Test: 10 oppladbare driller

Test: Tøffe batteridriller med stort bruksområde

En oppladbar drill bør finnes i ethvert verktøyskrin. De 10 vi tester her lover mye, men holder ikke alt produsent­ene hevder. Det er nemlig noen svakheter i praktisk bruk.

Pluss ikon
TI DRILLER I TEST: Moderne teknikk i alle de oppladbare drillene. Men noen batteridriller er merkbart bedre enn andre
TI DRILLER I TEST: Moderne teknikk i alle de oppladbare drillene. Men noen batteridriller er merkbart bedre enn andre Foto: Johannes Nordemar
Sist oppdatert

Det er ingen enkel oppgave å finne fram til den beste batteridrillen. Først og fremst fordi alle de vi har testet kan skilte med imponerende ytelser. Moderne batteriteknikk, gjennomtenkt design, smarte funksjoner og sterke 18-voltsmotorer gir brukeren veldig mye for pengene.

Likevel peker tre maskiner seg tydelig ut: Hikoki, Einhell og Dewalt. De har smidigheten, vekten og ergonomien som gjør dem behagelige å jobbe med, time etter time. Det skiller eksempelvis en halvkilo mellom lettvekteren Hikoki og tungvekteren Cat. Om vi skal velge, passer en av de tre mindre maskinene best når det skal jobbes om bord i båten.

Stort avvik

Dewalt er den sterkeste i testen med et målt dreiemoment på 25 Nm. Samtidig er det langt under de 65 Nm produsenten oppgir i spesifikasjonene, og det virker merkelig. Alle maskinene presenterer spesifikasjoner som vi er langt unna å oppnå i praksis. Vi tok kontakt med flere av produsentene for å finne ut av dette, og alle kunne bekrefte det samme: Dreiemomentet måles på forskjellig vis.

Det harde dreiemomentet er kraften som oppnås når det blir bråstopp i hardt materiale. Siden det gir høye verder oppgis ofte dette resultatet. Det myke dreiemomentet er kraften maskinen leverer når den arbeider i et mykt materiale, der motstanden øker gradvis. Slik er det nesten alltid i praksis, og derfor litt dårlig gjort av produsentene ikke å fortelle hvilken type dreiemoment det handler om.

Vi har ikke slått oss til ro med produsentenes opplysninger, men gjort egne målinger på det myke momentet. De fleste maskinene gir da 30-40 prosent av sitt spesifiserte harde moment, men Meektools oppnår 51 prosent. Et kraftig dreiemoment er selvfølgelig fint når du skal skru i lange, grove skruer eller bruke en stor hullsag. I praksis holder selv de svakeste maskinene i testen for normale oppgaver i båt og hjem.

Du kan skru i båten, huset eller montere IKEA-møbler til du besvimer, eller bore store og små hull i plast, metall og tre. Du kan også montere poleringsutstyr eller sette på en børste for å friske opp detaljer på båten. Litt flåsete sagt er det bare fantasien som setter grensene.

Seieren

Cat er raskest når det gjelder å trekke skruer i andregir, ikke så rart siden den har det høyeste turtallet. Dewalt, Biltema og Hikoki ligger likevel ikke langt etter. Presisjonen er dårligere hos Cat, og den oppleves rykkete siden den starter på 109 o/m. Også Biltema og Cocraft hopper i gang rundt 75 o/m, mens Meektools og Hikoki kan liste seg i gang med 9 og 16 o/m for nøyaktig arbeid. At Biltema bare oppnår 85 prosent av oppgitt turtall, gjør at man setter spørsmålstegn rundt andre spesifikasjoner, som batteriets størrelse på 2Ah, for det går tomt for strøm før de andre.

