Test: dette trenger du til båtvasken

Test av 10 dekksbørster til sommerens båtvask

Når båten har vært i bruk noen måneder samler det seg skitt på skrog og i cockpit. Vi har testet 10 dekksbørster som hjelper deg med rengjøringen. Men resultatet er svært varierende.

Pluss ikon
<b>PRAKTISK:</b> Testen av dekksbørster viser store variasjoner i funksjonalitet og kvalitetsfølelse. 
PRAKTISK: Testen av dekksbørster viser store variasjoner i funksjonalitet og kvalitetsfølelse.  Foto: Johan Cooke
Sist oppdatert

En god del arbeid venter før du kan sjøsette en ren, polert og vokset båt. Og så skal jo gjerne stoltheten holdes pen gjennom hele sommeren.

Tidligere besto en båtbørste av et skaft og et hode. Nå finnes det et hav av varianter for alle formål. Vi har testet ti båtbørster der hovedformålet er å holde det rent i cockpit og på dekk.

Det finnes børster for kalesje, vinyl og blank gelcoat. De harde børstene bør bare brukes på hardføre og svært skitne overflater. Ellers kan det fort bli riper i gelcoat eller lakk. Vanligst er det med børster som ligger midt imellom.

De fleste produktene har teleskopskaft for å regulere lengden. På mange børster kan du koble til en vannslange på børsteenden, slik at du kan skylle mens du jobber. I slangekoblingen finnes som regel en stoppekran. Det er en smart løsning, med mindre koblingen glipper av vanntrykket, noe vi erfarte kunne skje under testingen.

Slik testet vi båtbørstene

<b>TESTET:</b> Vi har også testet hvor godt børstehårene er festet. 

Vi valgte ut ti båtbørster beregnet for å skrubbe dekk og cockpit uten rengjøringsmiddel. To båteiere har skrubbet på skitne og vanskelig tilgjengelige overflater som rundt håndtak og kryssholt. Børstene har blitt vurdert ut fra effekt, brukervennlighet, holdbarhet/kvalitet og oppbevaring. For å vurdere produktenes slitestyrke har vi gransket detaljer som håndtak, fester, koblinger og vrifester for teleskoprør.

For å teste hvor godt børstehårene sitter fast har vi hengt børstehodet på en vekt, festet en tvinge på fem børstehår, og målt hvor mange kilo de tåler før de løsner. Hver del av busten har gjennomgått belastningstesten på fire ulike steder.

Testen er utført av vårt svenske søstermagasin Praktisk Båtägande. Tre av produktene har vi bare funnet i svenske nettbutikker, og prisene på disse er oppgitt i svenske kroner. Alle priser er per april 2024. Vi har oppgitt fullpris, men vær klar over at det ofte er salg på disse produktene.

Det går også an å kjøpe en vannbeholder du kan koble fast på noen skaft. Da kan du eksempelvis fylle beholderen med sjøvann, før du skrubber dekket rent i en uthavn. Noen børster er av allroundtypen og fungerer både på skrog og dekk.

Deckmate og Watski har børstemodeller der du ved hjelp av et hurtigfeste på skaftet kan skifte mellom børster av ulik hardhet. På noen modeller kan du skifte mellom børste og båtshake. I noen tilfelle må børste og skaft kjøpes separat.

Det er merkbare prisforskjeller med den rimeligste til 200 kroner og den dyreste til 950 kroner. Våre tester viser at det er store ulikheter mellom børstene når det gjelder funksjon, brukervennlighet, størrelse og design. Det er også viktig at hårene i busten sitter godt fast, slik at de ikke havner i vannet. Der er det allerede nok plastsøppel.

Vikan Børste

Pris: Ca. 950 kroner
Karakter: 3 av 5

Med en maks lengde på hele 2,8 meter er denne båtbørsten fra Vikan testens desidert lengste. Den fungerer utmerket for skrogvask på land, og med skaftet innfelt passer den også fint om bord. Siden børsten er ganske myk, fungerer den ekstra bra på teakdekk. Det solide svarte røret er laget av hardplast, mens innerrøret er av aluminium. Det store børstehodet gjør det vanskelig å komme til på trange steder. Produktet krever et stort stuerom om det skal oppbevares om bord.

