Oscarsborg
Oscarsborg: Den hemmelighetsfulle øya
Hvem ville vel trodd at den en gang så godt bevoktede Oscarsborg rommer fire serveringssteder, innbydende gjestehavn og spennende tursti for barna?
Det berømte festningsanlegget på Kaholmene i Oslofjorden har aner århundrer tilbake i tid og var inntil ganske nylig en godt bevoktet militærbase - uten adgang for småbåteiere. Slik er det ikke lenger. Nå har våre forsvarsmyndigheter forlatt skansen, og lystbåtflåten blir ønsket velkommen til en lun og innbydende gjestebrygge, der det lukter liflig av grillmat straks man kommer i land.
I tillegg til ankerfeste kan Oscarsborg tilby et vell av aktiviteter, som for eksempel en guidet tur gjennom museet, tegnekurs og kanopadling. Også den yngre garde er vel ivaretatt. På ekserserplassen foran hovedfortet støter vi på en flokk med barn som har startet jakten på Oscarillo, øyas berømte krokodille. Utrustet med hjelm og uniform marsjerer barna taktfast gjennom borggården.
- Se, der oppe i hjørnet av bygningen traff en gang et kanonskudd, sier den engasjerte guiden, før han trekker ungene med seg ned i de underjordiske tunnelene som omkranser hele det store festningsanlegget.
- La oss lage ekko, kommanderes det, og ungene setter i gang med å hoie og skrike.
- Det er litt skummelt her, sier noen av de yngste barna.
Tukthusfanger bygde mur
- Det første fortet ble bygd så tidlig som i 1650. Materialene kom fra passerende skip som ble pålagt å levere ballastjord og to planker, forteller Arne Pettersen, som er spesialist på Oscarsborgs militære historie.
Øya i det trange Drøbaksundet ble tidlig ansett for å være svært så velegnet til forsvarsformål. For ytterligere å skjerpe kontrollen med skip som passerte gjennom nåløyet i Oslofjorden, ble vestre leia stengt.
- Tukthusfanger ble beordret til å anlegge en mur under vann som gjorde det umulig for større båter å passere, og på den måten ble trafikken til Oslo effektivt kontrollert. På det meste var det stasjonert fire tusen mann på Oscarsborg, beretter Pettersen på vår vandring gjennom festningsanlegget.
Den ytre rotunden har solide murer for å kunne motstå kanokuler, og i de indre deler av fortet er det små glugger der skytterne satt på vakt med sine geværer.
- Det er et sinnrikt system med tunneler og ganger i to etasjer. Borggården er bygd som en hestesko med kommandantens balkong som det naturlige midtpunkt. Her kunne obersten brøle sine ordrer uten å forlate boligen, forteller vår kunnskapsrike omviser.
Bombarderingen av militærskipet "Blücher" i 1940 er selvsagt viet en helt spesiell oppmerksomhet i øyas museum. Vi får høre at det var mennene i torpedobatteriet som til slutt fikk has på tyskerne.
- Begge torpedoene som ble skutt ut ble fulltreffere som til slutt senket det store skipet. Skadene på Oscarsborg festning var begrenset til hovedfortet der tak og vinduer ble ødelagt, sier guiden.
Les også
Tips til båtferie med familien
Oberstens romantiske balkong
Da vi igjen kommer ut i sollyset, oppleves kontrasten mellom krigens gru og dagens fredfulle Oscarsborg som nærmest uvirkelig. Skyttergravene er erstattet av grønne gressganger, soldatene er byttet ut med glade barn, og fra oberstens balkong, der det en gang ble ropt ut strenge ordrer, blir det vinket og hoiet glade hilsener.
- Den tidligere kommandoposten er veldig populær hos brudepar som ønsker sine gjester velkommen til fest. Når flomlyset settes på festningen, er den hesteskoformede borggården en svært romantisk festplass, forklarer Ole Jørgen Ringsby, en av kokkene som sørger for at man får like god mat her som på fastlandet.
Hele fire ulike serveringssteder kan man velge mellom. De fleste gjestene foretrekker "Forpleiningen", en trivelig og svært moderne restaurant som attpåtil er premiert med pris for god byggeskikk. Men vi fristes nok aller mest av restauranten på det store fortet, et ønske som vår vert øyeblikkelig imøtekommer.
Festmiddag i staselige omgivelser
- Dette er vårt ypperste selskapslokale. Her har til og med statsministeren arrangert sommerfest, betror hovmesteren oss idet han geleider oss inn i det aller helligste.
- Foreløpig har vi bare åpent i helgene, men hvem vet, kanskje blir dette så populært at vi kan utvide tilbudet, sier Ringsby.
Vi blir anbefalt en solid seks retters middag og innvender at dette kanskje var noe i overkant. Vår vert er like blid.
- Vi er fleksible. Vil man gå rett på hovedretten, ordner vi det. Ettersom vi har både fisk og kjøtt på menyen, klarer vi alltid å sette sammen et måltid som faller i smak, forklarer kokken.
Før maten kommer på bordet, benytter vi tiden til å studere interiøret og til å skue ned på aktivitetene i borggården, der en ny gruppe barn er klare til å jakte på krokodillen.
- Kamskjell, kongekrabbe og ruccolasalat, annonserer kokken da han igjen viser seg i døra.
Og under portretter av strenge befalingsmenn i fargerike uniformer blir vi servert en utsøkt forrett. Hovedretten er ikke det spor dårligere.
- Breiflabbfileten er marinert i urter og kantareller, og deretter bakt i ovn, meddeler Ringsby.
Selv en staselig general ville strukket våpen for et slikt måltid.
Prøve nye oppskrifter? Søk på våre matsider
Fakta - På historisk grunn
Flere gamle militæranlegg er de senere år åpnet for publikum. Særlig båtfolk vil kunne ha stor glede av disse nasjonale kulturminnene, som nå tilrettelegges for et større publikum. Stiftelsen Nasjonale Festningsverk står som eier, og følgende fort er så langt frigitt til sivilt bruk:
- Akershus Festning, Oslo
- Austrått Fort, Ørland, Sør-Trøndelag
- Bergenhus Festning, Bergen, Hordaland
- Fredrikstad Festning, Fredrikstad, Østfold
- Fredriksten Festning, Halden, Østfold
- Fredriksvern Verft, Stavern, Vestfold
- Hegra Festning, Stjørdal, Nord-Trøndelag
- Karljohansvern Verft, Horten, Vestfold
- Kongsvinger Festning, Kongsvinger, Hedmark
- Kristiansten Festning, Trondheim, Sør-Trøndelag
- Møvik Fort, Kristiansand, Vest-Agder
- Oscarsborg Festning, Drøbak, Akershus
Denne saken ble første gang publisert 22/05 2007, og sist oppdatert 05/05 2017.