Slik testet vi drillene

Vi har testet 10 18-volts batteridriller for båt- og hjemme­bruk. Drillene representerer et ganske bredt utvalg av rimeligere modeller, til noe dyrere mellomklassemodeller. Prisene inkluderer lader og batteri. Noen kjente merker er ikke med siden de faller utenom grunnet pris. Vi har vurdert ergonomi, håndtering og bruk, styrke, hastighet, utholdenhet og presisjon.

For å måle styrken har vi skrudd 10x120 mm fransk treskrue i furu på lavgir og plassert en momentmåler mellom drill og skrue. Det har gitt verdier for maksimalt mykt dreiemoment. Vi har også målt hvor langt ulike skruer kan skrus i tre før drillen stopper. I tillegg har vi boret gjennom 70 mm tre med et 20 mm trespiralbor.

Hastighet har vi vurdert ved å skru 6x120 mm skruer inn i et trestykke på høy utveksling. Utholdenhetstesten er gjennomført ved å utføre ulike oppgaver inntil batteriet er tomt, og så målt hvor lang tid det tar å lade det opp igjen. Turtallsområdet er testet med en turteller. Alle tester er gjentatt flere ganger, og vi formidler de beste resultatene for hver drill.

Prisene er hentet på nett i april 2024 hos de viktigste forhandlerne.

Halvparten av drillene har børsteløse motorer med mindre friksjon og bedre ytelser, men også maskinene med tradisjonelle børster har gode batteritider. Den største forskjellen er at børsteløse driller kan gjøres mer kompakte og at de er vedlikeholdsfrie. Det bør gi lengre levetid.

At et større batteri gir lang driftstid sier seg selv, men det veier også mer og kan skape ubalanse i drillen. Det er tydelig på Einhell som er baktung med et relativt klumpete batteri. Med doble batterier, slik Bosch og flere andre har, er det mulig å jobbe stort sett uavbrutt en hel dag selv om batteriene er små.

En praktisk detalj på nesten samtlige driller er indikator for batterinivå. Dermed er det lett å holde kontrollen på batteristatus. En annen fin detalj er lys, noe samtlige kan by på. Hos Meektools og Stanley er det plassert så høyt at chucken lager skygge i det området man helst vil se. Bosch får et pluss for sin kortreisthet. Den er produsert i Ungarn, mens de øvrige har tatt turen helt fra Kina.

Så hvilke av testkandidatene gjør jobben best? Det er jevnt mellom Hikoki og Dewalt, men Hikoki haler i land seieren med høyere presisjon, bedre batterier og raskere lading. Dessuten får den rimelige drillen fra Meektools honnør som et bra kjøp.

Hikoki DS18DD - best i test

Pris: Ca. 1700 kroner
Karakter: 5 av 5

Hikoki DS18DD

Vekt, med batteri: 1251 g
Børsteløs: Ja
Batteri: 2x3 Ah
Lading effekt/tid: 3,5 A/56 min
Kapasitet chuck: 13 mm
Momentinnstilling: 20+1
Maks dreiemoment, oppgitt: 55 Nm
Maks dreiemoment, test (mykt): 17 Nm
Maks ubelastet turtall, oppgitt: 0-1700 o/m
Maks ubelastet turtall, test: 16-1635 o/m

Hikoki er ikke bare rask, men også den mest allsidige batteridrillen og den vi helst holder i hånden. Lavest vekt sammen med perfekt balanse og ergonomi gjør den til en verdig testvinner. Dreiemomentet er bra og den holder bra fart i hastighetstesten. Det lave minimumsturtallet gjør presisjonsarbeid til en lek, og responsen er umiddelbar. Doble batterier gir den beste driftstiden selv om drillen er den mest kompakte i testen. Eneste minus er laderens ulogiske blinkfrekvenser.

