Polestar 2
Prøvekjørt: Så bra er Polestar 2
Polestar 2 er lansert som en direkte konkurrent til Tesla Model 3. Hvordan klarer Polestar 2 seg egentlig?
Polestar 2 er, ved siden av Volkswagen ID.3, trolig den mest interessante bilen i år. Forventningen er høye, og det er ikke enkelt å gå i strupen på en veletablert elbilaktør som Tesla.
Men det er Tesla og Model 3 som Polestar-eide Volvo har i kikkertsiktet med Polestar 2. Og det er ikke et lite mål. I fjor solgte Tesla ikke mindre enn 15.683 Model 3 i Norge. Mer enn hver fjerde solgte elbil i fjor var med andre ord en Model 3.
LES OGSÅ: Test av Tesla Model 3
To like
Det er også påfallende hvor like disse to bilene er på mange områder. Polestar har lagt prisen så vidt under Model 3, den er en tiendedel tregere på 0–100 km/t og den har to kilowattimer mindre batteri (men har to kW/h mer som kan utnyttes), har samme ladeeffekt på vekselstrøm (hjemmelading) og en nesten identisk hastighet på hurtiglading og begge har firehjulsdrift.
Ifølge Polestar er det prototypen vi får ta en tur i, men bilen kjennes mer eller mindre ut som en ferdig produksjonsbil. Det hele utspiller seg på Volvos testanlegg i Göteborg. Værgudene har vansker å velge mellom regn, sludd og solskinn. Termometeret viser rundt fire grader. Vi får kjøre på en komfortstrekning med et riktig utrivelig underlag. Senere venter det test av kjøreegenskaper på en litt mer svingete rute.
LES OGSÅ: Test av Mercedes-Benz E300 DE - Vi har aldri testet en så gjerrig dieselbil
Hva er nytt
Polestar 2 er en helt ny bil. Her er det ikke snakk om elektrifisering av en fossilbil. Polestar 2 har likevel et tydelig slektskap med dagens Volvo-modeller. Polestar har lånt «Tors hammer» i frontlyktene og baklysene. Den har tydelige likhetstrekk med Volvo S60 og Volvo S90, bortsett fra LED-stripen som løper over bakluken.
Polestar 2: Motor
Drivlinjen er den største nyheten. Polestar 2 har elmotor foran og bak med til sammen 408 hestekrefter. Batteriet er på 78 kWh. Det er «væskekjølt», noe som bidrar til å holde temperaturen i batteriet i sjakk – enten det er for kaldt eller for varmt.
Drivlinjen er eksakt den samme som kommer i den første elbilen med Volvo i navnet, nemlig XC40 Recharge.
Til Polestar 2 er det LG Chem og CATL som leverer batteriene.
Polestar 2: Rekkevidde
Polestar 2 har en oppgitt rekkevidde på 470 kilometer (WLTP-standarden). Det er ni mil kortere enn Tesla Model 3, men vi estimerer at man lett bør kunne nå et sted mellom 350–400 kilometer med blandet kjøring.
Langturbilpotensialet avgjøres ikke bare av rekkevidden. Teslas nettverk av hurtigladere har et kraftig forsprang på konkurrenten Ionity, som i tillegg ganske nylig har offentliggjort en kraftig prisøkning.
Polestar 2: Underholdningssystem
Underholdnings- og informasjonssystemet man finner i Polestar 2, som også kommer i nye Volvo-modeller etter hvert, er Androidbasert (Google). Polestar 2 skal være den første bilen i verden med akkurat denne løsningen.
Skjermen i bilen er 11 tommer, et lite skritt opp fra, 9,3 tommers skjermen som finnes i Polestar 1. Oppløsningen skal også være høyere. Den integrerte tilgangen til Google Maps, gjør at Polestar 2 får et navigasjonssystem som alltid er oppdatert og som automatisk tilpasser seg endringer i trafikkmønsteret.
Som i mange andre biler, kan Maps vise nærmeste ladestasjon. Underveis får man både advarsel og tips til ladestasjoner før bilen er tom for strøm. For visse stasjoner kan bilen til og med vise om ladeplass er tilgjengelig eller ikke.
Moderne elbil
Stemmestyringen, Google Assistant, fungerer ikke alltid like optimalt. Systemet blir likevel gradvis bedre og har du bestilt din bil, så får du testet ut akkurat dette i sommer.
Systemet lar deg raskt endre bruker, slik at det tilpasser seg den som kjører. Kobler du telefonen til systemet, så vil innstillingene automatisk tilpasses til sjåføren.
Skjermen foran føreren er likt det man finner i dagens Volvo-modeller. Grensesnittet har blitt mer moderne og det har litt høyere oppløsning. Nå kan kartbildet vises nesten over hele skjermen. Det kjennes mer moderne ut. Sammen med oppdateringer via nettet til både underholdningssystem og bil, forsterker det følelsen av at Polestar 2 er en moderne elbil.
