Fartsbøter
Du kan få fartsbot selv om du holder fartsgrensen
Ikke alltid nok å holde fartsgrensen.
- Dersom vær- og kjøreforholdene er vanskelige er det ikke sikkert at det er forsvarlig å kjøre i tillatt hastighet. Dermed kan du få bot selv om du ikke bryter fartsgrensen, sier Jan M. Guttormsen, politiinspektør i Politidirektoratet.
Får du fartsbot uten å ha brutt fartsgrensen, er det fordi politiet benytter veitrafikklovens paragraf 3 om at "enhver skal ferdes hensynsfullt og være aktpågivende og varsom så det ikke kan oppstå fare eller voldes skade...".
- Man kan tenke seg dager med svært vanskelige kjøreforhold, for eksempel i tettbebygd strøk i forbindelse med skolevei. I slike tilfeller kan paragrafen bli benyttet på bilister som ikke har tatt tilstrekkelig hensyn, selv om fartsgrensen er overholdt, sier Guttormsen.
Du kan i prinsippet også bli fratatt førerkortet for å ha kjørt for sakte, men da handler som regel om medisinske forhold
Da ryker lappen
Tilfeller som dette utgjør imidlertid en minimal andel av de 1,7 millioner bilistene som ble kontrollert av politiet i 2012. Tallet omfatter både promillekontroll, fartsmåling med laser, samt videopptak gjort fra politiets biler og motorsykler. Fartskontrollene resulterte i 95 325 forhold. I tillegg kommer fotoboksene.
- Politiets kontroller tar langt flere grovere tilfeller enn fotoboksene. ATK-enes kontroller resulterte i 813 førerkortbeslag, mens politiets regulære kontroller medførte 8800 førerkortbeslag, forteller Guttormsen.
472 personer sto alene for over 4,2 millioner kroner i bøter. Dette er personer som har kjørt på grensen til førerkortbeslag, og fått 9000 kroner i bot. Bøtesatsene varierer fra 600 kroner og opp til 9000 kroner.
Den høyeste boten gis bilister som blir tatt for å kjøre 36-40 km/t over fartsgrensen på motorvei med fartsgrense 90 km/t eller 100 km/t.
Dersom veien har fartsgrense 60 eller lavere, er det 25 kilometer i timen som er det magiske tallet. Blir du tatt i 26 km/t over fartsgrensa, ryker lappen.
På veier som har fartsgrense høyere enn 60 km/t, er det generelt 35 km/t som er den fastsatte grensen før sertifikatet beslaglegges. Grensen er likevel høyere på veier som er klassifisert som motorvei. På disse veiene må du ha en fart som er mer enn 40 km/t over fartsgrensen før du blir fotgjenger.
- Men det er ikke slik at grensen for førerkortbeslag er hogget i stein. Dersom vær- og føreforholdene tilsier det kan førerkortet ryke i langt lavere hastigheter, advarer Guttormsen.
Vil ha strengere reaksjon
I tillegg til fartssynderne ble nesten 9000 personer tatt for å kjøre i ruspåvirket tilstand i 2012.
- Det tallet har dessverre vært svært stabilt de seneste 10 årene, forteller Guttormsen.
Trygg Trafikk mener flere notoriske rus- eller fartsførere bør få førerkortet tilbakekalt. Hjelper ikke det, bør politiet ta skiltene. Ifølge politiet er 35 prosent av bilførerne som antas å ha forårsaket dødsulykker i trafikken tidligere straffet for volds- og vinningskriminalitet, narkotika eller alvorlige trafikkforseelser.
- Dette er personer med et helt annet forhold til loven og til risiko enn deg og meg, og som vi bør slippe å møte på veien, sier Kristin Øyen, kommunikasjonssjef i Trygg Trafikk.
- Det positive er at antall drepte i trafikken ble rekordlavt i 2012 med 148 drepte. Det er det laveste tallet siden målingene startet, sier Guttormsen
Les også:
Denne fotoboksen ønsker politiet seg
Så mye koster bøtene i utlandet
Isen kan koste deg 2000 kroner
Disse skiltene kan koste skjorta