Derfor selger VW Touran i bøtter og spann
Familiedrømmebilen har blitt ny.

Touran har nå design som resten av VW-modellene. Men endringene er nesten bare utenpå.
VW Touran har vært en stor suksess her i landet. Både fordi den kompakte MPV-en er fleksibel og kjører godt, og fordi den har vært tilgjengelig med et stort knippe utstyrsgrader, motorer og girkasser så det har vært enkelt å finne en modell som passer ønsker, smak og lommebok.
At den både finnes som fem- og sjuseter, og at den også har vært tilgjengelig som toseters varebil på grønne skilter, har gjort sitt for å øke salget.
Vi har tidligere testet Touran i ulike utgaver, blant annet med miljøspisset 1,9-litersdiesel og med råsprek 170-hestersdiesel og DSG-girkasse.
Nå har Touran gått gjennom omfattende endringer, der resultatet er et utseende mer i tråd med de øvrige VW-modellene. Men på samme måte som da VW endret Golf V til dagens Golf VI, og Passat veldig snart endres fra dagens til noe nytt, noe du kan lese alt om her, er ikke den "nye" Touran en ny bil. Dette er en ansiktsløftning, av noe mindre omfattende grad enn de to nevnte modellene.
VW Touran stiller fremdeles i klassen for kompakte flerbruksbiler, og den er fremdeles tilgjengelig som sjuseter - som vår testbil. Konkurrenter er det veldig mange av, både de mindre og de større. Eksempler som vår favoritt Ford S-Max, den ryddige Toyota Verso, den kule og smarte Mazda 5, crossoveren Nissan Qashqai+2, den behagelige Citroën C4 Picasso, kuppet Renault Grand Scénic og den flotte Peugeot 5008 er alle sterke utfordrere til Tourans høye salgstall.
Motorprogrammet består i skrivende stund av en 1,2-liters TSI-bensinmotor på 105 hk - som gjorde en fabelaktig jobb i lille Skoda Fabia - og en 140-hesters, 1,4-liters bensinmotor - som selv i svakere utgave ga store Skoda Superb hyggelige prestasjoner. Dieselprogrammet består av en 1,6-liter på 105 hk - som vi blant annet gjorde langtest av i Golf - og tolitere på 140 hk, som i denne hyggelige Skoda Yeti-en, og 170 hk - her testet i Audi Q5.
Del denne saken på Facebook og Twitter:

Kjøreegenskaper: 4
En bil som VW Touran er ikke noe man kjøper for å skru gjennom favorittsvingene dag etter dag - dette skal være en komfortabel familiefrakter. Touran er derfor mer komfortabel og tung på veien enn lett og leken, noe som resulterer i en ganske dvask oppførsel på veien.
16-tommers felger med 205/55-dekk på er standard. Testbilen er ekstrautstyrt med 17-tommere, skodd med 225/45-dekk. Den har ingen problemer med å takle svinger, men direkte reaksjoner og gode tilbakemeldinger må man andre steder for å finne. Den krenger noe, men oppleves som trygg og ryddig - og den finner ikke på noen sprell.
Motor: 5
Den to liter store dieselmotoren er en velkjent maskin, som tjenestegjør i en lang rekke modeller fra VW, Audi og Skoda. Den finnes med 140 eller 170 hk, og testbilen er utstyrt med førstnevnte. Makseffekten er tilgjengelig ved 4200 o/min, mens det maksimale dreiemomentet på 320 Nm er der fra 1750 til 2500 o/min.
Motoren er her paret med en manuellsjaltet sekstrinnsgirkasse, men kan også kombineres med konsernets flotte dobbeltclutchgirkasse for noen få tusenlapper ekstra.
Dette gir hyggelige krefter, og både kreftene og utvekslingene kjennes riktige til Touran, uten at bilen oppleve som utpreget sprek. Den er i stedet ganske kraftig, og ganske behagelig. Det er lite å høre fra motoren, og den lettsjaltede girkassa bidrar til at man trives bak rattet.
Ytelser: 4
Med 140 hk og 320 Nm har VW Touran nok krefter. Særlig siden girutvekslingene er valgt med omhu. Men kreftene er mer "passe" enn "gode", noe som også gjenspeiles i mellomakselerasjonsmålingene våre.

Her går 60-100 km/t unna på 8,1 sekunder i fjerdegir, og 80-120 km/t tar 13,7 sekunder i femte. Det er høyst akseptabelt, men ikke voldsomt imponerende.
Eksteriør: 4
VW Touran har nok ikke blitt noen storselger på grunn av utseendet, men med den nye snuta og hekken - som er lik det vi har sett på alle nyere VW-produkter - ser den noen hakk mer dynamisk ut enn tidligere. Den er langt ifra noen spennende bil, men roper ikke "kassebil" eller "brødboks" like høyt som tidligere.
De kantete formene har imidlertid sine store fordeler; de gir god innvendig plass.

