Tesla Cybertruck

Hvorfor er Tesla Cybertruck så «rar»?

Tesla Cybertruck har ikke sidespeil, blinklys og kun en smal lyslist som frontlykter - og designet ser ut som den kunne ha vært tegnet av en fireåring. Skaper dette problemer når bilen skal bli godkjent for bruk i Norge?

Pluss ikon
<b>KANTETE DESIGN:</b> Hvorfor er designet på Tesla Cybertruck «flatt» og kantete?
KANTETE DESIGN: Hvorfor er designet på Tesla Cybertruck «flatt» og kantete? Foto: AP Photo/Ringo H.W. Chiu
Først publisert Sist oppdatert

Tesla Cybertruck ble latterliggjort på sosiale medier da den ble lansert, men kun 72 timer senere kunne Elon Musk melde om at de hadde mottatt over 200.000 forhåndsbestillinger.

Nå har antall forhåndsbestillinger passert 250.000 biler!

En salgstakt som man ikke har sett siden lanseringen av Tesla Model 3, som til slutt mottok over 500.000 forhåndsbestillinger.

LES OGSÅ: Test av Mercedes-Benz EQC 400 4Matic

Stiller spørsmål ved designet

Mange har stilt spørsmål med designet til Cybertruck.

– Det bryter bokstavelig talt med alle regler vi lærer bort til våre studenter, sier Raphael Zammit til Wired om designet på Tesla Cybertruck. Zammit er sjef for studiet for transportdesign ved College for Creative Studios i bilbyen Detroit. For ham er designet på Cybertruck «ekstremt», skriver Wired.

<b>CYBERTRUCK UTEN BLINKLYS:</b> Holder dette? Kan Tesla Cybertruck, slik den ble vist frem i november, bli godkjent for bruk i Norge?
CYBERTRUCK UTEN BLINKLYS: Holder dette? Kan Tesla Cybertruck, slik den ble vist frem i november, bli godkjent for bruk i Norge? Foto: Tesla

– Det er svært uvanlig å totalt endre formspråket så radikalt på dette punktet i Teslas historie, sier Lee Walton til Wired. Walton underviser i Applied Sciences ved Universitetet i Lahti.

Grunnen til at Tesla Cybertruck ser rar ut, er at den mangler en del elementer vi som mennesker er vant til å se på et kjøretøy, som sidespeil, frontlykter og en tydelig støtfanger eller deformasjonssone, skriver Wired.

LES OGSÅ: Test av Hyundai Ioniq Electric 38 kW - imponerende forbruk

Hvorfor Cybertruck ikke har sidespeil og mange andre spørsmål har dukket opp i etterkant av lanseringen. Noen av dem er besvart av Elon Musk selv på Twitter, mens andre spørsmål om Cybertruck eksisterer det ennå bare ulike teorier rundt.

Vi har forsøkt å finne svar på spørsmålene rundt det som er «rart» med Tesla Cybertruck.

<b>DEFORMASJONSSONE:</b> Med et karosseri laget av knallhardt stål, har flere stilt spørsmål med hvordan Cybertruck-ens deformasjonssoner skal fungere.
DEFORMASJONSSONE: Med et karosseri laget av knallhardt stål, har flere stilt spørsmål med hvordan Cybertruck-ens deformasjonssoner skal fungere.

Hvorfor har ikke Tesla Cybertruck sidespeil?

Tesla Cybertruck har ikke synlige sidespeil. Trolig har Tesla fjernet sidespeilene av flere grunner. Lavere luftmotstand kan være en grunn. Enklere produksjon og design kan være andre årsaker til at sidespeilene er fjernet.

Hvorvidt sidespeilene erstattes av en digital løsning ved bruk av videokamera og skjermer inne i bilen, har vi ikke fått svar på av Tesla Norge. Audi e-Tron bruker «digitale» sidespeil, der et kamera på utsiden videreformidler det som skjer på utsiden av bilen på to skjermer inne i bilen.

En fordel ved å bruke kamera er at de også kan brukes til andre funksjoner, som for eksempel overvåkning av bilen – noe som Tesla alt gjør med «Sentry Mode».

Men, kan Tesla Cybertruck kjøres lovlig i Norge uten sidespeil? Er fysiske sidespeil et krav? Spørsmålene går til Statens vegvesen:

– Det er ikke krav til fysiske sidespeil. En digital løsning er godkjent under forutsetning at systemet er typegodkjent i henhold til ECE reg. 46, forklarer sjefingeniør Asbjørn Hagerupsen i Statens vegvesen.

