Norges billigste stasjonsvogner
Visste du at Norges billigste nye stasjonsvogn kun koster 170 000 kroner? Og det er en helt ålreit bil.


Stasjonsvogn er populært her i Norge. Våre naboland har ikke like glødende interesse. De kaller oss nordmenn " stasjonsvogn-gale".
Det kan vi leve med. Foruten flerbruksbilene (MPV) er stasjonsvogn den mest praktiske bilentypen, og derfor familiens førstevalg. Basert på statistikk fra Opplysningsrådet for veitrafikken har vi funnet Norges billigste stasjonsvogner.
Her er de 15 billigste stasjonsvognene i stigende pris.
Klikk på bilens modellnavn for å lese test.
Ny bil til bruktbilpris
1. Renault Clio SportTourer 1,2 75 hk - 170 000 kroner
Testkonklusjon Renault Clio Sport Tourer 0,9 TCe 90, 2013:
Clio Sport Tourer er en liten stasjonsvogn med store egenskaper og er totalt sett en veldig god allrounder. Sett opp mot kompaktklassestasjonsvognene er naturlig nok plassen begrenset, men den fungerer helt fint for to store og to små på tur.
Prisen gjør det mulig for for eksempel småbarnsforeldre å realisere en helt ny bil til "bruktbilpris". Og man får svært mye bil for pengene: Grei plass, fine kjøreegenskaper, fin motor, lavt forbruk og masse utstyr, og det til en god pris.
Ternigkast 5
Fullverdig familiebil
2. Skoda Fabia 1,2 70 hk Pris: 177 100 kroner
Testkonklusjon Skoda Fabia 1,9 TDi Sport, 2007:
Som stasjonsvogn blir Fabia et hakk mer traust, men også noen hakk mer praktisk. Den er komfortabel og rimelig, og du får plass til det aller meste. Den er faktisk en fullverdig familiebil - selv for småbarnsfamilier. Den er også komfortabel, og med 105-hesters dieselmotor har den nok av kraft. Men sportslighet, det må du se etter andre steder.
Støynivå, kollisjonssikkerhet og det grå plastpreget i interiøret trekker noe ned. Dessuten har jo Skoda allerede den svært praktiske, velkjørende og spennende Roomster i programmet - og den kan være verdt en ekstra kikk.
Terningkast 4

Masse utstyr for pengene

3. Hyundai i30 stv. 1,4 100 hk - 214 950 kroner
Testkonklusjon Hyundai i30 1,6 CRDI Premium stv., 2013:
Hyundai i30 stasjonsvogn er kanskje ikke like finslipt som nyeste Golf, men alt i alt en veldig god bil som gir veldig god valuta for pengene. Foruten en motor på det jevne, litt billigplast i interiøret og litt mer dekkstøy enn de beste (og dyreste) lar vi oss totalt sett sjarmere.
Gode ytelser, fine kjøreegenskaper, lavt forbruk, et hav av plass og masse utstyr for pengene veier opp, og vel så det.
Terningkast 5
Topp garanti
4. Kia Cee'd 1,4 100 hk - 218 400 kroner
Testkonklusjon Kia Ceed 1,6 CRDi 110 hk, 2012:
Det er absolutt verdt å sjekke ut Cee'd dersom du skal kjøpe deg kompaktklassestasjonsvogn. Bilen har gode allroundkvaliteter og er et sikkert kjøp rent økonomisk takket være lav pris og meget god nybilgaranti.
Terningkast 5
Eneste hybridalternativ i klassen

5. Toyota Auris Touring Sports 1,33 - 227 100 kroner

Testkonklusjon Toyota Auris Touring Sports Hybrid, 2013:
Vil du ha en praktisk stasjonsvogn med hybrid, er Toyota Auris Touring Sports hybrid enn så lenge eneste alternativ i kompaktklassen.
Vår totalkarakter fire er av det sterke slaget og reflekterer at Toyota Auris Touring Sports hybrid scorer godt i fornuftskriteriene. Likevel finnes det biler med større plass til omtrent samme pris og en del konkurrenter har bedre ytelser og kvalitetsopplevelse.
Om hybridteknologien hadde modernisert seg i samme grad som Toyota Auris Touring Sports-modellen, kunne dette blitt en utfordrer i toppklassen.
Terningkast 4
På grensen til praktisk
6. Mini Clubman One - 228 000 kroner
Testkonklusjon Mini Cooper D Clubman, 2008:
Med dieselmotoren, som er på grensen til å være hyggelig mot miljøet, er det nesten bare å kose seg med Mini-god samvittighet. Vi var skeptiske til denne drivkilden i begynnelsen, men når du først er blitt vant til den, fungerer det bra med diesel også i Mini, selv om bensinversjonen med turbo er mange hakk hvassere.
Kjøper du Clubman, glemmer du sikkert at også denne Minien er like upraktisk som Mini alltid har vært, for her får du deilig sportslige kjøreegenskaper til en relativt hyggelig pris.
Terningkast 4
Med espressomaskin
7. Fiat 500L Twinair 105 hk - 229 900 kroner

