Test av 7 høytrykkspylere

Det skiller mye mellom de beste og de dårligste høytrykkspylerne

Tror du at det bare å kjøpe en hvilken som helst høytrykkspyler og gå i gang med rengjøringsjobben? Tro om igjen.

Pluss ikon
<b>ULIKE:</b> Ser du på spesifikasjonene virker høytrykkspylerne ganske like, men i praksis er det store forskjeller.
ULIKE: Ser du på spesifikasjonene virker høytrykkspylerne ganske like, men i praksis er det store forskjeller. Foto: Johannes Nordemar
Publisert

En kraftig høytrykkspyler er et nyttig verktøy for ren­gjøring – ikke bare av båter, men selvsagt til en mengde andre oppgaver – enten det er hus, hytte eller bil. I denne testen ser vi på syv ulike produkter, og selv om vi tar ren­gjøring av båt som utgangspunkt, kan du se på resultatene som en veiledning i forhold til andre bruksområder.

Ser man på spesifikasjonene er disse produktene temmelig like. Men konstruksjon, ergonomi og andre viktige funksjoner skiller dem fra hverandre. Dessuten viser testen at munnstykke, vannstråle, arbeidstrykk og vanngjennomstrømning avgjør hvor effektiv rengjøringen blir.

Her ligger Husqvarna, Kärcher og Stihl i tet. Men også andre egenskaper er viktige, detaljer man kanskje ikke tenker over, men som letter arbeidet og håndteringen i betydelig grad.

Slår krøll på seg

En viktig del er slangen. Her har Stihl, Nilfisk og Husqvarna gode løsninger som ikke slår krøll på seg og roterende feste ved pistolhåndtaket slik at slangen ikke så lett tvinner seg. Biltema og Meec Tools har hardere slanger du må jobbe mer med. Et stort minus for Biltema er den korte slangen, som knapt kommer rundt en mindre konsollbåt.

Meec Tools og Ryobi har trege slange­ruller slik at de velter om ingen holder i dem når du drar ut slangen. De er også henholdsvis 80 og 90 cm høye slik at det blir et stort moment når du drar ut slangen. Det er litt vanskelig å skjønne hvorfor det er slik, når en enkel endring som å endre rotasjonen på slangerullen hadde senket draget 15 cm.

Den løsningen har produsentene Husqvarna, Stihl og Biltema valgt. Kärcher og Nilfisk har tatt slangerullen til neste nivå, der slangen kommer ut bare 25 cm fra bakken, selv om selve rullen sitter høyere. Det gir bra stabilitet under vasking selv ved drag eller rykk i slangen.

Det er skuffende at et velrenommert merke som Kärcher ikke har satset mer på en ordentlig instruksjonsbok. Bildene er utydelige og instruksjonene vanskelige å forstå. For å montere enheten kreves det tolv skruer i tre størrelser. Det blir raskt frustrerende.

Da vi etter montering lastet ned Kärchers app for håndtakets bluetooth-oppkobling viste det seg at det finnes en bedre monteringsanvisning i appen. Litt sent for oss. Stihl har den beste instruksjonen, med tydelige bilder og forståelig språk.

<b>TEST:</b> De syv kandidatene måtte gjennom et stort antall praktiske prøver og målinger.
TEST: De syv kandidatene måtte gjennom et stort antall praktiske prøver og målinger. Foto: Johannes Nordemar

Slik testet vi

Vi har testet høytrykkspylere med 140–160 bar pumpetrykk som kan kjøres på en 10 amperes sikring. Effektivitet og rengjøringsegenskaper har vi vurdert gjennom å teste produktene i praksis samt ved å måle opp strålen. Vi har også vurdert hvordan de er i praktisk bruk, ergonomi, smidighet, stabilitet og lydnivå.

Stråletrykket har vi testet mot en skive i høyintensitets EVA-skum samt mot betong og tre. Lydnivået ble målt på 30 cm avstand en halv meter fra bakken. Vi har også målt slange og ledning og veid maskinene. For å få en verdi på vaskeflaten har vi målt flatstrålens bredde på 30 cm avstand ved høyeste trykk.

I tillegg har vi testet hvert munnstykke på en testskive med 30/20/10 cm avstand. Til slutt har vi testet vaskemiddelfunksjonen og sjekket hvordan spylerne er å flytte på.

Prisene er hentet på nett hos store forhandlere i slutten av mars 2024.

Stråletrykk

Munnstykkene er et kapittel for seg med store og tidvis skuffende forskjeller mellom merkene. Nesten alle kommer med to ulike munnstykker, bortsett fra Meec Tools som har en hybridvariant og Kärcher med en løsning med et 3-i-1 multijet strålerør som styres via et digitalt håndtak og app.