Interiør: 5
Førermiljøet i VW Touran minner nå mer om de øvrige VW-modellene, og det betyr i korte trekk et veldig ryddig og oversiktlig dashbord, og at alt er lagt opp for at brukerne skal ha det så godt og så enkelt som mulig. Det er også god utsikt fra bilen, særlig til sidene og bakover.
Sittestillingen og ergonomien er imidlertid ikke like perfekt som i konsernets øvrige modeller; selv om sittestillingen er ganske personbilaktig, sitter man fortsatt litt mer som i en buss her. Rattet er også litt for langt nede etter vår smak. Setene er ålreite, sidestøtten er veldig god, men undertegnede skulle ønske stolene hadde bedre støtte i ryggen.
Selv om førermiljøet er blitt finere enn tidligere, har Touran heller ikke samme snev av påkostet luksusfølelse de øvrige VW-modellene gir. Det hele virker et hakk enklere og billigere.

Touran er fortsatt en svært fleksibel bil - det er enkelt å velge blant en haug konfigurasjoner mellom ett og sju seter. De tre enkeltsetene på andre seterad kan skyves framover og bakover, vippes fram, slås ned i gulvet, eller løftes ut - sistnevnte krever riktignok en del muskelbruk. De to bakerste setene, som det er ganske trangt å komme frem til, men som faktisk gir grei sitteplass for voksne, legges enkelt ned i gulvet. Klappbord på forseteryggene er også slikt man setter pris på.
Plass er det masser av, takket være den firkantede formen på karosseriet.
Men med alle sju seter i bruk, er det ikke store plassen igjen til bagasje. Da er det greit at det er enkelt å legge ned setene.
Komfort: 4
Sitteplassene i Touran er komfortable, selv om vi skulle ønske setene støttet enda bedre opp i ryggen. Motoren og girkassa gir behagelige krefter, og bidrar til at det er avslappende å kjøre bilen.
VW Touran er konstruert mer for komfortabel fremfart enn for svingende gleder. Med 17-tommere, og 225/45-gummi, blir den imidlertid i overkant fast til å virkelig gi den helt store cruisingfølelsen. Særlig de brå ujevnhetene slår i bilen, og ved ujevnheter i sving stepper også bilen litt til siden.
Det er en god del lavfrekvent vei- og hjulstøy i bilen, noe det virker som om det store volumet i bilen forsterker - det oppleves nesten som å sitte i en basskasse.
Sikkerhet: 4

Dagens VW Touran er foreløpig ikke kollisjonstestet av Euro NCAP. Men den oppleves som svært ryddig og forutsigbar på veien. Bilen har forventet utstyr, som ESP og mange kollisjonsputer, som standard. Testbilens Highline-utstyrspakke gir også adapptive bixenonlykter og parkeringssensor bak. I tillegg er den utstyrt med parkeringsassistenten, som ved hjelp av sensorer hjelper deg til å parkere i en luke som bare er bittelitt lengre enn bilen.
Miljø: 5
Fabrikken oppgir et gjennomsnittlig dieselforbruk på 0,53 liter på mila, noe som gir et CO2-utslipp på 140 g/km. Det er imponerende for en såpass stor, sterk, rommelig og kantete bil. Bilen har girskiftindikator som hjelper føreren med å velge det mest økonomiske giret.
I vår faste forbruksmålingsrunde var også forbruket hyggelig; 0,55 liter på mila er godt prestert.
Pris/utstyr: 5

Startprisen for VW Touran, med Comfortline-utstyrspakke - som inneholder det man må ha i en bil - begynner på 297 750 kr. Da får du den med 105-hesters bensinmotor. Men på grunn av annenhåndsverdien må du kjøpe bilen som sjuseter - noe som koster mellom 12 000 og 15 000 kr ekstra.
Å gå opp til Highline-utstyrsversjonen koster ganske mye, men så får du også med veldig mye utstyr for pengene. Utstyr som gir økt komfort og glede, og til en viss grad også økt sikkerhet.
Testbilen, med Highline-pakke, tolitersdiesel på 140 hk og noe ekstra utstyr, koster totalt 404 530 kr.
Ekstrautstyret til Touran virker fornuftig priset, og det er ikke like mange muligheter der som hos en god del andre VW-modeller. Med andre ord er det ganske lett - og ikke så ekstremt kostbart - å sette sammen en fullstappet Touran.