Padleperler
Padleperler langs kysten
Interessen for kajakk er i sterk vekst og det fins et utall turmuligheter langs hele vår langstrakte kyst. Her er et knippe reisemål for deg som søker opplevelse med padleåre og bærbar farkost.
Svalbard
Padletur i arktisk natur hører til i avdelingen for eksotiske reisemål og Billefjorden er et godt utgangspunkt for å utforske sjøsiden av ville og vakre Svalbard. Fjorden ligger to timers båttur unna Longyearbyen og det er Svalbard Wildlife Expeditions som organiserer turer til kongerikets utpost i nord.
Reisen foregår i tomannskajakk, overnatting skjer i telt og det padles overkommelige dagetapper på 12-15 kilometer. Turens høydepunkter er besøk i den forlatte russiske gruvebyen Pyramiden og klatretur opp på den spennende Nordenskioldbreen.
Underveis vil en få nærkontakt med sel, du kan oppleve isbre som kalver og har turfølget maks flaks skal det være mulig å få øye på isbjørn.
Lofoten
Ett av Norges mest spennende kystlandskap inneholder selvsagt også godbiter for kajakkfolket. En mye benyttet rute går fra Kabelvåg til Svolvær - en distanse på 40 kilometer. Andre alternativer er tur ut til de nærliggende øyene eller til fiskeværet på Skrova. Her er det imidlertid mye dypt vann som skal krysses og av den grunn er løypa mest egnet for padlere med noe erfaring.
Lengre inne i Vestfjorden frister avstikkere til både Trollfjorden eller kanskje til Tranøy fyr der det tilbys servering i ly av den blinkende lykt. Et godt stykke opp i Ramsundet er det mulig å padle ut fra Sandtorgholmen enten i retning Tjeldsundbrua eller vestover mot Fiskefjord. Strømmen i sundet kan tidvis være svært stri, så sørg for oppdatering om værforholdene hos lokalkjente før du skyver kajakken ut fra land.
Helgeland
Leter du etter attraktive reisemål for kajakkpadling kommer du ikke utenom de ti tusen øyene utenfor Helgelandskysten. Hele det innbydende kystriket fra Nord- Trøndelag til Salten i Nordland er ideelt for havkajakk og her kan du ferdes mellom innbydende viker og strender med kritthvit sand. Vega-øyene er et særs populært turalternativ som også er godt skjermet mot store bølger de dager da vinden kan være lunefullt.
I le av de høye fjellene i sør er det her mulig å reise gjennom i en imponerende skjærgård som besten. I tillegg til labyrint av øyer og et spennende kulturlandskap - som har ført Vega-øyene opp på UNESCOs verdensarvliste - har området også et rikt dyre- og fugleliv. Muligheten er absolutt til stede for å oppleve hekkende lundefugl eller komme tett innpå havørn.
Vestlandsfjordene
På utkikkspunktene Kjerag og Preikestolen titter du ned i Lysefjorden. Ønsker du derimot å kikke opp på de majestetiske fjellene skal du gå om bord i en kajakk. Forsand og Songesand er gode utgangspunkt for padleturen innover fjorden. Det kan tidvis være vanskelig å finne høvelige steder å slå leir, men i løpet av turen vil en oppdage at landskapet består ikke utelukkende av stupbratte fjellsider.
Bakken er én av flere mulige teltplasser langs leia og ved det fraflyttede industristedet Fløyrli er det mulig å gå i verdens lengste trapp. Etter endt ferd i Lysebotn kan kajakk og padler bruke rutebåt for retur til utgangspunktet. Lysefjorden i Rogaland er 42 km lang og på det dypeste er avstanden ned til bunnen 422 meter. Lenger nord er det Hardangerfjorden som frister med storslått natur og nasjonalromantikk i høyeste potens.
En anbefalt langtur går fra Ølen til Sundal via Maurangerfjorden. I Sognefjorden er det spektakulære Geiranger som er det ultimate reisemål. Turoperatøren Coastal Odyssey leier ut kajakk og utstyr. På den fem-sju timer lange turen til Skageflå passeres flere spektakulære fossefall. Lenger ute i fjorden tilbyr Valldal Naturopplevingar utleie av kajakk. Korteste guidede tur går til Syltefjellet og langdistansen har Tafjord og Geiranger som endestasjon
Trondheim
Kajakk er et velegnet fremkomstmiddel når en skal utforske urbane omgivelser og i Trondheim er en maritim ekspedisjon på idylliske Nidelva er et godt alternativ til den trøttende spaserturen. Ombordstigning foregår ved Spektrum og herfra går toktet i retning Erkebispegården. Etter at Bakke bro er passert legges kursen mot Sjøfartsmuseet før padleren siger inn mot landingsplassen ved Skansen.
Det er Trondheim Kajakk som tilrettelegger med farkost, sikkerhetskurs, tørrdrakt og hva man ellers måtte trenge av utstyr. Utrente padlere får tildelt åpne kajakker beregnet for to personer. Mer erfarne kajakkbrukere henvises til raskere modeller beregnet til havpadling.
