Test: Volkswagen Beetle Coupé 1,2 TSI 105 hk 2012
Bobla er mer sprudlende enn noensinne
2012-versjonen av den legendariske Bobla har blitt mer retro og fått etternavnet Coupé, også har den blitt vesentlig bedre enn forgjengeren.
Golf koster fra 235 800 kroner med 1,2 TSI på 85 hk, mens Beetle koster fra 229 080 kroner med 105-hesteren. Vil man ha samme motor i Golf koster den fra 276 000 kroner. Beetle er med andre ord en god del rimeligere enn plattformbroren Golf. Løp og kjøp? Tja.
La oss ta litt historie først: Bobla er tross alt et ikon og kanskje verdens mest kjente bil?
Wikipedia skriver: I 1933 møtte Adolf Hitler Ferdinand Porsche for å diskutere utviklingen av en «Volks-wagen» («Folkets bil»), en enkel bil som skulle kunne transportere to voksne og tre barn i en fart av 100 km/t, og som ikke skulle koste mer enn 990 tyske riksmark.
Det la grunnlaget for at Type 1 - også kalt Käfer (bille på tysk) og Beetle (bille på engelsk), og etter hvert Boble - solgte som varmt hvetebrød. 5. august 1955 rullet bil nummer én million av samlebåndet, den gang med en toppfart på 115 km/t og 0-100 km/t på barske 27,5 sekunder. I 1973 passerte produksjonen 16 millioner eksemplarer totalt av Type 1, Type 2, og Type 3.
New Beetle ble lansert i 1998 og fikk en facelift i 2005. Begge ble bygget på samme plattform som storselgeren Golf.
Kjøreegenskaper: 4
Plattform er viktig når det gjelder kjøreegenskapene til den nye Bobla, som er bygget på en plattform kombinert mellom dagens Golf og Jetta. Det er viktig fordi begge disse modellene allerede er velutviklet og ikke minst velkjørende biler, og som danner solid basis for Beetle.
Ved siden av motoren er kjøreegenskapene noe av det overrasker oss mest ved Beetle, som har fått et veldig fast og sportslig fjæringsoppsett. Resultatet er godt veigrep, fin balanse og en ganske så underholdende kjøreopplevelse.

Motor: 5
Vi har mer å si om ytelsene enn selve motoren i vår Beetle, som er en 1,2-liters firesylindret bensinmotor med turbo på 105 hk og 175 Nm. Fullt dreiemoment er på plass ved lave 1550 o/min, så vi kan trygt si at motoren har bredt arbeidsområde tross sitt lave sylindervolum.
Beetle leveres i tillegg med 1,6 TDI 105 hk som vi kjenner fra Golf, eller hissigproppen 1,4 TSI med 160 hk kjent fra f.eks. Scirocco.
Ytelser: 5
1,2-liters bensinmotor i en så stor bil som Beetle høres kanskje spett ut, men tro om igjen. Dreiemomentet i 1,2-literen gjør den sterk nok på lavt turtall, mens hestene på høyere turtall gir Beetle et snev av gammeldags GTI- følelse. Volkswagen lover 0-100 km/t på 10,9 sekunder og toppfart på 180 km/t.
I våre GPS-baserte målinger presterer Beetle godt i forhold til tilsvarende motoriserte biler. Takket være lavere vekt er den blant annet vesentlig raskere i mellomakselerasjon enn Golf Cabriolet med samme motor.
Den er også raskere enn Hyundai Veloster med 1,6 bensin og på nivå eller raskere enn kompaktklassebiler med 1,6-liters dieselmotorer.
Eksteriør: 4

