Barnesete

- Ikke gi etter for barnemas

Derfor skal du Ikke gi deg dersom barnet maser om å få sitte forovervendt i bilen.

Først publisert Sist oppdatert

Oppdatert 2014: Les vår stortest av bilstoler her!

41 prosent av barn mellom ett og fire år sitter bakovervendt i bilen, ifølge en landsomfattende telling utført av Trygg Trafikk og If Skadeforsikring. Det skremmer Trygg Trafikk.

- Det er nedslående at så mange små barn sitter feil vei. Barn opp til tre år har fem ganger større risiko for å bli drept eller skadd ved en kollisjon hvis de sitter i kjøreretningen i stedet for bakovervendt, sier Carina Henske i Trygg Trafikk.

Stort hode i forhold til kroppen for øvrig gjør at barn bli ekstra utsatte med en forovervendt sittestilling. Med bakovervendt sittestilling reduseres risikoen for alvorlig eller fatale skader ved en kollisjon med hele 90 prosent sammenlignet med forovervendt sittestilling, hevder Trygg Trafikk.

En undersøkelse som organisasjonen gjennomførte i fjor viste at 60 prosent av befolkningen mente små barn kan sitte forovervendt i bil - stikk i strid med ekspertenes anbefalinger. Årets telling viser at flere barn nå sitter riktig vei, seks prosentpoeng flere enn i fjor.

Loven sier at barn skal sitte med bakovervendt barnesete til de veier ni kilo. Det er et for tidlig tidspunkt å snu barnet fremover på, ifølge Trygg Trafikk og forsikringsselskapet If Skadeforsikring.

- Vi mener at barna bør sitte bakovervendt til de er fire år, i hvert fall vesentlig lenger enn regelverket krever, sier Jan Olav Nilssen, sikkerhetssjef i If, som mener forskjellen på bakovervendt og forovervendt sikring er stor.

- I en kollisjon kan et forovervendt barn risikere nakkebrudd i stedet for det som kunne endt med et blåmerke. I bakovervendt posisjon blir trykket ved en kollisjon fordelt på hele området fra hodet til baken når ryggen presses inn i stolryggen, sier Nilssen.

Trygg Trafikk hevder de får en del henvendelser fra foreldre som lurer på om ikke barn tar skade av å sitte med bøyde ben. Men det gjør de ikke, ifølge organisasjonen.

- Gi ikke etter for mas om å sitte framovervendt. Det er også viktig å stramme beltene godt hver gang, det skal bare være plass til et par fingre mellom selen og barnet. Beltene må reguleres etter hvor mye klær barnet har på seg. Hvis de ble tilpasset når en jakke var på, blir de for slakke når den er av, sier Henske.

MASER SEG TIL PLASS: Trygg Trafikk mener foreldre ikke må gi etter for mas fra barn som vil sitte forovervendt. FOTO: Newspress
MASER SEG TIL PLASS: Trygg Trafikk mener foreldre ikke må gi etter for mas fra barn som vil sitte forovervendt. FOTO: Newspress

Forskjellen på sittestillingene

Forovervendt

I forovervendt posisjon, dvs. at barnet sitter med kjøreretningen, vil nakke og hode få stor bevegelse ved frontkollisjon.

Nakkemusklene vil kunne få en overstrekking med varig mén. Ved kraftig sammenstøt vil barnet bli presset kraftig mot bilbeltet og kan få indre skader.

Barnet får også en kraftig tilbakesleng med ny belastning på nakken og hodet.

Bakovervendt

Når barnet sitter bakovervendt blir kroppen og hodet presset mot seteryggen ved en frontkollisjon.

Kreftene blir derfor fordelt over en større flate slik at belastningen blir mindre. Hode og nakke får liten eller ingen tilbakesleng.

I underkant av 50 prosent av alle ulykker er frontkollisjoner, og da gjerne i høy hastighet.

Kilde: Trygg Trafikk

Les også:

Anbefaler kun 81 bilmodeller som sikre nok for ungene

Tør du velge annerledes kan du gjøre knallkjøp

Så mange feil har Norges mest populære bruktbiler

Familiebilene du egentlig burde kjøpe