Nilfisk, Husqvarna og Stihl leveres med separate munnstykker for justerbar flat stråle og roterende jetmunnstykke. Flat stråle brukes til å gjøre rent på store flater, eksempelvis skrog, kjøl og dekk.

Det går an å justere trykket etter behov, mens kammer og åpning i munnstykket er utformet for å gi en stråle på rundt 20 grader. Det passer fint til skrogvask på 30–50 cm avstand.

Et roterende jetmunnstykke gir en sterk og noe mer konsentrert stråle. Den passer best for veldig skitne og harde overflater som metall. Her må man være forsiktig, for denne strålen kan være skadelig for plast, gummi og gammel, sprukken gelcoat.

Ryobi, Biltema og Meec Tools kommer med det vi mener er dårlige flatstrålemunnstykker. Konstruksjonen er slik at det øker risikoen for skader ved brukerfeil. Munnstykket har en åpning som gir sterk jetstråle.

Den presses mellom to metallskjold som former flatstrålen. Dessverre blir flatstrålen diffus, for bred og vanskelig å kontrollere. Når man skal justere strålen kan man i verste fall vri slik at den blir farlig sterk og skjærende. Plast og gummi kan få skader på nært hold og teak fliser seg ved cirka én meters avstand.

Tips for høytrykks­vask

– Pass på at ikke miljøgift renner ned i bakken eller i vann. Båter med mykt bunnstoff bør vaskes
på et sted med oppsamlingsmulighet.
– Vanntrykket i kranen må være 4–10 bar, ellers fungerer ikke spylerne effektivt
– Rull ut slangen før du kobler til og starter vasking. Der er vanskeligere å rulle ut slangen under trykk
– Høytrykksspyleren må lagres frostfritt
– Spyl gjennom i lavtrykksmodus først for å få bort eventuelle luftbobler
– Hold minst 30 cm avstand og skru ned trykket ved vask av gummi, plast og tre
– Unngå å bruke høytrykksspyler på teak

Kärchers løsning der trykket justeres digitalt er ganske smart. Fordelen er at det går kjapt å skifte mellom flatstråle, roterende jetstråle og påføring av vaskemiddel. Det virker litt overdrevent at man kan justere trykket i syv trinn. Tre eller fire hadde holdt.

Justeringen av trykket er en enkel sak både hos Nilfisk, Stihl og Husqvarna, slik at funksjonen hos Kärcher nesten virker overdrevet. Men det er moderne og fungerer, i alle fall til batteriene er brukt opp.

<b>PÅ TOPP:</b> Modellene fra Husqvarna og Stihl kommer godt ut i vår test
PÅ TOPP: Modellene fra Husqvarna og Stihl kommer godt ut i vår test Foto: Johannes Nordemar

Ulike fortrinn og ulemper

Ergonomi, størrelse og støynivå påvirker hvordan høytrykksspylerne oppleves under bruk. Stihl og Husqvarna er meget stødige og behagelige å jobbe med, men også de som er tyngst å flytte på. Nilfisk er klart mest smidig takket være det sammenleggbare håndtaket, og Biltema er lett og veier knappe 11 kilo.

Pistolhåndtakene skiller seg fra hverandre, der Meec Tools, Biltema og Ryobi har slangetilkobling lenger frem på håndtaket. Dermed henger slangen foran brukeren, mens de mer gjennomtenkte løsningene har tilkobling lenger bak. Dermed kommer de ikke så lett i veien. Det er også merkbare forskjeller på lydnivået. Husqvarna, Nilfisk, Kärcher og Stihl har pumper som går ned i intensitet hvis trykket reduseres, og Stihl er best med kun 73 dBA.

Så hvilken av de syv produktene er best? Stihl, Husqvarna og Nilfisk slåss om førsteplassen. Selv om Nilfisk er den smarteste i testen, bråker den for mye. Stihl henter hjem seieren, tett fulgt av Husqvarna. Her finner du detaljene om hver av høytrykksspylerne:

Stihl RE 130 Plus
Pris: Ca. 5000,-
Karakter: 5 av 5

Vekt, kg: 21,2
Effekt, W: 2 300
Maks pumpetrykk, bar: 150 Arbeidstrykk, bar: 135
Vannstrøm, l/min: 7
Maks temperatur, grader: 40
Støy, dBA: 73-86
Ledning, m: 5
Slange, m: 9 Slangetype: Smidig, rotererende
Munnstykke: Flatstråle, roterende jet
Bredde flatstråle, cm: 12 Regulerbart trykk: Munnstykke Høytrykkspumpe: Aluminium

Se mer

Med denne velkonstruerte maskinen er det julaften hver dag. Ja, den er tung, men det oppveies av smarte detaljer og premiumfølelsen når man tar fatt i pistolgrepet. Langt løp og flott munnstykke med perfekt vannstråle – og nok arbeidstrykk også på avstand.