Ikke testet.
Mer info om bilen finner du her: Fiat 500L prøvekjørt.
Mange gode sider
8. Opel Astra Sports Tourer 1,4 100 hk - 240 900 kroner
Testkonklusjon Opel Astra SportsTourer 1,7 CDTi, 2011:
Egenskapene til Opel Astra SportTourer 1,7 CDTi spriker litt for mye til at den greier spranget opp til en femmer på terningen. Astras beste sider er det veldig lett å like. Størrelsen i forhold til prisen og kjøreegenskapene hører til disse.
En motor som føles umoderne på flere områder, med blant annet relativt høyt reelt forbruk, er et litt for merkbart minuspunkt.
Terningkast 4
Kanskje den beste
9. Ford Focus 1,0 Ecoboost 100 hk - 241 000 kroner
Testkonklusjon Ford Focus 1,6 TDCI stv., 2011:

Vi mener Ford Focus 1,6 TDCI stv. totalt sett er den beste kompakte stasjonsvogna på markedet (juni 2011), og slik sett forsvarer den en sekser på terningen. Blant de sterkeste sidene er opplevelsen av at Focus gir mye god bil for pengene både når det gjelder kjøreegenskaper, plass og ytelser.

Litt rom for forbedring finner vi først og fremst når det gjelder motoren. 1,5-litersdieselen er ikke lenger klassens mest kultiverte.
Terningkast 6
Komplett familiepakke
10. Skoda Octavia 1,2 TSI 105 hk - 241 200 kroner
Testkonklusjon Skoda Octavia 2,0 TDI 4x4 stv., 2013:
Skoda Octavia 2,0 TDI 4x4 Elegance er en komplett familiebilpakke som framstår som svært egnet for norske forhold. Det mest imponerende er plassutnyttelsen. Skoda er rett og slett mestere i den disiplinen.
I tillegg får du firehjulsdrift, sterk motor, gode kjøreegenskaper og en pen utstyrspakke uten at prisen stiger hinsides all fornuft. Vi har rett og slett vansker med å finne nevneverdige svakheter ved testbilen. Dermed blir det toppkarakter.
Terningkast 6
LIke mye plass som storebror
11. VW Golf 1,2 TSI 85 hk - 251 800 kroner
Testkonklusjon VW Golf stasjonsvogn 1,4 TSI 122 hk, 2013:
Golf er Golf, også som stasjonsvogn: Velkjørende, med gode motoralternativ, fint interiør og ikke minst: Plass slik det skal være i en familiebil og på nivå med storebror VW Passat.

Vi spår tøff rivalisering innad i VW-konsernet den nærmeste tiden, der også Skoda Octavia fremstår som et interessant alternativ.
Terningkast 5
Vanskelig å mislike
12. Renault Megane SportTourer 1,5 dCi 110 hk - 257 700 kroner
Testkonklusjon Renault Mégane Sport Tourer 1,5 dCi, 2009:
Det er ikke lett å bli forelsket i Mégane Sport Tourer. Samtidig er det vanskelig å mislike den. For den er gjennomsnittlig på det meste, og utmerker seg ikke på noen bestemte områder. Takket være fin komfort, god sikkerhet, godt med plass, fin prislapp og trivelig forbruk, får den en god firer.
Vi er på mange måter overrasket - og skuffet - over at Renault ikke ville gjøre noe mer med Mégane når de først skulle lage en ny bil. Jo da, det er fint med en bil som ikke skiller seg ut på noen måte, særlig når det ikke er noe særlig negativt å sette fingeren på.
Men når den mangler de virkelig gode sidene, er vi litt usikre på hvilke argumenter man skal bruke for å velge en Mégane fremfor de gode konkurrentene.

Terningkast 4
En av plasskongene
13. Honda Civic Tourer 1,8 - 260 000 kroner
Ikke testet. Mer info om Civic Tourer finner du her.
Solid grunnkvalitet
14. Toyota Avensis 1,6 132 hk - 280 000 kroner
Testkonklusjon Toyota Avensis 2,0 D-4D stv. 2013:

På litt typisk Toyota-vis gjør ikke Avensis seg bort på noen områder. Den er heller ikke best på noe. Den har solide grunnkvaliteter, men føles noe litt gammel etter å ha kjørt helt nye Mazda 6 og Skoda Octavia. Avensis er en staut, velprøvd og velfungerende familiebil.
Også har den dette udødelige Toyota-kvalitetsryet. Og med det følger også god annenhåndsverdi.
Terningkast 4
En favoritt med liten dieselmotor

15. Ford Mondeo 1,6 TDCi 115 hk - 282 000 kroner
Testkonklusjon Ford Mondeo 1,6 TDCi stasjonsvogn, 2012:
Ford Mondeo er vår favoritt blant familiebilene med liten dieselmotor. Den har utmerkede veiegenskaper og flott komfort. I tillegg er den rommelig og koster ikke skjorta selv om du laster opp med litt nyttig utstyr.
Selv om 1,6-liters motoren ikke gir noe overskudd, fungerer den til normal kjøring og er et av de beste alternativene om liten dieselmotor i stor familiebil er ditt førstevalg.
Terningkast 5
(Kilde: Opplysningsrådet for Veitrafikken)
Les også:

Dette frykter nordmenn mest på vinterføret

Tilbakekaller 17.590 superbiler
Stor BMW-SUV: Skal greie halvliter'n på mila
