Riktig stramming av hjulboltene
Gjør du dette feil, blir det ekstra trøblete å punktere
Å trekke til boltene på måfå, etter at du har lagt om til vinterhjul, er ikke så ufarlig som mange tror.

De fleste biler har fortsatt et reservehjul i bagasjerommet eller et annet sted bak. I mange nye biler er imidlertid reservehjulet erstattet av en kompresssorpumpe og et tettemiddel for å gi bedre lasteplass, samt redusere vekten på bilen og forbruket av drivstoff.
Men fortsatt må de fleste av oss med en 10,5 år gammel gjennomsnittsbil frem med jekken og reservehjulet dersom man skulle være så uheldig å punktere.
Og det gjør vi stadig oftere, ifølge NAF.
NAF hevder årsaken til hyppigere punkteringer skyldes at stadig flere kjører med lavprofildekk, og at det er blitt mer søppel langs veiene. Dårlige veier gjør ikke situasjonen særlig bedre, ifølge organisasjonen.
Å punktere langs veien kan raskt utvikle seg til en krevende øvelse. En årsak er at mange ikke vet hvordan reservesettet skal brukes. Og havner du på veiskulderen med punktert dekk og noen urokkelig bolter, har du som regel ikke sjans til å få av det ødelagte hjulet med standardverktøyet og hjulmutternøkkelen som finnes i bilen.
Du bør derfor trekke til hjulboltene med korrekt styrke. Motsatt fall kan faktisk bli fatalt.
- Har man trukket til med for lite moment, løsner hjulboltene. Trekker man derimot til for hardt, kan hjulboltene knekke, sier Jan Ivar Engebretsen, kommunikasjonsrådgiver i NAF.

- Bruk momentnøkkel

Mekaniker Tomasz Rybwa hos Møller Bil Romerike har lang erfaring med hjulbolter. Han forklarer at det vanligste problemet i denne sammenhengen er at hjulboltene sitter for hardt, siden de fleste har en tendens til å tenke at de vil være på den sikre siden.
- Da har du et stort problem når uhellet er ute, slår Rybwa fast.
Han mener derfor det er helt avgjørende å bruke en god momentnøkkel både når du skal bytte hjul og når hjulboltene skal etterstrammes. Du leste riktig, boltene skal alltid etterstrammes. Tommelfingerregelen er at du etterstrammer boltene senest etter at du har tømt en tank med drivstoff - etter hjulskift.
Bruker du momentnøkkel reduseres også faren for at du trekker for hardt til. Det er grenser for hvor mye boltene tåler av kraft. I ytterste konsekvens kan de ryke under belastning fra noe så uskyldig som en farshump i 30-sonen, eller en annen ujevnhet i veibanen.
- At boltene ryker grunnet for hard tilstramming har vi sett eksempler på, forteller mekanikeren.
Fasit i instruksjonsboka
Du bør derfor sjekke instruksjonsboka når du bytter hjul og etterstrammer. Der står de riktige tallene - som regel oppgitt i newtonmeter (NM). Personbiler ligger på rundt 120 nm, mens en typisk varebil gjerne må opp i 180,
En momentnøklene får du kjøpt fra rundt 50 kroner og oppover hos velassorterte bilrekvisitaforhandlere.
Virkemåten er enkel:
Du trekker til du hører et klikk, alt etter hvilket moment som er oppgitt i intruksjonsboka. Du kan lese av det korrekte momentet på en skala (noen er også digitale). Poenget er at du stiller inn korrekt verdi på nøkkelen først.
LES OGSÅ: