du også sjekke at avtalen ikke legger begrensninger på det, legger Halsos til.

Hva slags forsikring trenger jeg?

- Tusenvis av nordmenn leier hvert år bil i utlandet, og kun de færreste tenker på at forsikringen på en utenlandsk leiebil vanligvis er mindre omfattende enn en tilsvarende norsk forsikring. Erstatningsbeløpene kan også være lavere. En egen norsk ulykkesforsikring kan derfor være lurt å ha, forteller Stine Neverdal, kommunikasjonssjef i Finans Norge (FNO),

Ifølge Neverdal er du som leietager underlagt erstatningsreglene i det landet skaden skjer.

- De fleste land har blant annet unntak for føreren og ofte beløpsgrenser for personskadeerstatninger. Forsikre deg derfor om at bilen faktisk har førerulykkesforsikring, poengterer hun.

Ifølge Neverdal har ulykkesdekningen i reiseforsikringen en sterkt begrenset forsikringssum, gjerne rundt 200 000 kroner.

- Dette beløpet vil ikke på noen måte dekke det økonomiske tapet du kan få ved for eksempel livslang uførhet, opplyser Neverdal.

Reiseforsikringen dekker ikke

Reiseforsikringen vil som regel heller ikke dekke skader på bilen.

- Nei, i motsetning til hva mange tror, gjelder den normalt ikke skader på bil, advarer Ingeborg Flønes, direktør for forbrukerservice i Forbrukerrådet.

LEIE BIL: Reiseforsikringen vil som regel heller ikke dekke skader på bilen. Betaler du leiebilen med kredittkort så omfatter ikke det noe som er relatert til leiebil, ingen kaskodekning eller ansvarsdekning, ifølge Eurocard. FOTO: Privat
LEIE BIL: Reiseforsikringen vil som regel heller ikke dekke skader på bilen. Betaler du leiebilen med kredittkort så omfatter ikke det noe som er relatert til leiebil, ingen kaskodekning eller ansvarsdekning, ifølge Eurocard. FOTO: Privat

Heller ikke forsikringen som er inkludert i leieprisen er tilstrekkelig. Den omfatter nemlig sjelden reparasjoner på egen bil.

- Pass på at du forsikrer deg mot det du synes er viktig, og at egenandelen står i stil med risikoen. Men å spare kroner her kan være å spare seg til fant, konstaterer hun.

Sjekk hva som faktisk dekkes

Mange benytter for eksempel nettjenester som Expedia eller carbookers når de bestiller bil. Det inkluderer som regel en grunnforsikring med egenandel. Det er imidlertid ofte mulig å utvide forsikringen, slik at du slipper egenandel. Ved skranken på flyplassen vil du som regel bli spurt om du ønsker ytterligere forsikring. De kan i noen tilfeller koste mer enn selve leien. Det unngår du ved å sjekke dine egne forsikringer før du reiser.

- Reiseforsikringer dekker vanligvis tyveri i bilen, men ikke skader på selve bilen. Sjekk med forsikringsselskapet ditt om førerulykkesforsikringen dekker kjøring av leiebil i utlandet.  Slik kan du spare penger, sier Halsos i Forbrukerrådet

Dersom du ikke ønsker å betale for "full pakke", så sørg for å få klargjort hvor stor egenandel du må betale dersom noe skulle skje med bilen. Dette er viktig å sjekke, egenandelen kan være høy. Sjekk også om forsikringen(e) du betaler for dekker alle eventualiteter.

Forsikring leiebil

* Ansvarsforsikring MÅ du ha, men vær oppmerksom at en slik forsikring ofte ikke dekker like mye som i Norge. Derfor kan det være hensiktsmessig å tegne tilleggsforsikringer. Det koster ikke mange kronene ekstra, i forhold til hva det kan spare deg for ved et evt uhell. Kaskoforsikring anbefales absolutt.

* Førerulykkesforsikring! Ofte er man i utlandet som fører ikke sikret under ansvarsforsikring. Sjekk dette, og tegn førerulykkesforsikring om nødvendig.

* Tegn gjerne en norsk ulykkesforsikring (helse) som gir tilstrekkelig erstatning hvis ulykken først skulle være ute. Ofte opererer man med helt andre satser i utlandet, som ofte ikke er høye nok om man pådrar seg medisinsk invaliditet. (Men unnlat likevel ingen forsikringer ved avtaleinngåelse.)

* Tegn alle forsikringer de seriøse utleieselkapene tilbyr/foreslår. Disse er relativt billige, og det er bedre å eventuelt være noe overforsikret enn å stå uten forsikring om uhellet er ute.

