Test: Citroën C4 Picasso 1,6 e-HDi 115 ETG6, 2013

Bedre enn stasjonsvogn

Den nye Citroën C4 Picasso er vel så god som en vanlig familiestasjonsvogn på flere områder.

SOM S-KLASSE: Citroën C4 Picasso har utstyr som finnes i luksusbiler. Den største skjermen på dashbordet er nesten like stor som den største skjermen i nye Mercedes S-klasse. Instrumenteringen gir den et topp moderne preg. FOTO: Petter Handeland
SOM S-KLASSE: Citroën C4 Picasso har utstyr som finnes i luksusbiler. Den største skjermen på dashbordet er nesten like stor som den største skjermen i nye Mercedes S-klasse. Instrumenteringen gir den et topp moderne preg. FOTO: Petter Handeland
Først publisert Sist oppdatert

Er det én biltype som blir ufortjent oversett av norske bilkunder, så er det de kompakte flerbruksbilene med fem sitteplasser.

Kall dem gjerne flerbruksbiler for kjernefamilien; litt høyere enn de vanlige kompaktbilene og med fleksible bakseteløsninger. Men sjusetere er de ikke. Til det er de for korte.

De fleste av dagens konkurrenter i denne nisjen kan etter vår mening kalles fullverdige alternativer til den klassiske familiestasjonsvogna: De har konkurransedyktige plassforhold, har langt bedre setefleksibilitet, er lettere å parkere og manøvrere der det er trangt og har etter hvert fått fine kjøreegenskaper. Billigere kan de også være.

C4 Picasso er høstens nyhet fra Citroën i denne klassen. Den skal konkurrere mot biler som Renault Scénic, Ford C-Max og VW Golf Plus. Også Mercedes B-klasse hører med her, men da må du legge mer penger på bordet.

I denne testen kjører vi en versjon av Citroën C4 Picasso med 1,6-liters dieselmotor med 114 hk og automatisert manuell kasse (ETG6). Blant C4 Picassos spesialiteter er en frontrute som er trukket helt opp over forsetepassasjerenes hode samt fancy dashbordskjermer og -betjening. Mer om alt dette, og en hel del mer, får du om du leser videre.

LUKSUS: Fotskammel og ryggmassasje i forsetet er ett eksempel på ting som ikke er dagligdags i biler i denne prisklassen. FOTO: Petter Handeland
LUKSUS: Fotskammel og ryggmassasje i forsetet er ett eksempel på ting som ikke er dagligdags i biler i denne prisklassen. FOTO: Petter Handeland Foto: FOTO: Petter Handeland

Kjøreegenskaper: 5

TEKNISKE DATA

Citroën C4 Picasso 1,6 e-HDi 115 ETG6

Motor, cm³: 1560

Effekt, hk ved o/min: 114/3600

Dreiemoment, Nm ved o/min: 270-285/1750-2500

Egenvekt, kg: 1370

Tilhengervekt, kg: 1600/685

Lengde/bredde/høyde, cm: 443/183/161

Bagasjerom, liter: 537-ikke oppgitt

Standard dekkdimensjon: 205/60 R16

Forbruk, EU-mix l/mil: 0,4

CO2-utslipp, g/km: 104

0-100 km/t, fabrikk, sek.: 12,3

Toppfart, km/t: 189

Pris fra, kr: 289 300 (man.), 295 300 (ETG6)

Pris testbil, kr: 353 200

Flere av de halvhøye kompaktbilene av første generasjon (dette er fortsatt en fersk bilnisje) hadde en distansert kjøreopplevelse. Nå har bilkonstruktørene funnet ut av dette.

Citroën C4 Picasso er klart høyere enn en vanlig kompaktbil, men det har langt mindre innvirkning på kjøreegenskapene enn en skulle tro når en ser på bilen. For tyngdepunktet er lavt.

Styringen er middels direkte, og det passer godt i biltypen. En vekt som ligger klart nærmere vanlige kompaktbiler enn klassiske familiestasjonsvogner, sørger for at den likevel føles ganske kjapp i vendingen.

