Prøvekjørt: Elektriske Lear 204
Er dette fremtiden?
Om noen år er kanskje Oslofjorden full av båter som ikke lager en lyd. Da snakker vi ikke om seilbåter, men om batteridrevne motorbåter. Vi tok oss en prøvetur for å se hvordan en av dagens modeller virker.


Ifølge historiebøkene ble elektrisitet oppdaget for flere tusen år siden. Da var det eneste de visste om de merkelige kreftene at det gjorde vondt å komme borti elektriske åler. Nå vet vi derimot en hel del mer, og det vil nok være utenkelig for de fleste av oss å leve uten. De siste årene har elektrisiteten også stormet fremover når det gjelder transport. Elektriske biler har vært på markedet lenge, om enn ikke umåtelig populære. Elektriske båter har det derimot vært stille rundt helt siden forbrenningsmotoren ble populær på 1920-tallet. Det har riktignok vært noen spede forsøk fra diverse produsenter, men det har aldri tatt helt av. Nå som miljøbevisstheten vokser blant folk flest, kan det se ut som også nullutslippsbåter kan få sin plass på havet. Det gjenstår da å se om også dette bare er et blaff, eller om dette er noe som kan ta over for bensin- og dieselmotorene i løpet av de nærmeste årene.
Nå har det derimot kommet opp til flere elektriske båter på markedet, i tillegg eksperimenterer noen produsenter med hybridløsninger og hydrogendrift. Vi har tatt en prøvetur i en av de elektriske båtene på markedet - Amerikanske Lear 204.
Selskapet bak heter Lear Baylor Inc, og drives av Shanda Lear, datteren til gründeren bak den kjente flyprodusenten Learjet, og hennes mann, båtkonstruktøren Terry Baylor. Det ble startet i 2005 - med det formål å bygge en elektrisk båt som kunne masseproduseres fra bunnen og opp. Det har de nå gjort, og båten er klar for det norske markedet. Vi tok med oss båten på en prøvetur i Oslofjorden.
Sitter lavt
Det første vi legger merke til i det vi kommer ut fra brygga, er hvor lavt vi sitter. Følelsen kan sammenlignes med å sitte i en kajakk, og du har god kontakt med vannet. Plassen om bord er upåklagelig. Båten har plass til 12 personer, og disse er fordelt på to sidestilte sittebenker, samt en akterbenk. Alle siteplassene er kledd i lyst skai, og har en typisk amerikansk følelse. I bordet er det et kjøleskap med god plass til drikkevarer, og det er viktig. Det er nemlig akkurat det denne båten handler om - å ta med seg noe kaldt å drikke ut på fjorden sammen med gode venner. Sånn sett er filosofien mye av den samme som vi finner i en snekke - bortsett fra lyden. De eneste lydene man hører er bølgene, og en neste umerkelig summing fra elmotoren.
For beskyttet farvann
Dette er naturligvis ingen kjørebåt, og sjøegenskapene er dermed deretter. Vi blir fortalt at Terry Baylor blant annet hentet inspirasjon fra seilbåter da han konstruerte båten. Det kjennes på måten den tar bølgene på. Den bryter det meste, og gynger fra lett fra side til side. Hvis du treffer på sjø som er mer enn 40 centimeter høy, anbefaler vi passasjerene som sitter nærmest baugen å ikle seg regntøy. Bølgene brytes opp og over baugen, og det spruter dermed en del inn i båten.
Takket være det spesialutviklede roret er Lear merkverdig lettmanøvrert sammenlignet med en motorbåt med strak aksel og ror. Den snur omtrent rundt sin egen akse - selv i lave hastigheter. Det gjør at båten er lett å manøvrere i trange havner, selv uten noe særlig erfaring.
Mange er nok bekymret for vedlikehold og levetid på en elbåt - spesielt med tanke på batteriene. Vi blir beroliget med at dette ikke er vanlige batterier, men såkalte AGM-batterier.
Les også:
Lær deg sjøens viktigste regel
Fem knop i ti timer
Disse bruker en type glassfibermatter i stedet for batterisyre, og trenger dermed verken påfyll eller andre spesielle forholdsregler. Båten har seks slike batterier, og det gjør at man kan holde toppfarten på fem knop i ti timer. Ifølge importøren trenger man heller ikke gjøre annet enn å koble til laderen når båten skal i vinteropplag.

Du får Lear 204 i flere forskjellige utgaver. Den vi prøvde var toppvarianten med hydraulisk tak og løse vinduer i pleksiglass. Den billigste versjon koster 259.000 kroner, men da må du klare deg uten tak i det hele tatt. Da får du heller ikke vask, kjøleskap eller noe annet nevneverdig utstyr.

For spesielt interesserte
Midt mellom finnes det varianter med både stofftak og fast glassfibertak. Toppmodellen vi kjørte er på ingen måte noen billig båt, da den har en prislapp på 518.000 kroner. Dermed blir dette fort en båt for spesielt interesserte. Importøren ser ut til å ha forstått det, ettersom de i første omgang vil sikte seg inn på bedriftsmarkedet. Da er det snakk om at blant annet hoteller som ligger ved innsjøer og beskyttet skjærgård, og at disse skal kunne brukes som utleiebåter.
Finn informasjon om alle båter på markedet i Klikks båtkatalog