Oppblåsbare redningsvester

Slik sørger du for at den oppblåsbare vesten fungerer trygt hele sommeren

De er slanke, lette å ha på og er blitt en naturlig erstatning for den tradisjonelle flytevesten. Men de krever jevnlig ettersyn og vedlikehold. Her tipser vi deg om hva du skal sjekke i løpet av båtsesongen.

Pluss ikon
<b>STORT UTVALG:</b> Ulikt design og bruks­område preger oppblåsbare redningsvester, men på innsiden er de ganske like. 
STORT UTVALG: Ulikt design og bruks­område preger oppblåsbare redningsvester, men på innsiden er de ganske like.  Foto: Joakim Hermansson
Publisert

I likhet med båt og motor trenger en oppblåsbar vest oppmerksomhet. Vi snakker tross alt om din sikkerhet – enten det dreier seg om en uskyldig hendelse eller om du skulle komme ut for en livstruende situasjon.

Havner du i sjøen er det i beste fall en veldig ubehagelig opplevelse, alternativt direkte farlig om vesten ikke blåser seg opp eller luften lekker ut etter kort tid.

Men det er relativt enkelt å unngå, og bør være en like viktig del av vedlikeholdet som oljeskift og bunnstoff.

Hvis vesten er blitt skitten eller har mye salt på seg, kan du ta ut utløseren og skylle/børste vesten i ferskvann. Da kan du samtidig sjekke holdbarhetsdatoen og skifte utløseren ved behov. Har du nødlys gjelder det samme – skift batteriet om holdbarhetsdatoen er passert.

<b>VIKTIG SJEKK:</b> Minst en gang i året bør du blåse opp vesten og sjekke at den er tett
VIKTIG SJEKK: Minst en gang i året bør du blåse opp vesten og sjekke at den er tett Foto: Joakim Hermansson

Også en vest trenger litt kjærlighet

Sjekk gasspatronen for rust, bytt hvis den ikke holder vekten angitt på patronen. Patronen skal være godt skrudd til og ha en sikring slik at den holder seg på plass. Hvis du er i tvil, sjekk på produsentens nettsider eller hos forhandleren der du kjøpte vesten.

Foran hver sesong, eventuelt i løpet av sesongen, bør du blåse opp vesten og la den ligge et døgn for å avdekke en eventuell lekkasje. Sjekk gjerne på produsentens nettsider for korrekt metode. Normalt sett betyr det å blåse opp vesten med det manuelle munnstykket, samt sjekke for lekkasje gjennom munnstykket og luftblæren.

Etter at deler er skiftet og lekkasjesjekk gjennomført, pakker du vesten sammen slik det er angitt fra produsenten. Fremgangsmåten er vanligvis festet til vesten, eller finnes på produsentens nettside.

Til slutt ser du over belter og spenner, passer på at den manuelle utløsersnoren ikke har gjemt seg inne i vesten, og tilpasser vesten slik at den sitter godt – ikke for løst, men heller ikke ubehagelig stramt.


<b>VANLIG LØSNING:</b> Gasspatron til venstre og utløsermekanisme til høyre bør også kontrolleres jevnlig. 
VANLIG LØSNING: Gasspatron til venstre og utløsermekanisme til høyre bør også kontrolleres jevnlig.  Foto: Joakim Hermansson
<b>PAKKING:</b> Det er viktig å pakke vesten ifølge instruksjonen fra produsenten etter test, slik at den kan løse seg ut korrekt. 
PAKKING: Det er viktig å pakke vesten ifølge instruksjonen fra produsenten etter test, slik at den kan løse seg ut korrekt.  Foto: Joakim Hermansson

Sjekkliste for oppblåsbar redningsvest:

1) Hold vesten ren og tørr

2) Bytt ut gamle utløsere og nødlys

3) Bytt ut gasspatron som ikke holder vekten (a)

4) Sjekk at utløser og patron er skrudd til

5) Gasspatronen skal være sikret

6) Kontroller eventuell sikkerhetsstift

7) Blås opp vesten for lekkasjekontroll (b)

8) Sjekk at manuell utløser er tilgjengelig

9) Kontroller alle remmer og spenner

10) Tilpass belter og remmer til personen som skal bruke vesten

(a) Gasspatronen har en spesifikk vekt som indikerer at den er full. En nøyaktig kjøkkenvekt fungerer til formålet

(b) Bruk gjerne en egnet pumpe, sjekk vestens bruksanvisning for rett metode

Denne saken ble første gang publisert 15/07 2024.

Les også