Test: Mazda 6 MPS

Voksen sportssedan

Japansk bil med kraftig turbomotor og firehjulsdrift høres ut som velkjente ingredienser.

Først publisert Sist oppdatert

Men Mazda 6 MPS følger en annen oppskrift enn konkurrentene.

Mazda 6 kom på markedet i 2002 og fikk en facelift i 2005. Mazda 6 MPS ble lansert som seriens sportsversjon i 2005. Den skilter med firehjulsdrift og en kraftig 2,3-liters turbomotor med 260 hk.

Mazda 6 MPS leveres kun som sedan og konkurrerer med andre sportslige familiebiler som Subaru Impreza WRX, BMW 330 Xi og Audi A4 3,2 Quattro. Prisen starter på 608 000 kroner.

Den er mer allsidig enn sine japanske konkurrenter, siden den er bedre tilpasset et liv utenfor rallyløypene. Litt av særpreget og kultstatusen forsvinner samtidig. Den er teknisk kompetent, men kostbar.

Plass: Rommelig sportssedan

I forhold til en del av konkurrentene, er Mazda 6 MPS en rommelig sportssedan. Den kan riktignok ikke leveres som stasjonsvogn, slik f.eks Subaru Impreza kan, men særlig bakseteplassen holder storbilstandard.

Også bagasjerommet er bra, det tar 455 liter. Men vær klar over at bakseteryggen ikke kan felles ned, slik at fleksibiliteten er begrenset.

Veiegenskaper: Fin balansegang

Mazda 6 MPS er ingen kompromissløs sportssedan. Det betyr at du nok ikke får det samme adrenalinkicket som i en Impreza STi eller Lancer Evo. Likevel er veiegenskapene meget kompetente.

Bilen liker seg best på motorvei, eller åpne landeveier med raske svinger. Blir veien for smal og svingete, føles Mazda 6 MPS litt stor og tung i fronten. Den er nøytral i et bredt fartsområde, og føles trygg - ikke minst på grunn av stabilitetskontroll som er standardutstyr. Firehjulsdriften sørger for at kreftene plantes trygt i bakken.

Motor: Kraftig turbo-kost

Mazda 6 MPS bruker en 2,3-liters fire-sylindret rekkemotor med turbo. Det gir en effekt på 260 hk og et dreiemoment på saftige 380 Nm ved 3000 o/m. Mazda oppgir toppfarten til 240 km/t og 0-100 km/t på 6,6 sekunder.

Det er ingen tvil om at bilen akselerer meget hurtig, ikke minst i forbindelse med forbikjøring. Hvis du bruker 3. og 4. gir går du ytterst sjelden tom for krefter. Motoren går pent til å være en firer, men du får ikke helt samme følelsen som med Subarus bokser eller en BMW-sekser.

Kvalitet: Typisk japansk

På tross av sin sportslighet, er det ingen grunn til å tvile på at Mazda 6 MPS har en kvalitet på linje med andre Mazda-produkter. I Motors Autoindex sier Mazda-eierene seg godt fornøyd med service og forhandlere.

Jeg hørte lyder fra soverommet på hytta og stivnet helt da jeg så hva som...
Pluss ikon
Jeg hørte lyder fra soverommet på hytta og stivnet helt da jeg så hva som foregikk

I bruktbilundersøkelser gjør Mazda 6 det bedre enn gjennomsnittet når det gjelder feil og mangler. Også i ADAC's statistikk over biler som trenger assistanse gjør Mazda 6 det godt.

Miljø: Tørst med turbo

Mazda 6 MPS har oppgitt et normforbruk på 1,02 l/mil i EU-mix. Ved bykjøring er det oppgitt til til 1,41 l/mil. Med mest langkjøring på programmet brukte vi i overkant av 1 l/mil

Bruker du høyrefoten flittig, sladrer kjørekomputeren om langt høyere forbrukstall. CO2-utslippet er oppgitt til 245 g/km.

Behersket sportslighet

Mazda 6 MPS skal være en sportslig familiebil, og har i motsetning til noen av sine konkurrenter, ikke tenkt å la det gå for mye utover komforten. Sportssetene er moderate i sin utforming og godt polstret. Du finner lett en behagelig sittestilling.

Selv om fjæringsoppsettet er fast, blir ikke bilen ubehagelig på små ujevnheter og i langsom fart, slik det ofte er tilfellet med sportslig understellsoppsett. I norske hastigheter oppleves Mazda 6 MPS som ganske stillegående. Instrumenter, klimaanlegg og betjening fungerer greit.

Sikkerhet: Noen svakheter

Mazda 6 ble testet i EuroNCAP i 2005. Bilen fikk fire av fem stjerner for kollisjonssikkerhet, men i testen ble det bemerket at bilens struktur var i grenseland for hva den tålte. Også i sidekollisjon mangler det litt på at bilen får toppkarakter.

Mazda 6 får fire av fem stjerner for kollisjonssikkerhet for barn og en av fem stjerner for fotgjengersikkerhet. Bilen har seks kollisjonsputer som standard.

Økonomi: Koster mer enn det smaker?

Kan du bla opp drøyt 600 000 kroner for en bil, har du mange godbiter å velge mellom. På tross av de gode egenskapene, tror vi verdifallet kan bli den største utfordringen for en Mazda 6 MPS-eier. Bilen mangler den kultstatusen som Subaru Impreza WRX og Mitsubishi Lancer Evo nyter godt av. I tillegg er bilen relativt kostbar i drift, særlig når det gjelder forbruk og forsikring.