Båtferie
Med barn på bøljan blå
Båtsesongen er i gang, og de yngste familiemedlemmene skal introduseres for båtlivet. Her får du ABC for barn i båt.
Våre 10 beste tips
- La barna delta i turplanleggingen.
- Husk rikelig med bestikkelser: Frukt, snop og leker.
- Underholdning: Favorittfilmene og strøm til bærbare spillkonsoller.
- Husk å drille sikkerhetsrutiner om bord: Hvor er brannslukkeren og nødstoppen?
- Husk å fordele vekten i båten, og hold vekten så lav som mulig.
- Oppsøk gjerne uthavnene for eksotiske strandhogg.
- Sjekk værmeldingene ofte, og vær åpen for å endre planer dersom været legger hindringer.
- Ta høyde for at du må bruke tid om bord ved brygga en regn-værsdag.
- Behold alltid roen, stress avler stress.
- Husk at båtlivet er den beste formen for fritid.
Tilnærmingen til temaet barn i båt er like variert som ferieønskene ellers: Noen liker seiltur, andre vil gå for motor. Noen liker langturer, mens andre vil ha turen kortest mulig.
Om du oppsøker diskusjonsforum på nett eller tekster om temaet, myldrer det av mer eller mindre gode råd for hvordan ferien med barn om bord blir best mulig. Her har vi sanket sammen redaksjonens egne erfaringer med barn i ulike aldre, korte og lengre turer og ulike båttyper.
Ferie for alle
Som mange andre med sans for båtlivet har flere av oss hatt med barn på båttur, i tillegg til selv en gang å ha vært barn om bord på ferie. Vi tør derfor våge påstanden at det ofte er sunt båtvett og innstillingen du har med deg som avgjør hvordan utfallet blir. Det kan telle langt mer enn fartstid, utstyr eller båttype. Dette er viktig å ha med seg når boarealet innskrenkes til båtstørrelse. Men det skader heller ikke at de praktiske sidene ved byssa eller overnattingsmulighetene er gjennomtenkt på forhånd.
Om vi starter med de aller minste, så er det ofte slik at de lever i to moduser: De gråter, eller så gråter de ikke. Viser den lille seg å være av den snille sorten, gir det stjerner i boka når man skal ut på langtur i båt. Det motsatte fallet kan være direkte farlig, både med tanke på trøtte båtførere og vikende konsentrasjon.
Har du hund med også? Les videre her.
Planlegging
Med god planlegging er det generelt sett uproblematisk å ha småbarn med på tur. Men med barn i båten føler man seg med ett mer utsatt, konsekvensene er plutselig mye større dersom noe skulle gå galt. Det er ikke uvanlig å ta seg selv i å høre nøyere etter ulyder fra motoren, støy fra skroget eller alarmer fra dashbordet. Værmeldingene blir viktigere, og dagsetappene går innaskjærs i den grad det er mulig.
Dessuten er det viktigere å ha beredskapsplaner i tilfelle brann eller grunnstøting Redningsvestene er på når de ellers ikke ville vært det. Faste oppgaver blir gjengangsmelodien, og et godt samarbeid blir viktig, spesielt ved tillegging i gjestehavna. En av de voksne må jo alltid ha et øye med ungen.
Dette bør du ikke gjøre...
Ting tar tid
Det som tar tid i hjemmet, tar ekstra mye tid i båt. Og fordi vi ofte har med oss mye utstyr på tur, blir det fort rotete om bord. En ferie i båt kan derfor utarte seg dersom man ikke har den riktige innstillingen: Stress så lite som mulig. Vær fleksibel, men hold på så mange av hverdagsrutinene som mulig. Da kan du også nyte av familielivet om bord.
Når ungene har fått noe år på seg, øker aktiviteten betraktelig. Nå er det tilsynelatende enten full guffe eller ingenting når det gjelder aktivitetsnivået. Det som er helt avgjørende, er selvfølgelig at de har redningsvest på seg under fart og i fjæra, og at en voksen person alltid har oversikten.
Å ha barna hengende på baugen gjør at du vet hvor de er, men det er ikke en god idé. Vi har god erfaring med å hele tiden ha nye aktiviteter på lur, enten det er å legge puslespill, ha en godbit på lur eller planlegge neste strandhogg.
