Test: BMW X5 3,0S dA

Dieselmonster

BMW X5 er kraftfull i utgangspunktet. Med 286 dieselhestekrefter og sportsoppsett blir det voldsomme saker.

Først publisert Sist oppdatert

Nesten 900 000 kroner må legges på bordet i bytte for en helt vanlig X5 med treliters turbodiesel med 235 dugende hestekrefter. I sportsversjonen dras det ut ytterligere 51 sterke - som gjør det hele til en gedigen maktdemonstrasjon. Kraften koster 130 000 kroner ekstra - før utstyrstillegg. Er det verdt kronene?

Kjøreegenskaper

BMW X5 gir en kongefølelse på veien. Først og fremst er det komforten som imponerer, selv med M-understellet på plass. Sistnevnte gjør sitt til at en allerede skarp styrefølelse - til å være en så stor bil - forbedres ytterligere med S-versjonen. Direkte sportslig blir det imidlertid aldri, til det er bilen med sine 2,2 tonn altfor tung i sessen i svinger. Dessuten er tyngden et problem når det blir skikkelig glatt. Understyringsgraden er likevel forbløffende lav til tross for mye vekt foran - og i det hele tatt. Men akkurat som med andre store luksus-SUV-er, gjør kreftene seg aller best rett fram.

Motor

235 hestekrefter yter den 2993 kubikkcentimeter store turbodieselen i normalversjon. Også den oppleves som kraftfull. I våre testmålinger i fjor vår, tapte den marginalt for Mercedes-Benz ML 320 CDi og Audi Q7 3,0 TDI. Det gjør ikke sportsversjonen, med sine 286 hestekrefter. Dreiemomentet er massive 580 Nm fra 1750 til 2250 omdreininger, før makseffekten nås ved 4400. Turtallsspennet er derfor høyst brukbart, og understøttes av flott lyd fra motor og eksosanlegg.

Ytelser

X5 i denne versjonen gjør unna 0-100 på sju blank. Med tanke på at den har 2185 kilo å dra på, før det er satt noen kryss i utstyrslista, er det ganske brutalt. Det voldsomme bunndraget gjør at det sjelden er noen kraftmangel, også siden automatkassa er i stand til å porsjonere kreftene ut på en fin måte. Her føles overhodet ingen lengsel etter den åttesylindrede bensinutgaven på 4,8 liter - som foruten å koste 327 000 kroner mer, også slipper ut 70 gram ekstra CO2 per kilometer (286).

Eksteriør

Sett utenfra har BMW gjort en bra jobb med å polere bort vinklene som gjorde den første X5-utgaven i overkant, ja, kantete. Formene er rundere og mer harmoniske, og bedre i stand til å forkle det faktum at bilen er stor og tung. De ekstra brede hjulbuene på sportsversjonen i denne testen ser imidlertid litt stusselige ut med vinterdekk i beskjeden profil. Her lukter det en smule tiger uten tenner.

Interiør

Umiskjennelig godfølelse inne i X5-en, til tross for at vi er usikre på hvor lekkert det er med brunt skinn. Det blir en ren smak og behag-sak. Førerplassen er sjenerøs, setene er av typen du finner på ekstrautstyrslista - altså de som kan stilles inn elektronisk til å passe nær sagt hvilken som helst kropp. Nakkestøtten er deilig nær nettopp nakken. Baksetene holder ikke samme nivå, men plassen til folk er god. Bagasjerommet er fortsatt noe skuffende volummessig - med tanke på at X5 er en såpass stor bil. Men bevares, plassen er ikke dårlig.

Komfort

Støynivået i kupeen er behagelig, både når det gjelder vær, vind og motor. Lydbildet fra motoren er "udieselsk" - rekkesekseren er sonor, kultivert og behagelig å høre på også under gasspådrag. Setene er nevnt; stort bedre enn disse påkostede stresslessene blir det ikke på langtur. Særlig ikke når fjæringen er av den komfortable typen i tillegg til å være BMW-fast i fisken. Klimaanlegget styres enkelt og greit via iDrive-joysticken.

Sikkerhet

Da forrige utgave av BMW X5 ble kollisjonstestet hos EuroNCAP første gang i 2003, fikk den fire stjerner for fører- og forsetepassasjerbeskyttelse. Etter å ha utbedret setebelteløsningen, fikk de maks uttelling: fem stjerner. Verre var det med fotgjengersikkerheten, hvor de bare fikk én stjerne. Resultater for den nåværende versjonen foreligger ikke. Av standard sikkerhetsutstyr, har X5 blant annet seks airbags, runflat-dekk, aktive beltestrammere/beltekraftbegrensere og ISOFIX-fester for barneseter. ESP-systemet (hos BMW kalt DTC) fungerer i tre trinn - alt fra full elektronisk hjelp til komplett deaktivering.

Pris/utstyr

En bil med en prislapp på 1 023 000 kroner er dyr nesten uansett hvordan du regner. I dette X5-tilfellet kunne det imidlertid ha vært langt verre, om det ikke var for BMWs innsats for å få ned CO2-utslippet. 216 gram er ikke lavt, men ikke ille med tanke på bilens størrelse og tyngde. Toppversjonen, X5 4.8Si, slipper på sin side ut 70 gram ekstra - og koster 1 350 000. Slik sett blir det etter vår mening et enkelt valg: gromdiesel. Særlig siden regelen tilsier grov grafsing i utstyrslista for hundretusenvis av kroner. Vår testbil hadde absolutt alt, og kostet da 1 424 760 kroner.