Polestar Connect, som er en app for å «fjernstyre» bilen kommer senere i år, så den har vi ikke fått testet. Vi savner også head-up-display.
Polestar 2: Interiør
Polestar 2 har fått et veganinteriør som de kaller WeaveTech, som skal minne oss om materialet i en våtdrakt. Hvordan det skal oppleves som premium er vi litt usikre på, men det kjennes bra ut. Personlig ville jeg ikke ha betalt 50.000 mer for å få skinninteriør, dersom det ikke var for at interiøret blir litt grått uten muligheten for å velge en lysere innredning. Beholder du standardinteriøret, må du nøye deg med farger som går i blågrått og sort.
Materialvalgene kjennes jevnt over som premium. Det er likevel brukt en del plast og bilen oppfattes nok ikke som like velbygget som i en fossilbil i samme prisklasse. Men, designet er pent og funksjoner man bruker ofte har fått nyte godt av de fineste materialene.
Polestar 2 er en trivelig bil. Foran er det litt «Volvo-trangt» med en høy midtkonsoll. Den er heldigvis ikke så bred. Jeg savner en posisjon der jeg kan hvile høyre arm på armstøtten. Det sliter jeg med å finne. Armstøtten kunne ha vært litt lenger. Alternativt kunne rattet hatt litt ekstra justering å gå på. Det er likevel koselig i bilen og på ingen måte klaustrofobisk.
Spesifikasjoner: Polestar 2
Rekkevidde WLTP, km: 470
Effekt hk: 408
Drivlinje: 4WD – firehjulsdrift
Batterikapasitet kWh: 78
Egenvekt m/fører: 1900
Hengerfeste/-vekt: Ja, maks 1500 kg
Lengde/bredde/høyde, cm: 460/148/198
Bagasjerom, liter: 440
Rekkeviddetest, km: 404*
Testforbruk kWh/mil: 1,93*
0-100, km/t sek: 4,7
*Testen er utført av Recharg.se og er ikke direkte sammenlignbart med våre øvrige testtall
Klaustrofobisk er det derimot i baksetet. Jeg er 185 centimeter og har hodet i taket mer eller mindre hele tiden. Dessuten blir utsikten dårlig når dørkarmen tar opp en fjerdedel av synsfeltet. Det er litt kjedelig, for selve sittekomforten er bedre enn i sammenlignbare biler. Altså Model 3.
Det er spesielt knevinkelen som er snillere i Polestar 2 enn i Model 3. Det skyldes at Polestar har latt være å plassere batterier akkurat der føttene skal være. Det kan alle langbente takke for. Innsteget til baksetet er heller ikke kjempebra på grunn av litt korte dører. Det er en trivialitet, men det er derimot ikke takhøyden.
Polestar 2: Kjøreegenskaper
Bilen vi testet hadde Performance-pakken som koster 50.000 kroner. Da får man 20 tommers felger, oppgradert bremsesystem med gule Brembo-bremser foran, gule sikkerhetsbelter foran, Öhlins-dempere og en del av taket er i høyglans.
Polestar 2 er en fin bil å kjøre fort med. På grunn av regnet, ny asfalt og redselen for å krasje en av de få prototypene, holdt vi litt tilbake. Men, Polestar 2 kjennes helt klart ut som en pigg bil som henger bra med i svingene. Styringen er raskt, men ikke som i Tesla Model 3 Performance. Den er direkte og presis, men følelsen kunne ha vært litt bedre.
Styringen kan du selv justere, fra lett via passelig lett til tung. Da jeg hoppet inn i Polestar 2 trodde jeg kanskje at Tesla Model 3 skulle være den morsomme av disse to. Det er den nok også, men forskjellen er marginal.
Det som er litt kjedelig med Performance-utgaven av Polestar 2, er at akselerasjonen ikke blir bedre sammenlignet med standardversjonen.
Polestar 2 stikker heller ikke i vei like aggressivt som Teslaene gjør. Det er for så vidt både positiv og negativt. Den gnistrende akselerasjonen er kul, men spørsmålet er om ikke den litt roligere følelsen i Polestar er å foretrekke til mer hverdagslig kjøring. Det burde likevel ikke være så vanskelig å ha både en standardinnstilling og tillegg et mer «chill»-nivå som i… ja, akkurat Tesla.
I rolig fart er det relativt stille i kupeen. Støynivået er behagelig. Mye på grunn av at vindsuset ikke er like forstyrrende som det kan være i andre elbiler. Bilens fjæringer jobber raskt og svelger unna ujevnheter bra, men det kjennes ut som oppsettet er ganske fast. Om standardfjærene er mykere og mer bekvemme, får vi svar på senere.