Regulativ nummer 46 omhandler godkjennelsen av «enheter for indirekte bilder» og inkluderer tradisjonelle speil, kameraløsninger eller andre enheter som gir føreren informasjon om omgivelsene, som det heter i regulering nummer 46.

LES OGSÅ: Slik blir Fiskers nye luksus-elbil

Sladrespeilet, eller bakspeilet, i Tesla Cybertruck er en liten skjerm som henter bildet fra et bakovervendt kamera. Range Rover Evoque kan fås med en slik løsning.

<b>UNIBODY:</b> Tesla Cybertruck har et såkalt «unibody»-design. Den skrånende sidekanten bidrar trolig til stabilitet og bilens evner når det kommer til tilhengervekt og kollisjonssikkerhet.
UNIBODY: Tesla Cybertruck har et såkalt «unibody»-design. Den skrånende sidekanten bidrar trolig til stabilitet og bilens evner når det kommer til tilhengervekt og kollisjonssikkerhet. Foto: Tesla

Hvorfor har ikke Tesla Cybertruck «normale» frontlykter?

Frontlysene på Tesla Cybertruck består av en lysende stripe foran på panseret og en lysende stripe rett over frontruten. Denne løsningen kan skape noen utfordringer for reglene for lys i flere land, deriblant Norge.

Ifølge Forskrift om tekniske krav og godkjenning av kjøretøy, skal lyktene ha en lysende flate som er minst 40 cm². Avstanden mellom lyktenes lysende flate skal også være minst 60 centimeter.

Ifølge Engadgets vil Tesla måtte gjøre noe med frontlyktene, siden en «lysstreng» ikke er lovlig i USA, men dette er opplysninger vi ikke har fått verifisert.

Igjen går spørsmålet til Statens vegvesen:

Cybertruck ser ut til å ha en lyslist foran som «frontlykter» og en lyslist over frontruten. Hvilke regler gjelder for kjørelys for at en bil skal bli godkjent i Norge? Kan en lyslist som den Cybertruck er utstyrt med godkjennes?

– Dette er i orden dersom den oppfyller typegodkjenningskravene i ECE reg 48 og ECE reg 123, sier Asbjørn Hagerupsen i Statens vegvesen.

Regulering nummer 48 handler om krav til lys og lyssignal på et kjøretøy, mens regulering nummer 123 tar for seg reglene knyttet til adaptive lys på kjøretøy – og det er disse Tesla Cybertruck må imøtekomme for å kunne får Cybertruck-en godkjent i Norge.

LES OGSÅ: Dette er den elektriske pickupen Tesla Cybertruck må slå

<b>HAT OG ELSK:</b> Designet på Tesla Cybertruck har splittet folk. Enten elsker man den eller så hater man den. Elon Musk sa også før lanseringen at bilen ville virke polariserende på folk. Det fikk han rett i.
HAT OG ELSK: Designet på Tesla Cybertruck har splittet folk. Enten elsker man den eller så hater man den. Elon Musk sa også før lanseringen at bilen ville virke polariserende på folk. Det fikk han rett i. Foto: Tesla

Hvorfor har ikke Tesla Cybertruck blinklys?

Blinklys og varsellys er påbudt for kjøretøy både i Norge og USA.

Men, holder det eventuelt at front- og baklysene også fungerer som blinklys?

– Kravet til synlighet fra sidene av bilen kom 1. januar 1971. Det er synlighetsvinklene fra retningssignallyktene til sidene som er avgjørende for om det er nødvendig med ekstra retningssignallykter i tillegg til de ordinære lyktene, forklarer sjefingeniør Asbjørn Hagerupsen i Statens vegvesen. Han viser også til at lykter og systemet skal være typegodkjent i henhold til ECE reg. 48.

Hvorfor er formene på Tesla Cybertruck så rette?

Det noe rette og «flate» designet på Tesla Cybertrucks karosseri har Elon Musk selv svart på via Twitter. Her skriver han at årsaken til at Cybertruck-en er så «plannar» er at 30x-stålet som er brukt på Tesla Cybertruck er så hardt at det ville ha ødelagt valsen som presser ut formene på bilen.

På en normal bil, er stålet og aluminiumet som brukes mykere, slik at man lettere kan forme kurver.

Selve jobben med å bøye stålet krever en dyp fure (renne) på innsiden, skriver Musk på Twitter og forklarer at det er slik prototypen er laget.

Kan rattet i Tesla Cybertruck godkjennes for bruk i Norge?

