Båtkriminalitet
Her er tyvenes favoritter
Lokale kjenninger og østeuropeiske bander kappes om å stjele båten og båtmotoren din.
Tall fra Gjensidige viser at tyveri av båtmotorer er halvert i forhold til i fjor.
Gode nyheter; ikke minst for forsikringsselskapene, som i 2008 måtte ut med 100 millioner kroner i erstatning til fritidsbåteiere.
Nedgangen antar man skyldes bedre samarbeid mellom forsikringsbransjen og politiet, samt at alle reportasjene om tyverier av båter og båtmotorer har fått båteierne til å sikre sine verdier bedre.
Men gleden er ujevnt fordelt. I mange politidistrikter langs Ytre Oslofjord er antallet tyverier redusert betydelig, men i Østfold fortsetter økningen. Noe politiet antar har sammenheng med nærheten til svenskegrensen og Øst-Europa.
Uansett kan du regne med at tyveribølger kommer og går, og at det definitivt er slutt på tiden der du kan la skjærgårdsjeepen med 150 hk's motor ligge å duppe usikret i fortøyningene.
Tyverirapport
Vi har fått tilgang til en rapport Østfold politidistrikt har laget med bakgrunn i en analyse av 6500 tyverier av og fra båt, de siste fem årene i Ytre Oslofjord.
Rapporten viser at den siste tids nedgang flere politidistrikt har opplevd, ikke gjelder for Østfold. Der fortsetter økningen. Og enda verre - svært få maritime forbrytelser oppklares.
I perioden 2005 til april 2010 var det for eksempel 1993 brukstyverier fra båt i dette politidistriktet. Av disse er 142 avgjort mot person. Resten er henlagt. Da har du rimelig gode muligheter for å slippe unna straff, med andre ord.
Bare en av fem båter som stjeles kommer til rette igjen, men er gjerne da ribbet for utstyr.
Politiet? De har hendene fulle, og tyverier av og fra båt er - i likhet med andre typer vinningskriminalitet - ikke alltid høyt prioriterte saker.
Hvem, hva, hvor?
Hvem stjeler. Hva stjeles? Når stjeles det? Fra hvor stjeles det? Rapporten fra Østfold politidistrikt gir svarene.
Båter stjeles oftest av lokale gjengangere og guttegjenger som bruker båtene til å bo i, til helgeturer eller som transport under tyveriraid i hytter langs kysten.
Seks av ti båter stjeles i sommermånedene. De fleste i juni, da eierne gjerne bare bruker dem i helgene.
Skjærgårdsjeeper med større motorer stjeles oftest i september, når båten er tatt opp og står på henger, uten å være plassert i sikkert opplag. Dette er båter man i så fall sjelden ser igjen.
9,9 hk - tyvens favoritt
Bildet er litt annerledes når det gjelder tyveri av båtmotorer. Her er det ofte organiserte øst-europeiske bander som er på ferde.
I Østfold er 9,9 hk'erne mest populære blant kjeltringene. En lett tilgjengelig motor som er lett å få med seg og omsette. Selvsagt stjeles det også mange påhengsmotorer med enda færre hester, som disse 8 hk's motorene vi nylig har testet.
Nummer to på listen er 115 hk's motorer, som gjerne veier rundt 200 kilo. Disse tas i godt organiserte tyveriraid, og forsvinner i likhet med 9,9 hk's motorer ofte før og etter båtsesongen, i april/mai og september.
September er måneden det forsvinner flest motorer. Da er båtene gjerne tatt opp på land for å klargjøres for opplag, eierne er på jobb, og avsidesliggende marinaer og båthavner (der de fleste tyveriene finner sted) har dårligere vakthold enn i feriemånedene.
Men om båten fortsatt er i vannet er den heller ikke trygg. Mange tyver er profesjonelle, og kan for eksempel kutte fortøyningene til en båt, for så å dra den med til en avsidesliggende strand og strippe den for motor og utstyr.
Trenden er likevel at stadig flere båter og båtmotorer stjeles i privat opplag. Ikke minst stjeles små påhengsmotorer ofte fra garasjer, hytter og gårdsplasser.
Mottiltak
Så hva gjør du? Det finnes en god del råd for fritidsbåteieren som ønsker å verne om sine verdier. Også politiet har lagt ut råd på en av sine nettsider.
Politirapporten bruker en marina som lenge var herjet av brukstyverier og tyveri av utstyr (men nesten ikke tyveri av båtmotorer) som eksempel på hva som kan gjøres.
Skiltet kameraovervåking og oppfordringer til leietagerne om å ikke la verdifullt utstyr ligge i båtene reduserte antallet tyverier dramatisk. I tillegg begynte den lokale politipatruljen å ta turen innom en gang i blant.
Enkelte motorprodusenter har også begynt å legge inn startsperre. Men det vil nok ta noen år før båtmotorer flest kommer med dette.
Det finnes helt sikkert flere gode tiltak. Tips oss gjerne!
Les også:
Denne påhengsmotoren skal du velge
Test av solide klokker for turbruk
Denne saken ble første gang publisert 22/10 2010, og sist oppdatert 06/05 2017.