PLUSS: Bra allroundbørste
MINUS: Dyr, tung

Fakta og testresultater: Vikan

Spylefunksjon Nei
Teleskopstang Ja
Vekt skaft/børste, kg 1,42
Lengde skaft u/børste, m 1,54-2,8
Diameter skaft, inner/ytterrør, mm 25/32
Lengde x bredde på børste, cm 26 x 15
Leverandør: Thansen
Pris 950
Karakterer (1-5) høyest er best
Brukervennlighet 3
Kvalitet/holdbarhet 3
Belastningstest børstehår 3 Oppbevaring 3 Rengjøringseffekt 4
Totalkarakter 3

Dekksbørste Deckmate

Pris: Ca. 770 kroner
Karakter: 4 av 5

Skaft (319 kr) og børste (449 kr) selges hver for seg. Om du vil ha en løsning med hurtigfeste på skaftet for å skifte mellom ulike børster, kan Deckmates børsteserie være et bra valg. Vi testet den vanligste oransje mediumbørsten. Den egner seg godt både til gelcoat og teak i cockpit og på dekk. Børsten kommer til på vanskelige steder, og belastningstesten viser busten sitter godt fast. Aluminiumsskaftet holder god kvalitet og hurtigfestet er praktisk. Vi savner teleskop- og spylefunksjon.

PLUSS: God børsteeffekt
MINUS: List rundt børstehodet løsner for lett

Fakta og testresultater: Deckmate

Spylefunksjon Nei
Teleskopstang Nei
Vekt skaft/børste, kg 0,82
Lengde skaft u/børste, m 1,2
Diameter skaft, inner/ytterrør, mm 22
Lengde x bredde på børste, cm 22 x 12
Leverandør Maritim
Pris 770
Karakterer (1-5) høyest er best
Brukervennlighet 4
Kvalitet/holdbarhet 4
Belastningstest børstehår 4
Oppbevaring 4
Rengjøringseffekt 5
Totalkarakter 4

Watski båtbørste hard

Pris: Ca. 520 kroner
Karakter: 3,5 av 5

Det hvite børstehodet fra Watski har harde polypropenfibre som skal tåle de fleste løsningsmidler og passer best for svært skitne flater. Med hurtigfeste kan du raskt skifte til de to andre børstehodene i serien, medium og myk. I testen har vi brukt samme skaft som på Deckmate, ellers har Watski flere slike i sitt utvalg. Busten sitter godt fast i belastnings­testen, men gummiringen rundt børstehodet løsner lett. Den rengjør effektivt, men bør ikke brukes på overflater der den harde børsten kan lage riper.

PLUSS: Bra hurtigfeste
MINUS: Ingen allroundbørste

Fakta og testresultater: Watski

Spylefunksjon Nei
Teleskopstang Nei
Vekt skaft/børste, kg 0,85
Lengde skaft u/børste, m 1,2
Diameter skaft, inner/ytterrør, mm 22
Lengde x bredde på børste, cm 25 x 11
Leverandør Watski
Pris 520
Karakterer (1-5) høyest er best
Brukervennlighet 4
Kvalitet/holdbarhet 3
Belastningstest børstehår 5
Oppbevaring 5
Rengjøringseffekt 4
Totalkarakter 3,5

Erlandsons børste standard

Pris: Ca. 395 svenske kroner
Karakter: 3 av 5

Dette er et av de enkleste produktene å stue bort om bord. Teleskopskaftet kan felles inn til 87 centimeter og trekkes ut til 1,43 meter. Det er en perfekt lengde for å gjøre rent på dekk. Børsten har også spylemulighet og har en stoppeknapp for vannet. Busten klarte belastningstesten svært bra. En svakhet er at ikke hele busten under det vinklede børstehodet kommer i kontakt med underlaget når man står oppreist. Vinkelen er bedre om man skal rengjøre fribordet.