Den nye Bobla ser uten tvil mye bedre ut enn forrige generasjon med sin mer coupéformede taklinje, brede hjulhus og totalt sett mer maskuline design.
Den har blitt 15 centimeter lenger, blitt litt bredere og litt lavere, og har fått en hekk litt mer lik nye Porsche 911, og ser rett og slett mer sporty ut nå.
Interiør: 4
Retrofaktoren står høyt i kurs i nye Beetle, og det er lett å kjenne igjen elementer fra den opprinnelige Bobla.
Det hvitlakkerte dashbordet og hanskerommet er som hentet rett ut fra 70-tallsmodellene, akkurat som håndstroppene på b-stolpen som gjør det enklere for baksetepassasjerene å komme inn og ut.
Ellers er interiøret veldig typisk Volkswagen med helt ok materialkvalitet, god brukervennlighet samt fin ergonomi for fører og passasjerer.
Fire personer sitter helt greit i Beetle, men takhøyden kan bli i knappeste laget for lange personer i baksetet. Bagasjerommet er oppgitt til respektable 310 liter, men det er en ganske høy og lang terskel eventuell bagasje må over for å komme inn.
Komfort: 3
Muligens har Volkswagen prøvd å gi Beetle et mer sportslig preg enn Golf ved å gi den litt strammere fjæringen.

Vår erfaring er at den ikke nødvendigvis er så mye mer sportslig, men at den heller er litt mer stump på ujevnt underlag.
På hålkeføre og over byens trikkeskinner og brustein klarer den seg rett og slett ikke like godt som Golf.
På plussiden kan det nevnes at den høye og romslige kupeen er tilfredsstillende støydempet og sittestillingen er god i stoffsetene.
Sikkerhet: 5
Bobla er en sikker bil å ferdes i. Mot slutten av 2011 ble den sendt i veggen av EuroNCAP og kom ut av det hele med meget god score. Fem av fem stjerner og meget god beskyttelse av voksne i både front- og sidekollisjon, sistnevnte med full score.
Maksimal score fikk den også for beskyttelse av barn i bilen, tross bedre score i side- enn frontkollisjon, og Beetle får godkjent for mengden sikkerhetsutstyr som er standard.
Pris/utstyr: 5
Enda morsommere enn motor og kjøreegenskaper er definitivt prisen. Golf koster fra 235 800 kroner med 1,2 TSI på 85 hk, mens Beetle koster fra 229 080 kroner med 105-hesteren. Vil man ha samme motor i Golf koster den fra 276 000 kroner. Beetle er med andre ord en god del rimeligere enn plattformbroren Golf.
Testbilen har helt greit utstyrsnivå som standard og har fått litt i tillegg. Korsryggstøtte foran, teknikkpakke, lyspakke, navigasjon, 17 toms felger, multifunksjonsratt i skinn, telefonforberedelse og et skikkelig soundsystem fra Fender er med på å øke prisen til 262.720 kroner.

Miljø: 4
Bensin kan ikke sies å være helt på nivå med diesel når det kommer til forbruk og utslipp, men våre erfaringer tilsier at 1,2 TSI er blant bensinmotorene som kommer aller nærmest. Beetle er oppgitt til 0,59 l/mil ved blandet kjøring, noe som tilsvarer et CO2-utslipp på 137 gram per kilometer.
I vår faste 20 mil lange forbruksrunde sklir vi gjennom med et forbruk på 0,61 l/mil, og det på forholdsvis krevende snøføre. Det borger for at tallene Volkswagen oppgir er innenfor rekkevidde, og er man lett på foten sniker man seg under halvliteren per mil ved pen kjøring på landeveien.
Konklusjon: 5
Hovedkarakteren er ikke et gjennomsnitt av delkarakterene, men et uttrykk for hvordan bilen totalt sett er i forhold til konkurrentene på det tidspunktet da testen ble gjennomført.
Vi har sett mer enn én gang at bilprodusenter har gravd seg litt for mye ned i selve retrotankegangen og kanskje lagt mindre vekt på de praktiske egenskapene. Volkswagen mestrer begge deler i Beetle, som er mer retro, men også enda bedre.
Friskere kjøreegenskaper, sprek og gjerrig motor, god sikkerhet og ikke minst et mer spennende indre og ytre er dens sterkeste salgsargumenter, men har man ofte folk i baksetet eller mye bagasje med seg på tur er nok en Golf eller en annen bil fra kompaktklassen et mer fornuftig valg. Og når man snakker om fornuft; prisen med testbilens motor er nok en positiv overraskelse.
Les også:
Her er fotoboksene som kniper flest råkjørere