Myk slange med roterende feste samt egne luker for tilbehør og strømledning, sørger for suverene bruksegenskaper. Når man senker trykket, går maskinen ned i intensitet og har et behagelig lydnivå. Det følger med regulerbar flaske for vaskemiddel.

En fantastisk testvinner vi gjerne tar frem når det er tid for rengjøring.

Pluss: Effektiv rengjøring, munnstykker, støynivå, slange, regulerbar flaske for vaskemiddel
Minus: Høy vekt, pris

Vekt, kg: 20,3
Effekt, W: 2 300
Maks pumpetrykk, bar: 160 Arbeidstrykk, bar: 145
Vannstrøm, l/min: 6,8
Maks temperatur, grader: 40
Støy, dBA: 78-83
Ledning, m: 5
Slange, m: 10
Slangetype: Smidig, rotererende Munnstykke:Flatstråle, roterende jet
Bredde flatstråle, cm: 9 Regulerbart trykk: Munnstykke Høytrykkspumpe: Aluminium

Se mer

Husqvarna PW 360
Pris: Ca. 4800,-
Karakter: 4,5 av 5

En ordentlig børste når det kommer til effektiv rengjøring. Maskinen er en drøm å jobbe med og ligger i det absolutte tetsjiktet, med eksemplarisk slangeløsning og et langt, ergonomisk håndtak. Munnstykkene er av beste sort, og det er enkelt å regulere trykket ved å vri på munnstykket.

Strålen har god bredde og tilstrekkelig trykk for å rengjøre på avstand. Den er tung, men veldig stabil. Brytere, knapper og detaljer utstråler kvalitet. Den er lett å flytte på, takket være et håndtak nede er den tross vekten enkel å få inn og ut av et bagasjerom.

Pluss: Effektiv rengjøring, munnstykker, støynivå, slange og ledning
Minus: Vekt

Nilfisk Core 150
Pris: Ca. 3000,-
Karakter: 4 av 5

Vekt, kg: 11,7
Effekt, W: 2 000
Maks pumpetrykk, bar: 150 Arbeidstrykk, bar: 115
Vannstrøm, l/min: 6,3
Maks temperatur, grader: 40
Støy, dBA: 86/88/90
Ledning, m: 5
Slange, m: 10
Slangetype: Smidig, rotererende
Munnstykke: Flatstråle, roterende jet
Bredde flatstråle, cm: 9 Regulerbart trykk: 3 trinn Høytrykkspumpe: Aluminium

Se mer

Dette er en brukervennlig og smart maskin i kompakt format. Til tross for det kan Nilfisk by på nesten samme effektivitet som de større maskinene. Munnstykkene er av høy kvalitet og strålen er perfekt. Pistolgrepet er fint, men ikke helt på toppnivå.

Slangetrommelen er bra ordnet, slagen munner ut langt nede og trykket kan justeres i tre nivåer. Godt plassert bærehåndtak gjør Nilfisk perfekt balansert, og når det slås sammen er maskinen den minste i testen. På minussiden kommer høyt lydnivå og løs gummistropp til strømledningen.

Pluss: Kompakte mål, stråle, regulerbart trykk, slange, stødig, skjult slangestuss
Minus: Støynivå, løs stropp til strømledning

Kärcher K5 Smart Control
Pris: Ca. 5500,-
Karakter: 4 av 5

I MIDTEN: Modellene fra Kärcher og Nilfisk gjør det bra, men noen svakheter trekker totalinntrykket ned.
I MIDTEN: Modellene fra Kärcher og Nilfisk gjør det bra, men noen svakheter trekker totalinntrykket ned. Foto: Johannes Nordemar

En digitalisert og smart maskin som står stødig. Kärcher har et karakteristisk design med lavt tyngdepunkt og bred bunn. Det gjør den superstabil. Den smidige slangen munner ut langt nede foran, men roterer dessverre ikke på pistolfestet.

Vekt, kg: 15,9
Effekt, W: 2 100
Maks pumpetrykk, bar: 145 Arbeidstrykk, bar: 125
Vannstrøm, l/min: 7,5
Maks temperatur, grader: 40
Støy, dBA: 83-86
Ledning, m: 5
Slange, m: 10
Slangetype: Smidig
Munnstykke: 3-i-1 multijet Bredde flatstråle, cm: 11 Regulerbart trykk: 7 trinn Høytrykkspumpe: Aluminium

Se mer

Et digitalt håndtak styrer trykket i syv trinn via bluetooth. Med et enkelt håndgrep skifter du mellom flatstråle, roterende jetstråle eller vaskemiddel. Flaske til vaskemiddel følger ikke med. Maskinen er vanskelig å montere, grunnet dårlige instruksjoner. Høy kvalitetsfølelse trekker inntrykket opp.