Pluss: Lav vekt, bra ergonomi og balanse, rask, lang driftstid
Minus: Ingen batteriindikator, ulogiske signaler fra lader

Dewalt DCD708

Pris: Ca. 1800 kroner
Karakter: 5 av 5

DeWalt DCD708

Vekt, med batteri: 1457 g
Børsteløs: Ja
Batteri: 2x2 Ah
Lading effekt/tid: 1,25 A/83 min
Kapasitet chuck: 13 mm
Momentinnstilling: 15+1
Maks dreiemoment, oppgitt: 65 Nm
Maks dreiemoment, test (mykt): 25 Nm
Maks ubelastet turtall, oppgitt: 0-1650 o/m
Maks ubelastet turtall, test: 39-1632 o/m

Dewalt byr på et brutalt dreiemoment som drar selv de groveste skruene helt til bunns. Her må man holde hardt i det gummierte grepet for ikke å få vondt i håndleddene om det blir bråstopp. Med kompakte mål, bra ergonomi, og førsteklasses ytelse er dette en batteridrill som trives godt i labben. Responsen fra den børsteløse motoren er rask, og det er bare å mate på med skruer. Her er det ikke mye å utsette, men bremsen er langsommere enn hos de øvrige modellene, og batteriet lades ut relativt fort. Her er det smart med to.

Pluss: Rask, høyt dreiemoment, børsteløs, plassering av LED-lys, ergonomi og balanse
Minus: Lader sakte, langsom bremsefunksjon

Bosch Easydrill 18/40

Pris: Ca. 1400 kroner
Karakter: 4 av 5

Bosch Easydrill 18/40

Vekt, med batteri: 1303 g
Børsteløs: Nei
Batteri: 2x2 Ah
Lading effekt/tid: 2 A/63 min
Kapasitet chuck: 13 mm
Momentinnstilling: 20+1
Maks dreiemoment, oppgitt: 40 Nm
Maks dreiemoment, test (mykt): 14 Nm
Maks ubelastet turtall, oppgitt: 0-1630 o/m
Maks ubelastet turtall, test: 28-1465 o/m

Den eneste europeiske drillen i testen, produsert i Ungarn. Designet er mykere enn de øvrige, mens både ergonomi og balanse er i toppklasse. Den er også mer stillegående enn konkurrentene. Derimot er dreiemomentet blant de svakeste, men kreftene holder likevel for de fleste oppgavene. I hastighet ligger den rundt snittet i testen, og batterikapasiteten er bra takket være to 2Ah-batterier. Chucken i plast og metall klarer dimensjoner på inntil 13 mm. Presisjonen er på topp.

Pluss: Lav vekt, god balanse, plassering av LED-lys, kortreist
Minus: Klarer ikke maks oppgitt turtall, lavt dreiemoment

Einhell TE-CD 18/40

Pris: Ca. 1400 kroner
Karakter: 4 av 5

Einhell TE-CD 18/40

Vekt, med batteri: 1445 g
Børsteløs: Ja
Batteri: 2x3 Ah med indikator
Lading effekt/tid: 3 A/65 min
Kapasitet chuck: 10 mm
Momentinnstilling: 20+1
Maks dreiemoment, oppgitt: 40 Nm
Maks dreiemoment, test (mykt): 14 Nm
Maks ubelastet turtall, oppgitt: 0-1450 o/m
Maks ubelastet turtall, test: 20-1459 o/m

Dette er en liten, kjapp drill som passer i både små og store hender. Batterikapasiteten er blant de beste i testen, men til å være et 3Ah-batteri er det vel klumpete, og gjør maskinen baktung. Siden batteri og lader kjøpes separat kan man eventuelt velge et mindre batteri. Einhell har lavt dreiemoment, det gjør den treg og langsom ved høy belastning. Presisjonen er bra, mens betjeningselementene kjennes solide. Det er også en av de mest stillegående modellene. Chucken tar kun opp til 10 mm.

