VI MENN BÅTS VESTLANDSTUR 2010
Havneperler på ett snøre
Idyll blant dype daler og høye fjell.
Vi er som tidligere nevnt på jakt etter de beste havneperlene på et sommerlig vestland. Vårt største problem nå er et luksusproblem, siden det ikke mangler på verken tips eller utvalg.
Men etter en værmessig rolig kveld i Haugesund, med mye planlegging, tar en ny eventyrlig rute form.
En hyggelig fellesnevner for de fleste gjestehavnene vi besøker i denne bolken, er høy standard og trådløs internettilgang.
Men det er fortsatt lite folk å se ute i leia på vanlige ukedager. Det virker som det er stille før storinnrykket av båtferierende folk rykker inn.
Fra Ryfylke til Hordaland
Vi staker nå lett ut kursen mot øyrikene nordover via Bømlafjorden, med forventninger om å få servert fjordidyller på sølvfat. Vi blir ikke skuffet, og vi forlater Ryfylke med strålende vær hyppig notert i bestikkføringen.
Etter å ha fått en levelig tur over den berømte Sletta, som er på sitt beste, samt passert de lumske skjærene Litle og Store Bloksa, går turen nå innom den første gjestehavna Bømlahamn på sørspissen av Bømlo.
Dermed har vi kommet oss til de første øyene i Hordaland, som er en slags portal til det eldoradoet denne kyststripa faktisk er for mange båtfolk.
Vårt nevnte første stopp inneholder et godt beskyttet lite fiskevær; et perfekt sted å nyte resten av dagen eller ferien. Slike idyller finnes det imidlertid så mange av på denne kanten, at det blir vanskelig å velge videre
Gilde gjesteplasser
Men vi beholder plan, fart og kurs og haster videre til nye gjestehavner. Vi legger turen innom obligatoriske Moster, et tilsvarende idyllisk stoppested for båtturister i Bømlafjorden. Her er det båtlivet som gjelder, og det er greie gjesteplasser for farende fanter.
Les om kjøkkenet som er en båt!
Videre nordvestover glir vi innom kommunesenteret Leirvik på Stord, som er i full sving med å legge til rette for flere båtturister. Her er det enkelt å finne både plasser og priser.
Vi har nå lagt bak oss kysten og gitt oss fjorden i vold. Vi stopper ved noen fine og lett tilgjengelige gjestehavner under navnet Eidsvik, Husnes og Uskedalen, før vi gjør fast for kvelden i Rosendal.
Dette stedet kan lett ta pusten ut av hvem som helst fra sjøsiden, og vil blir ikke mindre fascinert av å finne en flott gjestehavn med enkle muligheter for proviantering og sigthseeing i land.
Her er det jo naturlig nok det gamle baroniet som står øverst på lista over ting å gjøre i land. Baroniet i Rosendal har mange arrangement på denne tiden av året, og kan uten videre anbefales til båtfolk.
Vestlandets Hankø
Vi forlater Hardangerfjorden, via det lettere eksotiske Lukksundet mellom Tysnes og fastlandet. Tett vegetasjon, store fjell og liten båt. Slik blir det kontraster og opplevelse av. Her går ferden videre ut Bjørnafjorden et lite stykke, før det gjøres klart for anløp i Godøysund - det som i reiselitteraturen fra den maritime skribenten Jon Winge blir omtalt som Bergensseilernes Hankø.
På turen videre nordover legger vi innom den velse øygruppa Strøno sør Bergen, før stopp ved Vedholmen. Her er det greit å få seg en matbit, drivstoff og ferskvann.
Men her kan du også finne mange flotte uthavner; det er ikke uten grunn at dette er et populært område.
Vi setter videre nordover, til vi klapper til kai ved Gjellestad Marina. Her er det bunker, vann og strøm, butikk og det hele. Og her blir det mannskapsbytte for vår langtestbåt Galeon 340.
Tips på tampen
Legger du opp din rute før avreise, er alt fra Redningsselskapets havneguide (Ferie & Fritidshavner) til standardverket Den norske los (med tilhørende hovedkart) greie å slå opp i.
Men de fineste tipsene får du etter vår mening på bryggekanten, fra engasjerte båtfolk. Vår rykende ferske havneguide blir å finne både på www.vimennbåt.no og i magasinet Vi Menn Båt.
Les også:
Folkets båtfavoritt blir enda bedre
Denne saken ble første gang publisert 11/06 2010, og sist oppdatert 06/05 2017.