App Store
De beste bil-appene
Mye billig bilmoro med Iphone. GPS og fotoboksvarsling er bare begynnelsen.
Som motorjournalist og ihuga bilkjører var det særlig alle bilappsene som fanget interessen når jeg fikk meg iPhone. Også flere andre i vår motorredaksjon bruker iPhone og har lastet ned bilapps, og på bakgrunn av våre erfaringer skal vi gå gjennom noen av våre favoritter.
Navigasjon
Noe av det første jeg lastet ned, var den suverent dyreste appen jeg har på iPhonen den dag i dag. Men NAVV Scandinavia (tidligere NDrive Scandinavia) gir likevel en tilnærmet fullverdig navigasjon for skarve 88 kroner.
Flere av oss har prøvd det, og stort sett har det fungert utmerket. Selvsagt er skjermen mindre enn på et dedikert navigasjonsapparat, men det kan nok de fleste av oss leve med.
Sjekk også ut CoPilot Live Nordics, som er et naviprogram for Norden, med fotoboksvarsling integrert. Prisen for dette er 266 kroner, og tilbakemeldingene er så langt svært gode.
Finner igjen bilen
Car Finder (7 kroner) hjelper deg å finne igjen bilen på parkeringsplassen. Den er riktignok ikke helt presis, men du kommer nær nok.
Når du parkerer åpner du appen og markerer stedet du er på. Senere, når du vil til bilen igjen, åpner du appen igjen, og en pil dukker opp på skjermen og geleider deg tilbake.
Kjekk å ha hvis du er av den distre typen, eller når du ferdes i fremmede byer.
Nærmere bensinstasjon
Den beste norske appen for å finne bensinstasjoner og bensinpriser heter Bensinpris. Her sparer du fort en hundrings på å velge billigste stasjon nær deg. Anbefales.
I USA, for eksempel, kan du laste ned iGasUp og til en hver tid, via GPS og en database med oppdaterte drivstoffpriser, få de ti nærmeste bensinstasjonene, inklusive literprisen på bensin og diesel.
Svenske Tankfull er gratis, inneholder en oversikt over alle Statoil-stasjoner i Sverige, men oppgir ikke priser på drivstoff. Gasmacken (21 kroner) er mer avansert, og viser deg samtlige bensinstasjoner med biogass i Sverige, inklusive priser på drivstoffet. Men den koster 21 kroner å laste ned.
Men husk - trenger du bare å vite hvor nærmeste stasjon er, kan du bruke Google-maps (som følger med iPhone) og søke etter for eksempel Statoil eller Shell. Eller - som lesere har tipset oss om - bruk appen Around Me, som viser deg alt du har rundt deg av bensinstasjoner, forretninger, parkeringshus, hotell, banker etc.
Bilnyheter
Det dukker stadig opp bilapps som presenterer siste nytt fra bilverdenen. Ingen norske bilblader er på banen med egen app så langt, men svenske Teknikens Värld (gratis) har en som fungerer utmerket. Her kan du også gå inn og se på videoer.
Flere andre, som for eksempel Auto Week, tilbyr også nyheter fra bilverdenen via sin egen app. De kjører også egne nyhetssendinger på video!
Konkurrenten Auto Motor og Sport har ingen tilsvarende app, men derimot kan du abonnere på bladet (21 kroner pr. magasin nedlastet), og lese det ned via iPhonen, gjennom appen Qiozk.
Dersom du har en iPad, bør du ta en titt på AMS Sverige sin magasinapp.
Varsling
Også appen Trapster (gratis) varsler om fotobokser, og brukes av rundt fem millioner mennesker verden over. Dessuten fungerer den som vår tids "blinking med lysene" hva radarkontroller angår. Hvis to bilførere uavhengig av hverandre registrerer en radarkontroll på sin Trapster-app, vil alarmen gå til alle andre Trapster-brukere i nærheten.
Ulovlig? Noe sier meg at politiet neppe vil prioritere å sjekke appsene dine, uansett hva lovverket måtte si om saken.
NRadarFree Europe er en annen fotoboks-varsler der du også kan legge inn dine egne POI's. Som på andre varslere har den mange innstillingsmuligheter, med for eksempel stemmevarsling i stedet for et alarmsignal. Den er gratis, men du må leve med litt reklame øverst på skjermen (for å slippe det kan du betale litt for Pro Series).
Målinger
Målinger og statistikk er godbiter for mange av oss bilførere. Vi har tidligere skrevet om appen Dynolicious (91 kroner) som måler akselerasjon og G-krefter, og lager et hk-estimat. Nå er den ute i en ny versjon på App Store.
Appen GPS Speed (6 kroner) loggfører turen din - maksfart, snittfart, distanse, varighet, høyeste punkt over havet etc. Den lager fine grafer basert på turen, og tilbyr også disse funksjonene i samspill med Google Maps. G-krefter måler den også.
Men vil du bare følge med på hvor fort partneren din kjører - last ned Speed Box Free, så har du full kontroll, uansett hvor du sitter!
For de som vil ha det litt mer hverdagsnyttig, så er Road Trip MPG (29 kroner) en app som holder oversikt - også ved hjelp av grafikk - over drivstoff-forbruk og utgiftene til dette. Her kan du også legge inn påminnelser om service og en haug andre ting.
Få haik til jobben
Det finnes utallige andre. En artig en er Carticipate, som er en app du kan bruke for å få haik til jobben.
Her kan miljøbevisste bilførere, eller førere som vil fylle opp bilen for å kunne bruke kollektivfeltet (for de landene som har slike regler), kunne legge inn data om seg selv, og bli funnet av arbeidstakere som skal samme vei. Foreløpig er det få i Norge som bruker denne.
Elbiler og leiebiler
LadeNå! er en app som viser elbilkjørere hvor nærmeste ladestasjon er. Appen Wordlwide Car Hire gir oversikt og bestillingsmuligheter for Budgets leiebiler over hele verden.
Også bilindustrien begynner å oppdage mulighetene apps gir. Peugeot, for eksempel, har laget en app for sin sportslige RCZ, der du kan du studere den i 360 graders modus, og sette sammen din egen versjon.
Har dere erfaringer med noen av disse eller andre bilapps - ikke nøl med å dele dette med oss og leserne!
Les også:
Android-telefon til under tre tusen
Se bygninger i 3D gjennom telefonen
Denne saken ble første gang publisert 08/04 2010, og sist oppdatert 06/05 2017.