TRIVSEL I MELLOMKLASSEN
Som motorsyklist er man fiksert på det dyreste og grommeste som fabrikkene hoster opp. Men faktum er at det finnes prisgunstige alternativer som påberoper seg å inneha fine egenskaper. Vi valgte Yamaha FZS 600 Fazer som langtestsykkel.

![]() |
SOM STOREBROR: For et par år siden fikk Fazer 600 ny kåpe med store, doble lykter. På avstand kan den faktisk forveksles med 1000-kubikkeren. |
Smidig
Til sporty allroundkjøring over kortere distanser, har Fazer gode kvaliteter. Det faktum at den er lett, gjør den ypperlig egnet til nyttekjøring - ikke minst til og fra jobben. I byen er den smidig som en moped. På svingete veier er den imøtekommende og snill. I og med at motoren har sitt opphav fra en R-modell, har den også draget. Vel å merke under forutsetning av at turtallspotensialet blir utnyttet. Selv om fireren er smidig nok, er den definitivt ikke noen orgie i dreiemoment. Men til sporty bruk sørger den spisse karakteren for at Fazer er underholdende. Det underbygges av stabile veiegenskaper. Med unntak av de påkostede R-modellene, finnes det få 600-kubikkere som matcher Fazer når det er snakk om sporty kjøreglede.
![]() |
NOK ER NOK: Instrumenteringen, med sentralt plassert turteller, preges også av sporty spartanisme. Like fullt gir den de informasjonene som behøves. |
Høyt forbruk
Selvsagt er ikke Fazer noen storvokst luksustourer. Tross det har Yamaha skapt en harmonisk førerplass som funker over tid. Det faktum at det var unge Berge, en av redaksjonens mest storvokste medlemmer som satte Fazer på turmessig prøve, sier en hel del om kvalitetene. Selv om han måtte utvise høy aktivitet med girfoten, med den konsekvens at forbruket ble irriterende høyt, kom han hjem i fornøyd forfatning.
![]() |
SLAGER: I sin uprangende design, er ikke Fazer sykkelen som vekker mest oppsikt. Likevel er den en trivelig sykkel med imponerende kapasitet både på korte og lange turer. Etter vårt langtestmøte med Fazer, har vi ingen problemer med å forstå at den er blitt årets slager på det norske MC-markedet. |
Imidlertid er det på det emosjonelle planet at Fazer overgår de forventningene vi hadde på forhånd. For å være helt ærlig trodde vi at den lille allrounderen ville bli litt kjedelig i det lange løp. I stedet opplevde vi en sykkel som vi fikk mer og mer sansen for ettersom testperioden skred fram.
Før langtesten figurerte Fazer øverst på vår rankingliste i prisklasse pluss/minus 100 000,-. Etter testen har den befestet posisjonen. Bedre attest går det ikke an å gi den.
MELLOM OSS SAGT: Ved første møte virket Fazer liten og spinkel. Sammenliknet med større sykler var også knevinkelen litt kvass, og både tank og styre virket smalt i starten. Umiddelbart opplevde jeg den som utrolig lettstyrt. Jeg liker å bruke styret aktivt, og ble derfor litt skuffet med det samme. Med vanen kom imidlertid trivselen, og etter hvert opplevde jeg den som stabil og tillitvekkende.
En helgetur på 150 mil satte langturkvalitetene på prøve. Det første jeg reagerte på, spesielt etter første regnskyll, var at vindbeskyttelsen ikke er all verden for gutter over 180 cm. Da fanger du mye luft (og vann) med skuldrene. Kåpeglasset er også for lavt til helt å kunne krype bak. Ellers overrasket den positivt med sine "voksne" egenskaper. Selv med dagsetapper opp mot 80 mil funket fjæring og sittestilling utmerket. Som bilmann lot jeg meg imidlertid irritere av et effektmessig dødpunkt ved rundt 5000 omdreininger - dvs ved rundt 100 km/t på høygir.
Etter 150 mil synes jeg likevel at Fazer er tiltalende. For meg fremstår den som et mindre og rimeligere alternativ til VFR. Mitt største ankepunkt er utstrålingen. Du kan risikere å bli møtt med kommentarer som: "F azer, æ'kke det en frøkensykkel, da?"
Da kan du legge ut om sykkelens fortreffelighet - og ha helt rett i det - uten at det nødvendigvis hjelper.
Lidvar Berge
Jeg har sansen for lette, minimalistiske motorsykler med sporty karakter. Følgelig har jeg sansen for Fazer. Det var også den viktigste grunnen til at jeg som ansvarlig for redaksjonens testsykler plukket den ut for langtest. Kunne den lille røde hevde seg blant hopen av påkostede supersykler som dukker opp i redaksjonen i løpet av en altfor kort sesong? Og kunne jeg tenkt meg en Fazer for egen del - bortskjemt som jeg er?
Det faktum at jeg foretrakk Fazer til daglig befordring fremfor andre kandidater, sier en hel del. De smidige og lettkjørte egenskapene bidro til at den ble et naturlig førstevalg til slik bruk. Når det var snakk om kjøring av mer fornøyelsesmessig karakter, var ikke valget like klart. Men de gangene jeg etablerte meg på Fazeren, hadde jeg det bra. Når det gjaldt sportslig kjøreglede, oppfylte den ønskene og vel så det.
Det er ikke til å underslå at jeg er blitt en smule blasert når det gjelder motorsykler. Følgelig anser jeg Fazer som uaktuell for egen garasje. Men den er utvilsomt en sjarmerende motorsykkel med egenskaper langt ut over det som kan forventes. Hadde jeg ikke hatt noe valg, ville jeg i hvert fall ikke opplevd et varig samkvem med Fazer som noen nedtur.
Jon Asgeir Lystad Nøkkeldata Yamaha FZS 600 Fazer Motor: Firesylindret, vannavkjølt rekke 16V Slagvolum: 599 ccm Effekt: 95 hk/11 500 omdr. Dreiemoment: 61 Nm/9500 omdr Kraftoverføring: 6 gir/kjede Bremser f./b.: Dobl. skiver Ø 298mm/Skive Ø 245mm Dekk f./b.: 110:70ZR17/160:60ZR17 Tørrvekt: 189 kg Setehøyde: 790 mm Tankvolum: 22 liter Aks, 70-130 km/t.: 7,2 sek. (5. gir) Toppfart ca.: 225 km/t Turtall, 100 km/t: 5000 omdr. Testforbruk: 0,51-0,70 liter/mil Pris: Kr 104 900,- Importør: Yamaha Motor Scandinavia
|