Pluss: Smidig, ergonomi, batteritid, børsteløs, batteriindikator
Minus: Lavt dreiemoment, baktung

Biltema BL DD18

Pris: Ca. 1350 kroner
Karakter: 3 av 5

Biltema BL DD18

Vekt, med batteri: 1630 g
Børsteløs: Ja
Batteri: 2 Ah med indikator
Lading effekt/tid: 3 A/49 min
Kapasitet chuck: 13 mm
Momentinnstilling: 21+1
Maks dreiemoment, oppgitt: 60 Nm
Maks dreiemoment, test (mykt): 19 Nm
Maks ubelastet turtall, oppgitt: 0-2000 o/m
Maks ubelastet turtall, test: 75-1713 o/m

Biltemas børsteløse maskin gir et gedigent inntrykk og har god betjening. Den er både rask og sterk. Utformingen passer best for dem med større hender. LED-lampen er fint plassert og chucken av metall tar dimensjoner opp til 13 mm. Presisjonsarbeid er ikke paradegrenen, siden minimum turtall ligger på 75 o/m. I tillegg klarer drillen bare 85 prosent av oppgitt maksimalt turtall. Batteri og lader kjøpes separat og driftstiden er kortere enn gjennomsnittet i testen. Bremsen lager mye lyd og drillen er framtung.

Pluss: Rask, plassering av LED-lys, børsteløs, batteriindikator
Minus: Tung, klarer ikke oppgitt turtall, svakt batteri

Cat DX11.1

Pris: Ca. 1700 kroner
Karakter: 3 av 5

Cat DX11.1

Vekt, med batteri: 1766 g
Børsteløs: Ja
Batteri: 2 Ah med indikator
Lading effekt/tid: 4 A/36 min
Kapasitet chuck: 13 mm
Momentinnstilling: 22+1
Maks dreiemoment, oppgitt: 65 Nm
Maks dreiemoment, test (mykt): 19 Nm
Maks ubelastet turtall, oppgitt: 0-2000 o/m
Maks ubelastet turtall, test: 109-2028 o/m

Cat gir et solid inntrykk og god kvalitetsfølelse med sine gummierte detaljer. Det er også den tyngste drillen i testen. Cat dreier av gårde skrue etter skrue i høyt tempo, og kan skilte med et solid dreiemoment. Den er tung å jobbe med over lengre perioder og kjennes en smule framtung. Presisjonsarbeid eller heller ikke Cats styrke med et minimumsturtall på 109 o/m og rykkete gange. Batteriet har en fin indikator og lader på 4A fyller batteriet på kun 36 minutter. Passer best for større hender.

Pluss: Rask, høyt dreiemoment, børsteløs, plassering av LED-lys, batteriindikator
Minus: Tung, mindre egnet for presisjonsarbeid

Cocraft HD18 Li

Pris: Ca. 600 kroner
Karakter: 3 av 5

Cocraft HD18 Li

Vekt, med batteri: 1275 g
Børsteløs: Nei
Batteri: 1,5 Ah med indikator
Lading effekt/tid: 2,4 A/36 min
Kapasitet chuck: 10 mm
Momentinnstilling: 20+1
Maks dreiemoment, oppgitt: 30 Nm
Maks dreiemoment, test (mykt): 13 Nm
Maks ubelastet turtall, oppgitt: 0-1300 o/m
Maks ubelastet turtall, test: 73-1337 o/m

Cocraft klarer ikke helt å hevde seg mot dyrere og sterkere batteridriller. I stedet har den bra ergonomi og en smidighet større maskiner ikke kommer i nærheten av. Den løser de fleste oppgavene tross lavt dreiemoment og turtall, men det tar lenger tid. Cocraft henger etter i boretesten og momentinnstillingene er ikke helt pålitelige. Den vibrerer og det høres ut som motoren kommer borti sideveggen når den vinkles mot høyre, men lader raskt og batteriet har indikator. Chucken tar kun dimensjon opptil 10 mm.

