Ny elbil: Mercedes-Benz EQA 250
Budsjettvennlig kompakt-SUV
Den nye, helelektriske EQA-modellen overrasker med en lav startpris på 408 000 kroner. Bilen kan bestilles fra 4. februar og kommer til Norge i april.

– Mercedes-Benz EQA er nøyaktig den elbilen vi ønsket oss etter den større SUV-modellen EQC. Det sier Kjetil Myhre, konserndirektør for Mercedes-Benz i Norge. Konseptet med en kompakt SUV-modell og et prisbilde fra drøyt 400 000 kroner passer perfekt inn i dagens markedssituasjon for elbiler i Norge, sier han.
I anledning verdenspremieren for den nye EQA-modellen har et eksemplar tatt turen til Norge for en statisk visning. I korrekt pandemimodus er det en-til-en gjennomgang, med kirurgiske plasthansker og munnbind på plass.
Les også: Vi har testet Mercedes EQC 400 4Matic
I motsetning til noen konkurrenter – eksempelvis VW-konsernet – har Mercedes foreløpig ingen dedikert elbilplattform. Slik EQC-modellen er basert på GLC, har Mercedes benyttet A-klassen som basis. Mer spesifikt den kompakte SUV-versjonen EQA.
God rekkevidde

Dermed er det ingen store overraskelser i vår se-, sitte- og kjenneprøve av bilen. Den langstrakte og elegante dashbordløsningen er på plass, med en del elbilspesifikke tilpasninger. Plassmessig er bilen i grenseland mellom liten familiebil og rommelig parbil, der bakseteplassen ved første bekjentskap er en mindre begrensning enn bagasjerommet på 340 til 1320 liter.
Kvalitetsfølelsen er høy, slik det sømmer seg en Mercedes. Men det er ikke rart i en velpreparert visningsbil, de øvrige vurderingene får vente til vi har anledning til å teste et produksjonseksemplar.
I et marked der det ikke lenger er nok å bare lansere en skapelig elbil for at salget skal ta av, forteller Myhre at det er mer tilbake til normale, konkurransemessige betingelser for å lokke kundene til seg:
– EQA har de viktigste elbilegenskapene på plass, der rekkevidde på 426 km erfaringsmessig er tilstrekkelig for de aller fleste, sier han. Og tilføyer at Mercedes-typiske premiumegenskaper blir viktige elementer i kampen mot nylanserte Volvo XC40, og kommende konkurrenter som Audi Q4 og Tesla Model Y.

Flere versjoner
Det gjør sannsynligvis også den aggressive prissettingen, drøye 400 000 kroner, der Edition 1-modellen kan utfordre mer typiske folkebiler; eksempelvis VW ID. 3 eller Hyundai Kona Electric.
Les også: Test: Vi dro på langtur med ID.3. Slik gikk det.
Les også: Test: Hyundai Kona Electric
Det skal heller ikke dreie seg om en ribbet lokkemodell, eksempelvis finner du infotainment-systemet MBUX, LED frontlykter med adaptiv fjernlysassistent, elektrisk bakluke, 18-tommers lettmetallfelger, Ambient lighting med 64 farger, luksuriøse seter med fireveis justerbar korsryggstøtte, ryggekamera og et multifunksjons sportsratt i skinn. Den nye modellen tilpasses med en av de to design- og utstyrslinjene AMG Line og Electric Art, samt en nattpakke.

Mot slutten av året kommer ytterligere versjoner av EQA; en firehjulsdrevet sak med 200 kW (272 hk), samt en utgave med større batterikapasitet og rekkevidde på over 500 km etter WLTP-normen.