* Ved leie av bil i USA, bør du sørge for å være tilstrekkelig forsikret mot skade på annens eiendom gjennom en såkalt "Additional Liability Insurance" (ALI). Mange seriøse bilutleie-selskap har dette inklusive, men sjekk dette.

Kilde: Leiebil.net, FNO og Forbrukerportalen

- Jeg har opplevd å bli tilbudt en såkalt vandaliseringsforsikring. Det skjedde i Italia. Skulle for eksempel bilen bli ripet opp med kniv, noe som skjer, så dekket vandaliseringsforsikringen dette. Sørg derfor for at du er skikkelig informert om hva du betaler for og hva som er dekket. Dette er det som regel mye bedre å gjøre hjemmefra per telefon enn i en stresset situasjon på flyplassen, sier Leif Nybø. Han har lang erfaring med leiebil etter mange år som daglig leder i Norges Bilutleieforbund.

Bestiller du leiebil fra et utleieselskap i Norge, så vit at selskapet som du møter på flyplassen er en selvstendig franchisetaker. Selskapet i Norge ordner kun bestilling. Har du for eksempel oppgitt at du ønsker null egenandel ved en skade, så sjekk med selskapet på flyplassen at det faktisk er tilfelle.

Heller en for mye

- Det er viktig å undersøke både priser og betingelser, og vi anbefaler at du gjør dette hjemme i ro og mak. Ikke regn med at du klarer å sette deg inn i all verden i en stresset situasjon ved utleieskranken, anbefaler Sigmund Clementz, kommunikasjonsrådgiver i If Skadeforsikring.

Hva slags forsikring som er inkludert og hva den dekker varierer fra selskap til selskap.

- Ofte skor en del av utleiefirmaene i utlandet seg på nordmenns usikkerhet, men en tommelfingerregel er at det er bedre med en forsikring for mye enn en for lite, fortsetter Clementz.

Clementz anbefaler å bruke kjente internasjonale utleiefirmaer.

- En seriøs aktør er enklere å gjøre opp med i etterkant av en eventuell skade. Og husk at reiseforsikringen ikke dekker skader på bilen, avslutter han.

LEIE BIL: Dersom du ikke ønsker å betale for ""full pakke"", så sørg for å få klargjort hvor stor egenandel du må betale dersom noe skulle skje med bilen. Dette er viktg å sjekke, egenandelen kan være høy. Sjekk også om forsikringen(e) du betaler for dekker alle eventualiteter. FOTO: Newspress
LEIE BIL: Dersom du ikke ønsker å betale for ""full pakke"", så sørg for å få klargjort hvor stor egenandel du må betale dersom noe skulle skje med bilen. Dette er viktg å sjekke, egenandelen kan være høy. Sjekk også om forsikringen(e) du betaler for dekker alle eventualiteter. FOTO: Newspress

Kredittkortforsikring - en basisforsikring

Mange betaler leiebil med kredittkort. Fordelen er at det gjør kredittyter ansvarlig hvis du ikke får det du har betalt for. Men du kan også risikere at du blir belastet for utgifter dere ikke har avtalt. Forbrukerrådets Ingeborg Flønes opplyser at mange klager på dette.

Obs, obs

Parkeringsbot:

Å parkere feil kan være dyrt, og særlig med leiebil. Ofte legger utleieselskapene på et ekstra gebyr på den ordinære parkeringsboten.

Fartsbot:

Også på eventuelle fartsbøter legger utleieselskapene på et gebyr, så å trykke tungt på gasspedalen kan bli ekstra dyrt i en leiebil.

- Det er ikke lovlig, så kontakt kredittkortselskapet ditt hvis du rammes. Den beste måten å unngå at det skjer, er ved å være nøye både når du henter og leverer bilen. Ta bilder, og gå helst over bilen sammen med utleier.

Men dersom man betaler med kredittkort, er man da dekket i alle bauger og kanter?

Eurocard opplyser at kredittkortets reiseforsikring ikke omfatter noe som er relatert til leiebil, ingen kaskodekning eller ansvarsdekning.

Vidar Korsberg Dalsbo, kommunikasjonsrådgiver i DNB, forteller følgende om forsikringen som ligger i kredittkortet ditt:

- I kortet ditt har du automatisk reiseforsikring hvis du betaler minst 50 pronset av reisens transportkostnader med kortet.

Han påpeker at dette kun er en reiseforsikring og at den vil aldri gjelde som bilforsikring for leiebilen.

- Mange tror at en reiseforsikring er en universalforsikring som dekker deg i alle situasjoner. Det er den ikke. Forsikringen gjennom kredittkortet er vanligvis en basisforsikring, forteller han.

Les også:

Så mye koster boten i utlandet

Slik er promillegrensenen i utlandet

Her står UP i sommer