I våre faste kjøreøvelser overrasker C4 Picasso med å være svært lett å håndtere i høye hastigheter, selv på vått underlag. I elgtesten (dobbel unnamanøver) trekker stabilitetsprogrammet bilen raskt, trygt og stabilt ned i hastighet, samtidig som den fortsatt er godt styrbar. Vi kommer oss mellom kjeglene uten riv i en fart som man vanligvis må til langt mer sportslige biler for å greie.

Motor: 3

Testbilen har en 1,6-liters dieselmotor med 114 hk og inntil 285 Nm dreiemoment (overboost). Motoren er god, og ikke minst velkjent - den finnes i en mengde modeller fra Citroën, Peugeot, Ford, Volvo og Mazda. Det er ikke motoren som gir trekk i delkarakter.

Hundepromp utløser bobilalarm
Pluss ikon
Hundepromp utløser bobilalarm

Det er det testbilens automatisert manuelle girkasse (ETG6) som gjør. Girkassen er automatisk i den forstand at bilen ikke har clutchpedal, men i stedet automatisk clutch, og den girer helt av seg selv.

Fordeler med denne løsningen er blant annet at den er rimelig, og det påstås at den skal bidra til lavere forbruk.

Men ikke kjøp din Citroën i den tro at dette er et automatgir på linje med andre moderne automatkasser og dobbeltclutchautomater på markedet.

Mens moderne automatkasser flest nærmest tikker opp og ned i gir uten å gjøre noe nummer av girskiftet, er det her tydelige avbrekk i kraftflyten. Særlig merkbart er dette under akselerasjon i motbakke eller hard akselerasjon.

Testdataene (se tabell) viser utslaget av dette i praksis: 60-100 km/t ved kickdown tar 8,5 sekunder (et svakt resultat med 1,6 diesel). Om vi i stedet låser girkassen i tredjegir, tar samme øvelse 6,6 sekunder (et godt resultat for motorklassen, litt bedre enn for eksempel Ford Focus 1,6 TDCI stasjonsvogn med samme motor).

OVERRASKER: Citroën C4 Picasso greier seg svært bra i kjøreøvelsene våre. En smidig fjæring takler det meste av sjaber asfalt. FOTO: Petter Handeland
OVERRASKER: Citroën C4 Picasso greier seg svært bra i kjøreøvelsene våre. En smidig fjæring takler det meste av sjaber asfalt. FOTO: Petter Handeland

Girskiftene blir jevnere hvis man letter på gassfoten når girskiftet skjer - du kan altså hjelpe kassen til å gire penere. Oppe i landeveisfart, i fjerde- til sjettegir, er girskiftene betydelig mindre merkbare enn på de lavere girene.

TESTDATA

0-100 km/t, sek.: 14,2

60-100 km/t, 3. gir: 6,6

60-100 km/t, 4. gir: 7,3

60-100 km/t, 5. gir: 9,6

60-100 km/t, kickdown: 8,5

80-120 km/t, 4. gir: 9,4

80-120 km/t, 5. gir: 11,2

80-120 km/t, 6. gir: 15,2

80-120 km/t, kickdown: 10,0

Støy tomgang, dBA: 47,7

Støy 50 km/t, dBA: 62,9

Støy 80 km/t, dBA: 67,7

Støy 100 km/t, dBA: 69,7

Testforbruk, l/mil: 0,58

Du får C4 Picasso med denne motoren også med manuelt gir, og sparer da 6000 kroner.

Ytelser: 3

Som vi har vært inne på: Når vi måler ytelsene låst i enkeltgir, er Citroën C4 Picasso 1,6 e-HDI ETG6 en av de raskeste med 1,6-liters dieselmotor, uansett karosseriform. (Raskest er for øvrig Honda Civic, som langt på vei er i en klasse for seg både for ytelser og forbruk.)

Men vi tror at når folk bruker ekstra penger på automatisk giring, er det for at de skal slippe å gire selv. Og da er C4 Picasso med 114-hesters diesel blant de tregeste alternativene med 1,6-liters diesel.

0-100 km/t går smått i våre målinger (over 14 sekunder), og 60-100 km/t tar altså 8,5 sekunder ved kickdown i automatmodus. Vi finner bare to biler med sammenlignbar motor som er tregere i vår database: Peugeot 3008 med samme motor og girsystem (Peugeot og Citroën er i samme konsern) og den tunge VW Touran 1,6 TDI DSG.