Cybertruck ser også ut til å være utstyrt med et litt uvanlig ratt. Formen minner mer om stikka en pilot bruker enn rattet på en konvensjonell bil.

Hvilke krav stilles til et ratt for at en bil skal bli godkjent?

– Her er det «Forskrift om tekniske krav og godkjenning av kjøretøy, deler og utstyr» som gjelder. Også kalt «kjøretøyforskriften», sier Hagerupsen.

Her stilles det blant andre krav om at rattets diameter skal svære større enn 30 centimeter, men mindre enn 60 centimeter. Styresystemet skal også være selvopprettende.

Hagerupsen henviser til at kjøretøy som oppfyller kravene i direktiv 70/311/EØF ansees å oppfylle bestemmelsene i nr. 3 og 4 i «kjøretøyforskriften».

Det er med andre ord kravene i direktivet som også regulerer krav til rattets utforming, og det er typegodkjenningslaboratoriet som etter testing tar avgjørelsen om hvorvidt styreinnretningens utforming tilfredsstiller sikkerhetens krav eller ikke.

Vi må anta at Tesla har laget en «styreinnretning» som blir godkjent både i USA og Europa. Så gjenstår det å se om det blir en «stikke» eller et konvensjonelt ratt som blir valgt til slutt.

Hvorfor ser dashbordet ut som det er laget av stein?

Dashbordet i Tesla Cybertruck ser ut som en knallhard marmorstein. Fakta er at dashbordet på Cybertruck er laget av sammenpresset papir, ifølge TechCrunch.

Hvorfor har ikke Tesla Cybertruck en støtfanger?

I dag settes det strenge krav til bilenes sikkerhet. Et kjøretøy som blir godkjent må oppfylle visse krav til de fysiske belastningene en kollisjon utsetter passasjerene for ved en kollisjon.

I kjøretøyforskriften finner du henvisninger til de aktuelle direktivene som stiller krav til hva bilfabrikantene må oppfylle for å få bilen godkjent.

Det innebærer at Tesla Cybertruck må lages slik at den tilfredsstiller EU-kravene om den skal selges i Europa og Norge.

Hvorfor knuste det uknuselige glasset på Tesla Cybertruck?

Alle har etter hvert fått med seg demonstrasjonen av det «skuddsikre» glasset som er brukt på Cybertruck-en ikke gikk helt etter planen. Men, hvorfor knuste det uknuselige glasset?

Forklaringen Elon Musk gir, er at da de slo «sleggen» inn i siden på døren, så ødela de «basen» til glasset, slik at det knuste da de kastet stålballen mot vinduet.

– Vi skulle ha kastet stålballen først, deretter brukt hammeren mot døren. Neste gang…, skriver Elon Musk i en Twitter-melding.

Hvorfor har lasteplanet på Cybertruck fått høye sidekanter?

Flere har kommentert den litt rare designet på Tesla Cybertruck, inkludert de svært høye sidekanter på lasteplanet. Sidekanten starter på taket til førerkabinen og skrår deretter bakover mot enden av lasteplanet.

Designen er ikke helt ulik en løsning som finnes på Honda Ridgeline, skriver TechCrunch. Forklaringen viser til at Cybertruck (og Ridgeline) er bygd rundt et stålbur fremfor en konstruksjon som sitter på en mer tradisjonell ramme.

Tesla trenger nemlig plassen under «karosseriet» til batterier og da vil en stor ramme oppta verdifull plass.

TechCrunch peker også på en annen viktig faktor som er knyttet til bilens design: Hengervekt.

Karosseridesignen er viktigere enn motoren for et kjøretøys evne til å trekke tunge lass. En tung tilhenger overfører mye «stress» til bilens konstruksjon. For en tradisjonell pickup vil det være bilens ramme som må tåle vekten av en tung henger. For Cybertruck, som har et såkalt unibody-design, er det selve karosseriet som må tåle vekten av en tung henger, skriver TechCrunch.

Honda forklarer at den massive konstruksjonen av karosseriets bakre del er laget for økt kollisjonssikkerhet og for bilens tauekapasitet. Den litt ukonvensjonelle designen på hekken handler dermed trolig om sikkerhet og kapasitet til å dra tunge tilhengere.

Tesla Motors Norge har ikke ønsket å kommentere spørsmålene våre, men henviser til informasjon som ligger på selskapets nettside og at mer informasjon vil komme nærmere europeisk og norsk lansering av Tesla Cybertruck.

VIDEO: Slik så det ut da Tesla lanserte Model 3