Bilpleie

Slik gjør du billakken klar for våren

Her er tipsene som gir deg den blankeste bilen i gata.

HØYTRYKK: En selvvask på bensinstasjonen anbefales for å fjerne den verste møkka.
HØYTRYKK: En selvvask på bensinstasjonen anbefales for å fjerne den verste møkka. Foto: FOTO: Egil Nordlien HM Foto
Først publisert Sist oppdatert

Det finnes ingen snarveier til en skinnende ren bil. Du kan selvsagt forsøke deg på en fem-minutter med høytrykkspyleren på bensinstasjonen eller en maskinvask. Problemet er at bilen ikke blir ren på denne måten. Når vinteren har vært såpass hard som i år, er det mye salt og andre uhumskheter som fester seg til lakken.

Andreas Haugen driver Haugens Bilshine i Oslo, og forteller at man helst burde polere bilen to ganger i året.

- Er man imidlertid litt lat, så er vårpussen definitivt den viktigste rengjøringen. Da får du fjernet alt veisaltet som har samlet seg i løpet av vinteren, sier han.

Det man trenger til en skikkelig bilvask er vaskevott av lammeull eller mikrofiber, tørkehåndkle i samme stoff, bilsjampo og to bøtter. Mikrofiber er et viktig stikkord her, fordi det absorberer både skitt og vann på en mye bedre måte enn andre materialer. Da blir risikoen for riper mindre, og det blir lettere å tørke av vannet når du er ferdig.

GODE PRODUKTER: En vaskehanske i mikrofiber og en god bilsjampo er det viktigste.
GODE PRODUKTER: En vaskehanske i mikrofiber og en god bilsjampo er det viktigste. Foto: FOTO: Egil Nordlien HM Foto

Bruk to bøtter

Dette trenger du

Bøtter: Så lenge de holder på vannet er det i grunn nok. Virkelige entusiaster har en rist i bunnen for å fange opp møkk.

Vaskevott: Glem gamle filler og billigsvamper. En god vaskevott i mikrofiber er både mer behagelig å bruke og mer skånsom mot lakken. Disse koster en hundrelapp eller to på nærmeste bilrekvisitabutikk.

Tørkehåndkle: Mikrofiber er tingen også her. Det finnes egne håndklær som er laget for dette, og de suger opp mer vann, og er som regel større, enn klutene som er ment for andre ting.

Bilsjampo: La Zalo, grønnsåpe og andre husholdningsprodukter stå igjen hjemme. De fjerner beskyttelsen på lakken og gjør at den utsettes for mer slitasje. En god bilsjampo er drøy og koster ikke mer enn rundt 200 kroner.

Lakkrens: Renser lakken kjemisk og får ut urenheter som ligger dypere enn sjampoen får ut. En flaske holder i flere år (eventuelt til mange biler) og koster mellom 150 og 300 kroner.

Polish: Denne henter fram den dype glansen som blir borte etter hvert som bilen blir eldre. Også dette koster mellom 150 og 300 kroner.

Voks: Dette beskytter og gir ekstra glans. Det er viktig med voks etter å ha gjort en ordenlitg jobb for å slippe å gjøre det samme igjen om to uker. Finnes i flere prisklasser fra 150 kroner og opp til nærmere 20.000 kroner for de mest eksklusive produktene. De billigere produktene er imidlertid mer enn nok for de aller fleste.

Hvis bilen er veldig møkkete, bør du vaske den med skum og høytrykk først. Da får du fjernet mesteparten av de store partiklene, og det blir dermed tryggere å vaske bilen for hånd etterpå. Vask nedenfra og oppover når du bruker dette. Hvis du ikke har tilgang på høytrykksspyler hjemme kan du like godt bruke en bensinstasjon til dette.

Haugen anbefaler å bruke en god avfetting eller parafin for å få bort alt av salt og skitt. Hvis du bruker sistnevnte må du huske å legge på ny beskyttelse til slutt.

Det neste du må gjøre er å fylle to bøtter med vann. Dette er et viktig poeng, da en av bøttene er til såpevann og den andre til skylling. På den måten slipper du å få gammel skitt inn i vaskevotten igjen.

Pass på å blande sjampoen godt inn i vannet, og deretter er det bare å gå i gang med vaskingen. Vask ett og ett panel om gangen, og skyll av både bilen og vaskeredskapet mellom hvert panel.

Når du har gått over hele bilen er det tid for tørking. Et spesielt tørkehåndkle anbefales. Dette er tykt og suger opp mye vann. Dermed slipper du å vri opp håndkledet hvert tiende sekund.

Dette er oppskriften på en skikkelig håndvask, og det vil gi deg et mye bedre resultat enn en hvilken som helst automatvask.

Hvis bilen ikke har fått noe særlig pleie de siste årene, anbefaler vi også å sette av noen ekstra timer til lakkrens og polering.

Lakkrens

Asfaltflekker og andre harde partikler fester seg på lakken, og de lar seg ikke fjerne med vanlig vask. Vi anbefaler å bruke en såkalt clay bar, eller leireklump om du vil, til dette arbeidet. Sammen med en spesiell spray får du fjernet nuppene som sitter nederst på dører og skjermer.

Lakkrens er et produkt som renser lakken dypere enn en vask klarer. De forbrukerrettede produktene inneholder ikke slipemidler, men renser lakken kjemisk. Dette kan gjøre underverker på gammel og slitt lakk.

Polering

Polish henter fram glansen i bilen igjen, og er det siste steget i å få bilen til å se ut som ny. Det anbefales å gjøre dette én gang i året.

Proffene bruker maskin, og det kan du også gjøre. Pass imidlertid på at du vet hvordan du skal bruke maskinen. Feil bruk kan føre til at du skader lakken på grunn av varmeutviklingen. De aller fleste av forbrukerproduktene er imidlertid ikke noe problem å påføre for hånd, og de gir et mye bedre resultat enn ingenting.

Voks

Dette legges på til slutt, og er til for å beskytte lakken. Hvis du gjør all den andre jobben, er det rett og slett dumt å droppe voksen. Den gjør at jobben du har lagt ned varer mye lenger, og sørger samtidig for at bilen blir enklere å holde ren i månedene som kommer.

Les også:

BMW Z3: Billig og morsom roadster

Les dette før du skifter dekk

Slik får du billigere drivstoff

TØRK: Hvis du lar vann tørke på lakken vil ikke bilen bli helt ren. Kalk i vannet blir liggende som flekker på lakken.
TØRK: Hvis du lar vann tørke på lakken vil ikke bilen bli helt ren. Kalk i vannet blir liggende som flekker på lakken. Foto: FOTO: Egil Nordlien HM Foto