Det vi derimot vet, er at det går an å vri selv på Öhlins-demperne, men det tar litt tid. I testbilen var de vridd åte klikk opp både foran og bak. Det finnes til sammen 22 nivå. Høyere tall gir mykere bil. I instruksjonsboken finner man tips for både mer sportslige og mer komfortable innstillinger.
LES OGSÅ: Polestar 1 - bilen som bare er en smaksprøve
Polestar 2 er en behagelig bil å kjøre. Den går stabilt over det meste – selv i høy fart. Orker man ikke å kjøre selv, er Pilot Assistant standard.
Energigjenvinningen er ikke like sterk som jeg hadde håpet og det gjør enpedalskjøring vanskeligere. Det er heller ikke mulig å stille inn nivåene på energigjenvinning med hendler på rattet. Her må du inn i menyen på skjermen for å fikse det.
Bør jeg kjøpe Polestar 2?
Vi har alt konstatert at baksetet ikke er noe for passasjerer som drar seg over 180 centimeter, så dette er ikke den perfekte familiebilen. Kombiluken bak gjør det litt letter å lesse inn bagasjen her enn i Model 3, men vi savner litt plass. Bagasjerommet i Polestar 2 er på 440 liter, mot 542 liter i Model 3. Bagasjerommet bak er på 405 liter. Foran får du 35 liter, noe som holder akkurat til ladekablene dine.
En familie på fire, der barna fortsatt er små, skulle klare seg bra med Polestar 2. Takboks kan monteres, men det vil gå ut over rekkevidden.
Polestar 2 konkurrerer greit med Model 3 på mange områder og den kommer unektelig til å bli en storselger. Det er alt kjent at to av tre forhåndsbestillinger av Polestar 2 er gjort i Norge. Bestiller du nå, så får du bilen levert i august. Hvorvidt Corona-viruset kan sette en stopper for leveringene, vites ikke.
Tesla er for mange et statusmerke. Det er også Volvo, men Polestar er ikke et merke «Tante Olga eller Onkel Jon» har et forhold til – ennå.
Polestar og hurtiglading
Verken Polestar eller Volvo er enn så lenge med i Ionity-nettverket for hurtiglading. Det betyr at det kommer til å bli dyrt å hurtiglade en Polestar 2. Ionity-nettverket har ambisiøse utbyggingsplaner og andre aktører bygger stadig ut mer ladekapasitet. Det gjør at vi ikke tror at hurtiglading av Polestar 2 vil by på store utfordringer, men det vil koste mer enn for en Tesla-eier.
Skal du fullade en Polestar 2 på en Ionity lader, er prisen i Norge 8,4 kroner per kilowattime. Ganger du det med batteristørrelsen på 78 kW, blir prisen for «full tank» på 655,2 kroner. For det får du 43,7 liter diesel om literprisen er 15 kroner. Med et forbruk på cirka 2 kW per mil, får du en drivstoffpris per mil på 16,8 kroner. Da er det nok mange som kanskje tenker at fossilt drivstoff ikke er så dyrt likevel.
Verdt å merke seg er at de aller fleste dager i året, vil man lade hjemme. Slik strømprisen har vært i år, snakker vi da heller om 60–80 kroner for full tank og en pris per mil på rundt 2 kroner per mil med en «normal» strømpris.
For ordens skyld nevner vi at Ionity-medlemmer, som Mercedes og Audi, har langt lavere ladepriser på Ionity-ladere. Mercedes opererer med 0,29 euro per kilowattime, noe som tilsvarer 2,68 kroner i skrivende stund.
Når vi spurte Polestars representant om Ionitys prisøkninger og et mulig kommende samarbeid, ble svaret noe svevende «at de jobber med flere mulige partnere».
Polestar 2 mot Volvo XC40 Recharge og Tesla Model 3
Vår vurdering
+ Behagelig lydnivå, kvalitetsfølelsen, pent design, Google Maps, kul å kjøre
– Rekkevidde og ladenettverk
På papiret ser Tesla Model 3 ut til å være en bedre bil. Akselerasjon, ladeeffekt, rekkevidde og bagasjerom er bedre enn hos Polestar 2. Hengervekten hos Model 3 er derimot ikke spesielt imponerende. Verdt å tenk på, er at rekkevidden for Polestar 2 er for de første bilene med høyt utstyrsnivå og dermed høyere vekt. Bilen mangler også varmepumpe, noe som kan bidra til å øke rekkevidden når det blir tilgjengelig en gang til neste år. Vi tror likevel at Polestar 2 ikke tar igjen forspranget på ni mil som Model 3 har.
Polestar 2 kan bestilles nå for levering sommer/høst 2020.
Denne saken ble første gang publisert 27/02 2020, og sist oppdatert 27/02 2020.