test: Suzuki Ignis suv 4x4 hybrid
Liten og billig SUV
Slik er Norges billigste SUV.

204 900 kroner. Det er det som skal til for å få en bil som Suzuki kaller både SUV og hybrid, og som attpåtil har firehjulsdrift, så lenge du velger billigste versjon og ser bort fra sedvanlige leveringskostnader. Dermed er den både Norges klart billigste SUV og den billigste firehjulstrekkeren, og sammen med Toyota Yaris også den billigste hybriden.
Det er gode grunner til at Suzuki tar med «SUV 4x4 Hybrid» i modellnavnet. De tre ordene er hver for seg gode salgsargumenter i Norge. Mange liker å sitte litt høyere. Andelen nybiler med firehjulsdrift vokser nærmest måned for måned. Ordet hybrid er tidsriktig.
Enkelt
Så kan man diskutere om Ignis er en SUV eller bare en høy småbil (med lengde på 370 cm er den på grensa til minibil), men den har i alle fall ekstra bakkeklaring og designelementer hentet fra SUV-ene. Man kan også snakke om hvor «hybrid» den egentlig er. Ignis går aldri kun på strøm, men bruker startmotoren til å hjelpe til under akselerasjon. Om kraftflytskjemaet i dashbordet viser alt systemet foretar seg, går det lenge mellom hver gang elmotoren er i drift.
4x4-systemet er av den typen som kobler inn bakhjulene når sensorene i antispinn-/antisladdsystemet registrerer hjulspinn. Noen ganger kjenner vi at systemet har litt reaksjonstid, men det er normalt for rimelig firehjulsdrift. Den har heldigvis ikke fast fjæring, men likevel er det mye bevegelse i bilen der veien er ujevn.
Testbilen har en utstyrspakke som koster 20 000 kroner ekstra, og som er ganske innholdsrik. Blant annet har bilen sikkerhetsutstyr som enkelte langt dyrere biler fortsatt mangler, med filskifts- og kollisjonsvarsling samt autobrems. Det har bidratt til fem av fem stjerner i EuroNCAPs kollisjonstest. LED nær- og fjernlys har den også. Derimot har den ikke parkeringssensorer eller ryggekamera.
Hyppige girskift

Motoren har 90 hk og 120 Nm, og det trengs høyt turtall for å hente ut maksimal ytelse. 8,1 sekunder for 60-100-akselerasjonen er et av de svakeste resultatene vi har notert på noen år. På flatmark er motorens evne til å holde fart på lavt turtall likevel god, men når belastningen øker, er det bare å ta girspaken fatt. Vi kan ikke huske sist vi skiftet gir så ofte i testrunden vår, men med tanke på prisen er det greit. Forbruket i testrunden var på drøy halvliteren på mila. Det er bra for en firehjulstrekker, under middels for en så liten bil.
I kupeen er sideveggene temmelig rette, og baksetet er skyvbart i lengderetningen. Begge deler bidrar til god plassutnyttelse. Det er plass til fire voksne i bilen, men ikke mer – baksetet er for smalt. Med baksetet i bakre posisjon har bagasjerommet plass til fem-seks handleposer (204 liter).
Med 4x4 og en del utstyr på plass må det spares andre steder for å holde prisen nede. Interiøret består av hard plast. Manglende rattjustering gir temmelig strake armer. Tross smale og støysvake piggfridekk er det rikelig med hjulstøy. Der vi treffer på strøsand, pepres metallet med udempet lyd. Man får det man betaler for. Nærmeste konkurrent er Fiat Panda 4x4, og mot den synes vi Ignis greier seg riktig godt. For den som sjelden kjører langtur, men som trenger en liten og billig bil som tar seg ekstra godt fram på vinterføre, kan Ignis være midt i blinken.