Elbil
Test: BMW i3 med 94 Ah-batteri - rekkeviddetest
Hvor mye er egentlig 312 minus 216?
Ikke lyst til å lese hele saken? Vi har oppsummert turen i videoen i toppen av saken!
Helt fra vi testet BMW i3 for første gang for noen år siden, har vi hatt et lite problem med den: Til tross for at BMW skryter hemningsløst av hvilke gjennombrudd de har gjort i produksjonen, bruken av karbonfiberlegeringer for å få ned vekt, helt ny dekkløsning, énpedalkjøring, det rare designet, bærekraften...
Likevel endte vi opp med at dette var en relativt liten elektrisk bil, med en rekkevidde som var omtrent som alle konkurrentene.
Jo da, den har både vært sprek og har hatt personlighet, men i3 har aldri føltes som det gjennombruddet BMW har solgt den inn som. Det er det Tesla som har stått for - selv om prisen også har vært i en annen liga.
Test: Tesla Model S P90D rekkeviddetest
Føles som de vil ta en spansk en
Og når BMW nå gjør et stort fremskritt på rekkevidden, skjer det igjen på en måte som føles som oversalg:
For mens Tesla benytter et tall på alle sine modeller som angir batteriets størrelse i "kilowatttimer" (kWh), alt fra 60 til 100, har BMW nå begynt å skille mellom sine modeller ved å angi størrelsen på batteriet i «ampere timer» (Ah). Mer konkret 60 og 94 Ah.
Konsekvensen er at det høres like godt ut som Tesla, men bak disse tallene skjuler det seg en oppgradering fra 22 til 33 kWh - hvorav bare hhv. 18,8 og 27,2 kWh kan brukes til fremdrift. Til sammenligning har den oppgraderte Nissan Leaf 30 kWh - og selvsagt milevis unna Tesla.
Test: Er en harrytur med Leaf mulig uten å stoppe for å lade?
Her kommer fremskrittet frem
Til tross for at bilen har et batteri som er mindre enn nye Nissan Leaf, begynner en å få en indikasjon på at alt skrytet fra BMW om teknologiske fremskritt faktisk har noe for seg. For mens Leaf kan kjøre 250 km, klarer i3 312 km.
Igjen på papiret.
Vi kunne derfor ikke gjøre noe annet enn å sette bilen på samme test som Leaf feilet: Kommer vi oss på en harrytur uten å lade?
Tur-retur Töcksfors fra Røa
Fra vårt utgangspunkt ved Røa i Oslo, oppgir BMWs integrert GPS at det skulle være 106 km til destinasjonen. Google legger på en ekstra kilometer.
Med varmeapparatet helt skrudd av, og bilen satt i den mest strømgjerrige «Eco Pro+»-modusen, mente bilen at vi hadde en rekkevidde på 206 km.
Dette er veldig mye mindre enn de oppgitte 312 km, og det er også for lite for turen som da totalt sett skulle bli 212/214 km.
Det fikk bare være, og vi startet kjøringen.
Kald, men problemfri start
Selve kjøringen til Sverige innebar i seg selv ikke store bekymringene, og ville selvsagt gå uten problemer. Utfordringen var å komme seg dit med mer enn halvfullt batteri - uten å lage for mye kø på E18.
I løpet av kort tid økte bilens tiltro til sin egen rekkevidde. Vi begynte med mye nedoverbakke og en snillere høyrefot enn det som den frem til dette tidspunktet hadde brukt i sine beregninger. 206 kilometer ble fort til 220.
Turen til Sverige gikk derfor i stor grad med på å fryse - og bekymring om hva som kom til å skje med rekkevidden når vi kom frem til turens tyngste del: Motorveien og stigningen den siste delen til Sverige.
Vel fremme i Sverige, etter nøyaktig 107,8 km, oppga bilen at vi så vidt hadde unngått å bruke opp halvparten av strømmen: Vi hadde igjen 121 km. En solid margin med tanke på at det bare er 107 km tilbake.
Så kom bekymringen
Etter å ha kjøpt skammelig lite på senteret, var tiden igjen kommet for å sette oss bak rattet.
Da hadde bilen ombestemt seg. Batteriene var åpenbart blitt litt kaldere og hadde mistet litt effektivitet. Rekkevidden var redusert til 103 km, og GPS-en var krystallklar på at dette ikke ville gå.
Dette til tross for at den også mente at vi hadde mer enn halvparten av kapasiteten til gode.
Måtte vi stoppe for å fylle på litt på veien?
Satt ned farten
Vi la derfor opp til en enda mer nøktern kjørestil. Fartsgrensen kunne ikke følges, i alle fall ikke de høye, om dette skulle gå.
Turen tilbake ble en kamp mot marginene. Den oppgitte rekkevidden og GPS-ens beregning av hvor langt vi hadde igjen, ble alt vi fokuserte på. Noen ganger var de identiske. Andre ganger manglet vi to kilometer. Andre ganger hadde vi en kilometer til gode.
Der vi kunne kjøre sakte uten å være til hinder i trafikken, som på motorveien, la vi oss langt under fartsgrensen. Og til stadighet kom advarslene om at dette ikke kom til å gå.
Skulle vi ta en 10-minutters ladestopp bare for å være sikker?
Nei, ikke pokker!
Endret mening
Da vi nærmet oss Oslo igjen, begynte ting å endre seg. Bilen hoppet ikke lenger mellom mellom kanskje/kanskje ikke. Marginene begynte å bygge seg opp jo lenger inn på Mosseveien vi kom. Ved ankomst Skøyen, var all bekymring feid til side - selv om det nå bare var motbakke igjen.
Vi kom oss hjem med fem kilometers margin. Og etter en liten omvei og kjøring i sirkler, kunne vi konkludere at vi hadde kjørt 223 km. Siden vi ikke hadde lyst til å ringe Viking i rushtiden, valgte vi å ikke teste ut hvor stor sikkerhetsmarginene BMW har lagt inn var før det ble helt stopp.
Men vi snakker altså om 225 km. Uten varme eller aircondition. Og bare én person i bilen.
Bedre enn USA-tall
Dette er vesentlig mer enn hva bilen gjorde tidligere, og foreløpig best i klassen. Men det er langt, langt unna hva de offisielle rekkeviddetallene på 312 km skulle tilsi.
I USA oppgis derimot rekkevidden til 183 km etter den mer reelle EPA-testen. Den slo vi med solid margin.
Dette gjorde vi riktignok med null grad av komfort gjennom å ikke bruke varmeanlegg, og ved å komme tregere frem.
Reelt kan du regne med at om du vil ha det komfortabelt, så er de amerikanske tallene å stole på. Etter 18 mil kan det være greit med en liten pause uansett.
Les også: Vært bekymret for elbilsalget? Nå skyter det rett til himmels
Les også: Opel Ampera-e knuser alle konkurrentene
Les også: VW: - Elbiler vil koste like mye som vanlige biler om fire år - og være bedre