Test: Saab 9-3 SportCombi 1,8t BioPower 2007

Tørst alkoholiker

Hva er det som fort bruker 1,4 liter på mila når den får "riktig" drivstoff – og i tillegg får tømt ut det lille ekstra av kraft? Jo, Saab 9-3 1,8t BioPower.

Først publisert Sist oppdatert

9-3-modellen har vært med siden høsten 2002, da den erstattet gamle 9-3, som igjen egentlig var en videreutviklet 900. I høst, på et tidspunkt da det kunne ha vært naturlig å komme med en helt ny modell, valgte GM-eide Saab i stedet en ansiktsløftning. En moderat sådan, for 9-3 er seg selv lik. Svensken konkurrerer først og fremst med Audi A4, BMW 3-Serie, Mercedes C-klasse, Volvo S40/V50 og Alfa Romeo 159. Mest interessant er det at 9-3-modellen for første gang kan fås med firehjulstrekk. Ulempen er at det blir veldig dyrt i Norge kombinert med kraftfull motor.

Vi har kjørt 9-3 med 85 prosent alkohol på tanken, og fant relativt enkelt ut at det ikke svarer seg økonomisk. Ytelsesmessig er det dog helt på høyden.

Kjøreegenskaper

9-3-etanolbrenneren er absolutt ingen sportsbil. De myke vinterdekkene gjør ingen underverker for styrefølelsen, som her blir temmelig dvask. Med på kjøpet følger en løs og ledig servo, som gir ubesværet bykjøring og tilsvarende nervøs aktiv kjøring. Saaben viser en tendens til å ville "logre med halen" når den provoseres. Fjæringsoppsettet bak kunne derfor ha vært fastere.

Motor

Interessant nok yter 9-3 SportCombi BioPower bedre på etanol, siden den har turbo, og er frisk og turtallsvillig med sine 175 hestekrefter, kjørt på 85 prosent alkohol og 15 prosent bensin. Med bensin på tanken, faller ytelsen med 25, både hk og Nm. Det største minuset ved testbilens ytelser ligger i den trege automatkassa; den vil ofte ned når vi vil opp, og omvendt. Dumt, siden drivkraften så absolutt er brukbar.

Ytelser

Fylt med E85, får Saab-motoren mer optimal tenning enn på bensin. Årsaken er at drivstoffet har høyere oktantall (104 RON) enn bensinens 95. Turbo øker dessuten kompresjonen, som igjen fører til bedret forbrenning. Her gir Saaben en suverén vinn-vinn-situasjon, siden CO2-utslippet kan reduseres med 80 prosent i forhold til bensinbruk. Kraftmessig er det ingen tvil om at 9-3 er velutstyrt, noe våre testmålinger avslørte, men kjøregleden strupes for ofte av girkassa.

Eksteriør

9-3-ansiktsløftningen består stort sett av kosmetiske endringer på front- og baklys. Fronten på Saaben framstår i dag vesentlig mer aggressiv, mens diodelyktene i hekken er med på å gi bilen en tidsriktig touch. Det er i grunnen alt som er å si.

Jeg hørte lyder fra soverommet på hytta og stivnet helt da jeg så hva som...
Pluss ikon
Jeg hørte lyder fra soverommet på hytta og stivnet helt da jeg så hva som foregikk

Interiør

Saab har strammet opp interiøret, ved at instrumentpanel og midtkonsoll skal være mer brukervennlig og førerfokusert enn før. Jo da, det synes, men vi fant oss godt til rette i 9-3 tidligere også, så det er nok bare en bitte liten evolusjon som har funnet sted. 9-3 SportCombi byr fortsatt på god plass til fire voksne, mens bagasjerommet på 421 liter er godkjent, men heller ikke mer.

Komfort

9-3 SportCombi er først og fremst en komfortabel bil. Fjæring og dempere tar seg av det meste av ujevnheter i veibanen, men gir ikke alltid de klareste tilbakemeldingene. Sittekomforten er av godt Saab-merke, men støymessig kunne det helt klart ha vært bedre. 9-3 SportCombi havner midt på treet her, noe våre måletall for støy bekrefter. Noen prosent premiumambisjoner ryker på dette punktet.

Sikkerhet

Svensk bil er så å si synonymt med sikkerhet. 9-3-modellen fikk fem stjerner fra EuroNCAP for førerbeskyttelse (men bare én for fotgjengerbeskyttelse) da modellen ble introdusert i 2002. Noen ny kollisjonstest foreligger ikke, men siden kabrioleten gjorde det enda bedre i 2004, forventer vi at ansiktsløftede 9-3 SportCombi vil klare seg bra i en smell. Av sikkerhetsutstyr er selvsagt ESP standard, det samme er automatiske beltestrammere, bremsekontroll i sving, ISOFIX-fester for barnesete, aktiv nakkebeskyttelse foran og åtte kollisjonsputer.

Pris/utstyr

9-3 SportCombi er godt utstyrt, men har samtidig ikke den laveste prislappen. E85-versjonen koster fra 413 000 kroner, og da plukkejobben i ekstrautstyrslista var gjort, endte prisen på vårt testeksemplar på 511 000 kroner. Kjørt på E85, endte vi med relativt høye driftskostnader, cirka 12 kroner per mil, siden det blandede forbruket lå på bortimot 1,4 liter - en halv liter mer enn fabrikken selv oppgir for bensin. Siden E85 ikke er billigere, blir både bensin- og dieseldrift rimeligere for en 9-3 per i dag. Bruktverdien på E85-versjonen vil trolig være god, men avhenger av hvor populært og prisgunstig bioetanol blir på sikt.