Den korteste variant av padletur gjennom trøndernes hovedstad tar 1 - 2 timer. I tillegg tilbys guidede tokt beregnet på padlere som ønsker å gjennomføre en lengre og mer omfattende kartlegging av Nidelva. På kveldstid foregår utflukten i det funklende lysskinnet fra den pulserende byen.
Sørlandet
Med et godt utbygd nett av hytter og nedlagte fyrstasjoner er Kystled Sør vel tilrettelagt for padlere som ønsker å dra på langtur. Det er turistforening og lokale kystlang som organiserer overnatting i en sjarmerende perlerad av hytter og hus mellom Grimstad og Mandal. Den del av løypa som er best skjermet for vær og vind går fra Saltholmen fyr i Lillesand til Bragdøya i Kristiansand.
Det åpne strekket over Kvåsefjorden kan være røff, men her kan du gå tett opp til land og følge fjorden så langt inn at det kun er et smalt belte med ubeskyttet farvann som må forseres. I skjærgården utenfor Kristiansand er det betjent innkvartering på Grønningen fyr og ellers finns losjimulighet både på Stokken i Randøya og på kystkultursenteret Bragdøya.
Telemark
I tillegg til innbydende ankringspunkter langs elva mellom Skien og Porsgrunn har også dalstrøkene innenfor mange gode turområder som er vel tilrettelagt for padling. Spesielt den nedre del av den drøyt ti mil lange Telemarkskanalen inneholder mange spektakulære partier der spennende synsinntrykk står i kø. Slusene anbefales forsert ved at to padlere bærer kajakken opp trappene til neste nivå.
Alternativ kan kajakk og padler fraktes opp vassdraget på turistbåten, og så kan turen gå medstrøms nedover kanalen. Frakten av kajakk ned trappene blir da en smule enklere. Øverste del av kanalen kjennetegnes av bratte fjellsider som tidvis går helt ned til vannkanten og oppleves derfor som mindre velegnet for padling.
Oslofjorden
I umiddelbar nærhet av hovedstaden er det en rekke gode muligheter for å utfolde seg med åre og langt glassfiberskrog. Oslofjordens Friluftsråd har laget en instruktiv guide til turområdene i den indre del av fjorden. Kadettangen, Holmen, Vollen og Alværn brygge er gode startsteder for kajakk og herfra kan en legge i vei mot én eller flere av de sju kystledhyttene som er åpne for turfolket. Mulighet for å sette opp telt på Borøya, Saraholmen, Nordre Langåra, Steilen og Ommen.
Lenger ute i fjorden er båttrafikken mindre intens, men her er det til gjengjeld større åpne strekk som forskeres før en kommer i land. Strømtangen fyr er et mulig overnattingssted på østsiden av fjorden, og i vestlig retning er det alltid mulig å finne en madrass i den ulåste sjøbua på Fuglehuk fyrstasjon.
Ulike kajakker - ulik bruk
Sammenlignet med en sykkel er havkajakken den maritime utgave av offroaderen med et langt, V-bunnet skrog som oppnår god fart. Bra med plass til bagasje i lukene som er plassert foran og bak cockpit. Nybegynnere kan oppleve det lange skroget på mer enn fem meter som noe vanskelig å manøvrere. Skjærgårdskajakken er sjøens hybrid og er derfor et godt alternativ når du ønsker en allrounder.
Denne modellen har et noe kortere skrog enn racing- og havkajakk. Stødig og enkel å manøvrere, men ikke spesielt rask. V-bunnet skrog i baugen, og for å gjøre den mer stabil i sjøen er skroget flatt fra akterenden og fram til cockpit. Bagasjeplass er noe begrenset i forhold til varianten beregnet for havpadling. I tillegg til skjærgårds- og havkajakk finns det lange og smale racingutgaver beregnet på surfing og konkurranse. Disse modellene er lite egnet til turbruk.
En kajakk i glassfiber veier normalt mellom 15 - 19 kilo og prisene varierer mellom kr 15-30 000.- Modeller i polyetylen er noe rimeligere og også mindre sårbar for skade når den trekkes i land på rufsete underlag. Kajakk i "b øtteplast"kan imidlertid være noe tyngre enn varianten i glassfiber og etter å ha ligget noen timer på et varmt svaberg kan skroget oppleves som mykt og mindre stabilt. Modeller bygd i karbon er lette og sterke, men prisen er her noe høyere enn varianten i glassfiber. Klubber tilsluttet Norges Padleforbund (NPF) arranger jevnlig kurs som gir grunnleggende opplæring i sikkerhet. Flere utleiere av kajakk krever å se NPFs Våttkort som dokumentasjon på at man har en viss basiskunnskap om padling.
LES OGSÅ:
Yamarin: Et råskinn av en familiebåt
Denne saken ble første gang publisert 06/08 2014, og sist oppdatert 03/05 2017.