Pluss: Effektiv rengjøring, smidig slange, munnstykke, regulerbart trykk, stødig
Minus: Slangen roterer ikke, montering, bruksanvisning, pris

Ryobi RPW 150 XBR
Pris: Ca. 3000,-
Karakter: 2 av 5

Vekt, kg: 13,3
Effekt, W: 2 200
Maks pumpetrykk, bar: 150 Arbeidstrykk, bar: 120
Vannstrøm, l/min: 7
Maks temperatur, grader: 40
Støy, dBA: 89
Ledning, m: 5
Slange, m: 8
Slangetype: Smidig
Munnstykke: Flatstråle, roterende jet
Bredde flatstråle, cm: 20 Regulerbart trykk: Munnstykke Høytrykkspumpe: Aluminium

Se mer

Dette er den største maskinen i testen. Med bra og smidig slange tror man først at denne spiller i samme divisjon som de aller beste. Men dessverre lever den ikke opp til første­inntrykket.
Slangerullen er treg og feilvendt, noe som gjør maskinen ustabil.

Høytrykk­slangen må festes til pistolgrepet med verktøy, mens strålen er diffus og svak. Også her er det fare for at du under justering av trykket på munnstykket får en smal og skjærende stråle som kan skade ømfintlige overflater som gummi, tre eller gammel plast. Lydnivået er høyt, men på den positive siden følger det med terrassevasker og en børste.

NB! Den testede modellen er nå erstattet av Ryobi R150PWA.

Pluss: Terrassevasker, vaskebørste, oppheng av strømledning
Minus: Munnstykker, rengjøring, diffus vannstråle, lydnivå

<b>NÅR IKKE OPP: </b>Modellene fra Biltema, Meec og Ryobi har forbedringspotensial på flere områder.
NÅR IKKE OPP: Modellene fra Biltema, Meec og Ryobi har forbedringspotensial på flere områder. Foto: Johannes Nordemar

Meec Tools 160
Pris: Ca. 2000,-
Karakter: 1 av 5

Vekt, kg: 12,2
Effekt, W: 2 200
Maks pumpetrykk, bar: 160 Arbeidstrykk, bar: 120
Vannstrøm, l/min: 6
Maks temperatur, grader: 40
Støy, dBA: 89
Ledning, m: 5
Slange, m: 7
Slangetype: Hard, roterende Munnstykke: 3-i-1
Bredde flatstråle, cm: 20 Regulerbart trykk: Munnstykke Høytrykkspumpe: Aluminium

Se mer

En røslig maskin som gjør mye av seg, men presterer desto dårligere. Ja, du kan vaske med den, men det er ikke særlig moro. Strålen er svak allerede på 50 cm avstand, den harde slangen tvinner seg og den trege slangerullen gjør at maskinen lett velter.

Vi savner et bra løftehåndtak og pistolhåndtaket har en klønete kobling til høytrykkslangen. Dessuten stikker stussen til vannslangen ut på en måte som gjør at det er lett å sparke borti og ødelegge den. Jetfunksjonen gir en altfor hard, smal stråle som setter merke i betong og i praksis er lite brukbar.

Pluss: Roterende slangekobling, lav pris
Minus: Slange, rengjøringseffektivitet, munnstykke, velter lett, slangestuss

Biltema HPW 150
Pris: Ca. 1400,-
Karakter: 1 av 5

Her er enda en maskin der prisen avslører egenskapene. Strålen er bred, svak og diffus. Allerede på 50 cm avstand har den mistet mye kraft, noe som går utover rengjøringsegenskapene. Justering av munnstykket kan føre til at man utilsiktet får en hard, tynn stråle som kan skade mer ømfintlige overlater som gummi, tre eller gammel plast.

Vekt, kg: 10,7
Effekt, W: 2 000
Maks pumpetrykk, bar: 150 Arbeidstrykk, bar: 135
Vannstrøm, l/min: 5,5
Maks temperatur, grader: 40
Støy, dBA: 86
Ledning, m: 5
Slange, m: 5
Slangetype: Hard
Munnstykke: Flatstråle, roterende jet
Bredde flatstråle, cm: 40 Regulerbart trykk: Munnstykke Høytrykkspumpe: Aluminium

Se mer

Slangen er hard og tvinner seg fort. Den er i tillegg vanskelig å rulle sammen og er med sine fem meter for kort. Vi savner løftegrep og stussen til vannslangen stikker ut slik at den står utsatt til. Opphenget til strømledningen er imidlertid bra.

Pluss: Oppheng for strømkabel, lav vekt, lav pris
Minus: Munnstykker, rengjøring, slange, vannstråle

Artikkelen ble opprinnelig publisert i Vi Menn nr 26 2023

Denne saken ble første gang publisert 31/03 2024.

Les også