PLUSS: Lett
MINUS: Mangler som dekksbørste

Fakta og testresultater: Erlandsons standard

Spylefunksjon Ja
Teleskopstang Ja
Vekt skaft/børste, kg 1,03
Lengde skaft u/børste, m 0,87-1,43
Diameter skaft, inner/ytterrør, mm 22/26
Lengde x bredde på børste, cm 28 x 14
Leverandør Erlandsons brygga
Pris SEK 395
Karakterer (1-5) høyest er best
Brukervennlighet 3
Kvalitet/holdbarhet 2
Belastningstest børstehår 4
Oppbevaring 5
Rengjøringseffekt 3
Totalkarakter 3

Jula båtbørste

Pris: Ca. 200 kroner
Karakter: 2 av 5

Børsten fra Jula er billig og lett å stue på plass om bord. Den har kort teleskopfunksjon og maks lengde rundt én meter. Det er i minste laget for en voksen. Delene i skaftet sitter dårlig. Blant annet glipper de to gummihåndtakene rundt skaftet. Slangekoblingen løsnet noen ganger i løpet av testen med vanntrykk på. Busten slipper mer enn normalt ved belastningstesten. Vinkelen på rundt halvparten av busten gjør at de ikke fungerer optimalt ved rengjøring av dekk. Det følger med en båtshake som kan festes på børsten, men den blir i korteste laget.

PLUSS: Lett å stue bort, billig
MINUS: Dårlig kvalitet

Fakta og testresultater: Jula

<p class="Faktatittel"><br></p>

Spylefunksjon Ja
Teleskopstang Ja
Vekt skaft/børste, kg 0,75
Lengde skaft u/børste, m 0,6-0,94
Diameter skaft, inner/ytterrør, mm 22/25
Lengde x bredde på børste, cm 27 x 13
Leverandør Jula
Pris 200
Karakterer (1-5) høyest er best
Brukervennlighet 2
Kvalitet/holdbarhet 1
Belastningstest børstehår 2
Oppbevaring 5
Rengjøringseffekt 2
Totalkarakter 2

Biltema dekks­børste - godt kjøp

Pris: Ca. 200 kroner
Karakter: 4 av 5

I dekksbørstesettet fra Biltema følger det med en myk og en hard børste i polypropylen. Teleskopskaftet i aluminium er enkelt å vri til passende lengde. Skaftet passer både til børste og den medfølgende båtshakedelen. Totallengden er i korteste laget og passer best for små båter. Børstehodene er de minste i testen med 17 x 6 centimeter. Fordelen er at det blir enkelt å komme til på trange områder, eksempelvis rundt kryssholt. Busten sitter godt fast, men børstehodet har en tendens til å løsne fra stangen ved bruk.

PLUSS: Lav pris
MINUS: Mindre egnet på store flater

Fakta og testresultater: Biltema

<p class="Faktatittel"><br></p>

Spylefunksjon Nei
Teleskopstang Nei
Vekt skaft/børste, kg 0,52
Lengde skaft u/børste, m 0,67-1,24
Diameter skaft, inner/ytterrør, mm 22/25
Lengde x bredde på børste, cm 17 x 6
Leverandør Biltema
Pris 200
Karakterer (1-5) høyest er best
Brukervennlighet 3
Kvalitet/holdbarhet 2
Belastningstest børstehår 5
Oppbevaring 5
Rengjøringseffekt 4
Totalkarakter 4

Erlandsons børste lyx

Pris: Ca. 445 svenske kroner
Karakter: 3 av 5

Det grønne børstehodet har en integrert sidebørste som gjør at du lett kan komme til fra ulike vinkler. Med 1,62 meter er børsteskaftet langt. De to håndtakene har en diameter på 2,6 cm og gir utmerket grep. Teleskopskaftet har spylefunksjon og stengeknapp. Vanntrykket til børsten er utmerket. Det innerste skaftet bøyde seg lett i testen og det gikk tregt når skaftet skulle kortes ned. Skruefestet til børstehodet må trekkes hardt til for ikke å løsne.