I høyfartsakselerasjonen (etter norske forhold) fra 80 til 120 km/t "bremser" automatgiret mindre enn i lavere fart. Her er resultatet 10 sekunder i automatmodus mot 9,4 sekunder låst i fjerdegir.

Eksteriør: 4

Vi vet at mange ikke synes at de kompakte flerbruksbilene er særlig fine å se på. Det har med grunnformen å gjøre: De er høye, men ikke lengre enn en vanlig kompaktbil. Dermed blir de "rundbutte" og i manges øyne lite dynamiske.

VELLYKKET: Den nye betjeningen er vellykket, og ikke minst gir den et topp moderne inntrykk. FOTO: Petter Handeland
VELLYKKET: Den nye betjeningen er vellykket, og ikke minst gir den et topp moderne inntrykk. FOTO: Petter Handeland

Også C4 Picasso er slik. Det gjelder særlig fra siden og i ulike vinkler bakfra.

STOREBROR: Citroën C4 Grand Picasso. FOTO: Citroën
STOREBROR: Citroën C4 Grand Picasso. FOTO: Citroën

I den fremre halvparten har derimot Citroën beholdt en "look" som minner mer om en spenstig konseptbil enn en modell som er kommet i vanlig produksjon. Helt i fronten er det LED-kjørelysene som bidrar mest til dette inntrykket: De ligger øverst, som ei smal stripe i forlengelsen av Citroën-logoen.

Også frontruta er det noe ekstra ved. Den er trukket helt opp over hodet på de to i forsetene.

Vi synes sjusetersutgaven kalt C4 Grand Picasso ser bedre ut. Den mer langstrakt, og det tilfører eleganse (test av denne kommer snart). C4 Grand Picasso koster fra rundt 300 000 kroner

Interiør: 5

Den nevnte frontruta er med på å skape en særdeles luftig og rommelig følelse i Citroën C4 Picasso. Det gir masse lys i kupeen, særlig når det er kombinert med stort glasstak lengre bak på taket (ekstrautstyr).

For å skjerme mot sola, kan du skyve solskjermene langt framover før de flippes ned. Smart!

GODE TING ER TRE: Baksetet har tre enkeltseter som hver for seg kan foldes sammen. Ryggvinkelen er justerbar. FOTO: Petter Handeland
GODE TING ER TRE: Baksetet har tre enkeltseter som hver for seg kan foldes sammen. Ryggvinkelen er justerbar. FOTO: Petter Handeland

Frontruta er veldig lang og skrå. En vanlig ulempe med en slik løsning, er at de fremre stolpene (a-stolpene) stjeler en god del av sikten skrått framover. Citroën har unngått dette ved å lage to smale stolper med glass imellom.

Foto: FOTO: Petter Handeland

Dashbordet er også særegent. Her er det to store skjermer, der den største er på hele 12 tommer, nesten like stor som i nye Mercedes S-klasse (LCD i de to rimelige utstyrsgruppene, HD i de to dyrere). Denne skjermen er midtmontert langt fremme i dashbordet, og i testbilens HD-versjon har den flott grafikk i tre visningsformer.

Midtmonterte display har vi tidligere vært lunkne til, men her synes vi det er plassert på en slik måte at det føles naturlig å veksle mellom å se på veien og å kaste kjappe blikk på skjermen.

Når du bruker navigasjon (standard i de to dyreste utstyrsgruppene), får du et ganske stort kart på denne største skjermen. Også bildene fra ryggekameraet vises her.

Den mindre berøringsskjermen er nærmest sjåføren og mer for et betjeningsinstrument å regne. Betjeningen er lett å lære seg, med "knapper" til viktige funksjoner rundt skjermen, mens videre alternativer vises på skjermen. Radio/stereo kan også enkelt betjenes fra rattet.

Alt i alt synes vi denne nye betjeningen er vellykket - og ikke minst gir den et topp moderne inntrykk.

C4 Picasso oppleves som svært rommelig fra forsetene, og bagasjerommet kan også konkurrere i volum (oppgitt til 537 liter) med det du finner i betydelig lengre stasjonsvogner. Forskjellen er at bagasjerommet ikke er langt som i en stasjonsvogn. I stedet er det bredt (det er nesten helt kvadratisk) og har god høyde.