Pluss: Rimelig, lav vekt, ergonomi og balanse, batteriindikator, rask lader, plassering av LED-lys
Minus: Lavt turtall og dreiemoment, vibrasjoner, støy under visse forhold

Meektools 012274 - bra kjøp

Pris: Ca. 700 kroner
Karakter: 3 av 5

Meektools 012274

Vekt, med batteri: 1680 g
Børsteløs: Nei
Batteri: 2 Ah med indikator
Lading effekt/tid: 2,4 A/63 min
Kapasitet chuck: 13 mm
Momentinnstilling: 19+1
Maks dreiemoment, oppgitt: 35 Nm
Maks dreiemoment, test (mykt): 18 Nm
Maks ubelastet turtall, oppgitt: 0-1200 o/m
Maks ubelastet turtall, test: 21-1184 o/m

Meektools er en av de største batteridrillene i testen, men også en av de rimeligste. Ergonomi og vektfordeling er ikke på topp, den vibrerer mest av alle og er langsom når det skal skrus fort på andregir. Likevel har den det som kreves av en batteridrill, det bare tar litt lenger tid. Dreiemomentet er bra og presisjonen høy med et minste turtall på bare ni o/m. Batteritiden hevder seg fint, men lyset er montert for høyt og chucken skygger for det området du helst vil ha belyst.

Pluss: Rimelig, bra presisjon, batteriindikator
Minus: Litt klumpete, vibrasjoner, plassering av LED-lys, langsom

Ryobi RDD18

Pris: 2298 kroner
Karakter: 3 av 5

Ryobi RDD18

Vekt, med batteri: 1610 g
Børsteløs: Nei
Batteri: 2 Ah med indikator
Lading effekt/tid: 2 A/63 min
Kapasitet chuck: 13 mm
Momentinnstilling: 23+1
Maks dreiemoment, oppgitt: 52 Nm
Maks dreiemoment, test (mykt): 17 Nm
Maks ubelastet turtall, oppgitt: 0-1750 o/m
Maks ubelastet turtall, test: 21-1648 o/m

Limegrønne Ryobi pynter opp i verktøyskrinet. Den har et av de kraftigste lysene i testen og i tillegg slår det gnister når man slipper knappen og bremsen slår inn. Dreiemomentet holder fint, men drillen er ikke spesielt rask og slakker av i andregir. Presisjonsarbeider går bra takket være et lavt minste turtall. Batteriet er klumpete, men gjør at maskinen står stødig på det avlange batteriet. Drillen er tung å jobbe med, men passer bra både for små og store hender.

Pluss: Bra presisjon, batteriindikator, lavt plassert LED-lys
Minus: Litt klumpete, framtung, når ikke oppgitt turtall

Stanley SFMCD700

Pris: Ca. 1800 kroner
Karakter: 3 av 5

Stanley SFMCD700

Vekt, med batteri: 1585 g
Børsteløs: Nei
Batteri: 2x1,5 Ah med indikator
Lading effekt/tid: 1,25 A/83 min
Kapasitet chuck: 13 mm
Momentinnstilling: 23+1
Maks dreiemoment, oppgitt: 50 Nm
Maks dreiemoment, test (mykt): 20 Nm
Maks ubelastet turtall, oppgitt: 0-1500 o/m
Maks ubelastet turtall, test: 25-1448 o/m

Stanley er stor, noe som gjør det lett å holde den med to hender. Responsen er umiddelbar og dreiemomentet er høyere enn gjennomsnittet, mens hastigheten er midt på treet. Dessverre vibrerer den mye og motoren blir varm på en måte vi ikke merker med de øvrige testdeltakerne. Batteriet varer kortere enn andre maskiner med 1,5 Ah-batterier, men siden testmodellen leveres med to batterier, går det likevel greit. LED-lyset er montert for høyt og chucken skygger for det viktigste området. Laderen er den langsomste i testen.

Pluss: Batteriindikator, høyt dreiemoment
Minus: Vibrasjoner, plassering av LED-lys, langsom opplading

Denne saken ble første gang publisert 30/04 2024, og sist oppdatert 02/05 2024.

Les også