PLUSS: God pris, bra vanntrykk
MINUS: Tung, skaftet ble bøyd

Fakta og testresultater: Erlandsons lyx

Spylefunksjon Ja
Teleskopstang Ja
Vekt skaft/børste, kg 1,17
Lengde skaft u/børste, m 0,97-1,62
Diameter skaft, inner/ytterrør, mm 22/26
Lengde x bredde på børste, cm 28 x 12
Leverandør Erlandsons brygga Pris SEK 445
Karakterer (1-5) høyest er best
Brukervennlighet 4
Kvalitet/holdbarhet 2
Belastningstest børstehår 3
Oppbevaring 5
Rengjøringseffekt 4
Totalkarakter 3

Clas Ohlson vaskekost

Pris: Ca. 200 kroner
Karakter: 2 av 5

Dette er den billigste modellen komplett med kost og skaft. Men du må børste lenge for å få bort fugleskitt og annet som sitter fast på dekk. I belastningstesten slapp busten lett. Håndtakene på det tynne skaftet sitter godt, men er tynne. Når børsten er felt ut er det innerste røret svakt og lett å bøye.

PLUSS: Lett, billig
MINUS: For svak konstruksjon

Fakta og testresultater: Clas Ohlson

<p class="Faktatittel">Clas</p>

Spylefunksjon Ja
Teleskopstang Ja
Vekt skaft/børste, kg 0,63
Lengde skaft u/børste, m 0,95-1,63
Diameter skaft, inner/ytterrør, mm 18/22
Lengde x bredde på børste, cm 26 x 5
Leverandør Clas Ohlsson
Pris 200
Karakterer (1-5) høyest er best
Brukervennlighet 3
Kvalitet/holdbarhet 2
Belastningstest børstehår 2
Oppbevaring 5
Rengjøringseffekt 2
Totalkarakter 2

Hjertmanns dekksbørste

Pris: Ca. 380 svenske kroner
Karakter: 3 av 5


Dette produkter er utstyrt med en sidebørste med svært tette, myke og tynne børstehår. Dermed er det lett å komme til med børsten, unntatt på trange steder der den blir for stor. Skaftet har slangekobling på enden og holder sammen med stoppknappen høy kvalitet.

Skaftet kan trekkes ut til hele 2,42 meter, men de to håndtakene i skumgummi glir for mye på underlaget. Dessverre løsnet busten for lett under belastningstesten.

PLUSS: Lengde på skaftet
MINUS: Klumpete utforming, busten løsner for lett

Fakta og testresultater: Hjertmans

Spylefunksjon Ja
Teleskopstang Ja
Vekt skaft/børste, kg 1,18
Lengde skaft u/børste, m 1,3-2,42 Diameter skaft, inner/ytterrør, mm 26/30 Lengde x bredde på børste, cm 27 x 15 Leverandør Hjertmans
Pris SEK 380
Karakterer (1-5) høyest er best
Brukervennlighet 4
Kvalitet/holdbarhet 3
Belastningstest børstehår 2
Oppbevaring 4
Rengjøringseffekt 3
Totalkarakter 3

Watski pinnsvin­børste - testvinner

Pris: Ca. 580 kroner
Karakter: 4,5 av 5

Børsten fra Watski ender opp som testvinner. Den såkalte pinnsvinbørsten selges separat uten skaft. Utformingen av børsten gjør at du kommer til overalt. Hardheten i børsten er middels og tar enkelt bort skitt uten å ripe opp underlaget. Vi ville likevel vært forsiktig med å bruke den på veldig følsomme overflater, eksempelvis på lakkert treoverflate.

Siden børsten leveres uten skaft, står du relativt fritt til å velge hva som passer best for deg. Hos Watski har de flere alternativ, og det vår testbørste ble levert med, fungerte fint. Det løsnet noen få hår fra børsten i starten, men busten klarte belastningstesten bra.

PLUSS: Praktisk børste
MINUS: Må kjøpe skaft i tillegg

Fakta og testresultater: Watski

<p class="Faktatittel"><br></p>

Spylefunksjon Ja
Teleskopstang Ja
Vekt skaft/børste, kg 0,86
Lengde skaft u/børste, m 1,24-2,2
Diameter skaft, inner/ytterrør, mm 27/29
Lengde x bredde på børste, cm 20 x 13
Leverandør Watski
Pris 580
Karakterer (1-5) høyest er best
Brukervennlighet 5
Kvalitet/holdbarhet 4
Belastningstest børstehår 4
Oppbevaring 4
Rengjøringseffekt 5
Totalkarakter 4,5

Denne saken ble første gang publisert 18/07 2024, og sist oppdatert 18/07 2024.

Les også