Her får du flere råd for å unngå farlige situasjoner ved sjøen.
Hvilken båttype?
Hvilke båttype passer egentlig best til ferieturen? Dette spørsmålet vil nok helt sikkert melde seg om du står på randen av handel. Her har vi hørt om alt fra et par voksne og fem barn i båter under 30 fot som har klart seg fint en hel sommer på langtur, til småturer i stor motorbåt uten like godt resultat.
Svaret er derfor at de fleste velholdte og sikre båter egner seg godt. Dette betyr for eksempel at rekkene er høye og at du lett kan holde oversikten. De fleste hjørner bør være avrundet, og dørken bør sklisikres der det er mulig. Skuffer og skap er stort sett sikret, så her trengs det vanligvis ikke noen spesielle grep.
Utover dette bør du passe på å laste båten riktig. Det er ulik praksis for planende, halvplanende og deplasementbåter (snekke).
Praktiske tilpasninger
Med små barn kan det være lurt å rigge seg til med en god, fast stelleplass om bord, eventuelt en oppblåsbar reisestellematte. Her bør alt nødvendig utstyr være lett tilgjengelig, og en skikkelig ladning med hundeposer være lett tilgjengelig for det stinkende avfallet.
De minste liker jo også et lite bad. Har du liten plass, bruker du et lite babybasseng som kan brettes sammen etterpå. En vanlig stamp duger selvsagt også, men den trenger litt mer plass.
Spiseplassen er også ganske sentral for de minste. Her finnes det mange smarte løsninger, blant annet å feste stolen direkte på bordet. Det viktigste er at de ulike løsningene er tenkt gjennom før turen starter, helst også prøvd i praksis.
Hva slags utstyr?
Noe som bør stå på alle utstyrslister før ferien, er leker. Men ikke del ut alt på en gang. Små porsjoner som lanseres på passende tidspunkt, kan gjøre underverker.
Det er også lurt å ha med seg et rikholdig reiseapotek. Midtfjords er ikke stedet å være tom for plaster dersom smårollingen får et kutt i fingeren - da risikerer du at gråtingen varer ekstra lenge.
Viktig er også et godt utvalg av solkrem med høy faktor. Sola tar som kjent litt ekstra til sjøs. En vanlig bæremeis er fint om du ikke har plass til vogna. Mengder med våtservietter er som kjent alle småbarnsforeldres gode venn, mens en vanlig bilstol er et fint sted å sitte for de minste om du har plass til det.
Kunnskap om bord
"Gjør som jeg sier, ikke som jeg gjør," er en kjent og utbredt pedagogisk unote. Men om bord er det virkelig viktig at eksempelets makt brukes på den rette måten. Er du flink til å bruke vesten, vil de små ta etter.
Barnevesten bør ha solide hemper, slik at du kan bruke båtshaken til å hekte på barnet etter et fall over bord (dette skjer gjerne mellom brygga og båten).
Det er også en god idé å lære barna sjøvettreglene - om ikke ord for ord, så i hvert fall grunntanken bak dem. Barn liker også å greie noe foreldrene greier, så lær dem enkle knuter og å ro ei jolle. Med bedre selvtillit kommer trygghetsfølelse på sjøen.
Når det gjelder leggerutiner om bord, så bør disse følge det faste mønsteret. Men husk at om du selv blir fortere trøtt på sjøen, så er det stor sjans for at barna blir det også. Båtens vugging kan i seg selv virke søvndyssende.
Feriehverdagen om bord
De fleste som har tatt turen med barn om bord, vil nok velge korte etapper i starten. Å være på tur med barn skiller seg egentlig ikke så mye fra hvordan du ville lagt opp en vanlig biltur, bortsett fra dette med sikkerhet - som må tas seriøst. Det er fortsatt mat, søvn, tørre bleier, kos og riktig temperatur som gjelder.
Utover dette må værmeldingen sjekkes hyppig, og forsøk å unngå for mye stamping i sjøen. De minste bør ha redningssele på seg, om du ikke vil ha barnet på fanget hele tiden. Har de litt større barna deltatt i planleggingen slik at de vet hvor turen går, i tillegg til å ha fått sin faste plass om bord, så er oddsene gode for en vellykket ferie for alle.
God tur!
Denne saken ble første gang publisert 06/05 2010, og sist oppdatert 06/05 2017.