Baksetet har tre enkeltseter som hver for seg kan foldes sammen. Ryggvinkelen er justerbar. Setene er ganske smale og uten nevneverdige kroppskonturer. Langbeinte voksne risikerer dessuten å krasje knærne i det nedfellbare bordet som finnes bak forseteryggene selv når det er slått opp. Uten dette brettet (standard unntatt på basisutstyrsgruppa) er beinplassen god.

Kvalitetsfølelsen er på et fint nivå for prisklassen C4 Picasso ligger i. Testbilens felter i beigebrunt i dører og dashbord er med på å gi et lettere og lysere preg enn man finner i flere andre biler i denne nisjen, som ellers ofte får store, mørke "vegger".

Bilens familievennlighet bokstavelig talt gjenspeiles i for eksempel det lille speilet over bakspeilet der mor eller far kan holde et halvt øye med hva barna driver med uten å måtte snu seg.

Komfort: 4

Citroën har truffet godt med fjæringsoppsettet for C4 Picasso. Vi opplever det som mer smidig enn mange andre kompakte biler. Det svelger unna kvasse kanter godt også i lave hastigheter, og i høyere fart kjennes den som en bil som er et nummer større enn den faktisk er.

Bak har C4 Picasso en variant av en såkalt fastmyk aksel. Dette er en løsning som sparer plass, og som er rimeligere enn et flerleddet oppheng. En konstruksjonsbetinget ulempe ved løsningen er "vagging" over sideveis ujevnheter i veibanen. Også C4 Picasso har tydelige tendenser til dette på ujevn vei.

Vi finner enkelt en god sittestilling i seter med tilstrekkelig støtte. Skinnet i testbilen er imidlertid litt glatt mot enkelte typer tekstiler. Ved bykjøring gir en litt hevet sittestilling følelsen av god sikt.

KAN KONKURRERE: Bagasjerommet på 537 liter kan konkurrere med det du finner i betydelig lengre stasjonsvogner. FOTO: Petter Handeland
KAN KONKURRERE: Bagasjerommet på 537 liter kan konkurrere med det du finner i betydelig lengre stasjonsvogner. FOTO: Petter Handeland

De to høyeste høye utstyrsgruppene av C4 Picasso kan leveres med komfortutstyr som setter en ekstra piff på opplevelsen. Ryggmassasje i forsetet er ett eksempel på ting som ikke er dagligdags i biler i denne prisklassen.

Støynivået er så vel målt (med støymåler) som opplevd på normalen for kompakte biler. Støyen ligger i et "snilt" frekvensområde og er ikke nevneverdig plagsom. Det er ingen uønskede interiørulyder i testbilen.

Sikkerhet: 5

Citroën C4 Picasso er kollisjonstestet av sikkerhetsorganisasjonen EuroNCAP og har fått fem av fem stjerner som hovedkarakter. Det er blitt normalen, og ikke unntaket, for biler fra de store merkene i dag.

Beskyttelsen for voksne er vurdert til 86 prosent, for barn til 88 prosent og for fotgjengere til 68 prosent. Den generelle sikkerhetsassistansen er vurdert til 81 prosent.

Dette er gjennomgående gode prosentvurderinger, uten at C4 er helt på topp.

Blant EuroNCAPs merknader er marginal beskyttelse for høyre legg ved frontkollisjon og svak beskyttelse for overkroppen ved sideveis kollisjon mot stolpe.

SITTER GODT: Vi finner enkelt en god sittestilling i seter med tilstrekkelig støtte. Skinnet i testbilen er imidlertid litt glatt mot enkelte typer tekstiler. Ved bykjøring gir en litt hevet sittestilling følelsen av god sikt. FOTO: Petter Handeland
SITTER GODT: Vi finner enkelt en god sittestilling i seter med tilstrekkelig støtte. Skinnet i testbilen er imidlertid litt glatt mot enkelte typer tekstiler. Ved bykjøring gir en litt hevet sittestilling følelsen av god sikt. FOTO: Petter Handeland

Det er Isofix-fester for barneseter på alle tre sitteplasser bak.

C4 Picasso har ellers all den sikkerhetselektronikken man venter å finne i en moderne bil i denne prisklassen. Varsling for bil i dødvinkelen samt filskiftsvarsling kan fås med de to øverste utstyrsgruppene.

Som nevnt opplevde vi bilen som svært trygg og håndterbar da vi simulerte kritiske situasjoner på lukket bane, og det er et vesentlig pluss.

Pris/utstyr: 5

Med C4 Picasso har Citroën lagt seg på en utstyrsfilosofi som minner litt om det en ofte finner fra asiatiske bilprodusenter:

Duell: Nordisk eleganse eller amerikansk "bad boy"-sjarm?
Pluss ikon
Duell: Nordisk eleganse eller amerikansk

Den har fire utstyrspakker. Den enkleste virker mager (og fås ikke med 114-hesteren), men allerede fra trinn to har du en grei grunnpakke. Det to øverste pakkene gir en bil som blir henholdsvis ganske og riktig så påkostet utstyrsmessig.

I tillegg finnes en relativt begrenset mengde ekstrautstyr som kan velges hver for seg, samt en håndfull pakker med utstyr.

En ulempe ved utstyrsgrupperingen er at en er pukka nødt til å kjøpe en av de to dyreste versjonene for i hele tatt å få lov til å bestille for eksempel bixenonlys. Fabrikken har med andre ord tatt noen valg for deg.

Fordelen med utstyrsfilosofien er imidlertid åpenbar: Her vil mange synes at de får mye utstyr for den summen de har satt av.

ULEMPE: Vi liker ikke girkassen (ETG6) Girskiftene merkes mye bedre enn med moderne konvensjonelle automatkasser eller dobbeltclutchkasser. Vi ville valgt manuell kasse i stedet. FOTO: Petter Handeland
ULEMPE: Vi liker ikke girkassen (ETG6) Girskiftene merkes mye bedre enn med moderne konvensjonelle automatkasser eller dobbeltclutchkasser. Vi ville valgt manuell kasse i stedet. FOTO: Petter Handeland

Testbilen er av den nest øverste utstyrsserien, og Citroën har lesset på det meste av det som finnes ekstra. Det øker prisen med rundt 40.000 kroner til drøyt 350.000 kroner. Til gjengjeld får du opplevelsen av at det ikke mangler noe som helst. Skinn, god stereo, den nevnte ryggmassasjen, navianlegg og glass nok til et drivhus er bare noen eksempler.

Bruktverdi har vært et usikkerhetsmoment ved Citroën. Vi mener at Citroën nå har såpass mange konkurransedyktige produkter i porteføljen at dette stadiet bør være over.

Forbruk: 3

Citroën C4 Picasso med testbilens motor og girkasse er oppgitt til å bruke 0,4 l/mil ved blandet kjøring. Det gir et CO2-utslipp på 104 g/km.

Dette er pene tall.

I praksis, i vår faste testrunde på 20 mil som vi kjører så likt som mulig med hver eneste testbil, ender vi derimot opp med en kraftig overskridelse av det oppgitte forbrukstallet. Resultat ligger dessuten noe over gjennomsnittet for sammenlignbare biler med 1,5- til 1,6-liters dieselmotor.

Bilen bruker 0,58 l/mil, og det er litt mer enn for eksempel Ford C-Max eller Renault Scénic. Vi er usikre på ETG6-kassens betydning for forbruket, men ser i vår testdatabase at kun tre av 25 testede biler med denne motoren har brukt mer diesel i testløypa. Alle disse tre er større og tyngre biler enn C4 Picasso.

SOM KONSEPTET: I den fremre halvparten har Citroën beholdt en look som minner mer om en spenstig konseptbil enn en modell som er kommet i vanlig produksjon. FOTO: Petter Handeland
SOM KONSEPTET: I den fremre halvparten har Citroën beholdt en look som minner mer om en spenstig konseptbil enn en modell som er kommet i vanlig produksjon. FOTO: Petter Handeland
SMART BIL FOR PENGENE: Citroën C4 Picasso koster fra 289 300 kroner. Testbilen koster 353 200 kroner. FOTO: Petter Handeland
SMART BIL FOR PENGENE: Citroën C4 Picasso koster fra 289 300 kroner. Testbilen koster 353 200 kroner. FOTO: Petter Handeland