REISE: Fulehuk fyrhavn
Fjordens feteste utsikt
– Fulehuk er en perle, sier Ellen og Hege. I skarp konkurranse med andre entusiaster har de kapret vertinnejobben på Oslofjordens populære feriefyr.
Jo da, det er populært å være fyrvert og vi har mange frivillige som gladelig stiller opp som vertskap, bekrefter Thorvald Haraldsen, primus motor i stiftelsen Fulehuk fyr.
Med beliggenhet ytterst i Nøtterøys skjærgård har både vertskap og besøkende førsteklasses utsikt til en pulserende og livlig båttrafikk i Oslofjorden.
Øya der stasjonen er lokalisert er ikke større enn at man klarer å gå rundt hele knausen på tre minutter - fem minutter hvis du går ekstrem langsomt.
Stasjonen ligger i le av det majestetiske fyrtårnet på Færder, og som lillebror i lyskjeden som rekker like inn til hovedstaden, bærer Fulehuk preg av å være et smålåtent og nøysomt fyr.
Her skal det ikke prales med store installasjoner og kolossale lyskastere slik det gjøres på dominerende kystfyr. Her skal det fordringsløst vises vei slik det sømmer seg for en nøysom fyrlykt midt i leia.
I nesten 200 år har staute betjenter og et engere utvalg av lyskilder skjøttet oppgaven med stor nidkjærhet - til alle sjøfareres store glede. Ledfyret fikk avløsning da et nytt sjømerke ble satt opp på Hollenderbåen.
Ironisk nok var det denne nye blinkende installasjonen som gjorde at Fulehuk ble tilkoblet strømnettet.
- Da det nye sjømerket på Hollenderbåen skulle overta for Fulehuk, var det nødvendig å legge en ut en sjøkabel som gikk via fyrstasjonen. Du kan si at vi fikk tilgang til elektrisitet først etter at fyrlykta var demontert, forteller den engasjerte "fyrmesteren".
Fjordens feteste utsikt
Selv om strømkabelen har muliggjort en luksuriøs fyrtilværelse med både kjøleskap og oppvarming, er det ikke bare stikkontaktene med elektrisitet som lokker folk til Fulehuk.
- Se på det fantastiske panoramaet. Vi har fri utsikt hele horisonten rundt, og kan følge med på båttrafikken som går inn og ut av Oslofjorden, reklamerer Ellen Askjem og Hege Wirgenes.
De to venninnene har i flere sesonger brukt deler av ferien til dugnadsjobbing på Fulehuk, og de stortrives i rollen som fyrvertinner.
Når kvelden siger på, stiger de opp i toppen av tårnet. Der er det istedenfor fyrlykt innredet et hyggelig utkikkspunkt der det dominerende møbel er et bord med en vakkert utformet kompassrose.
Fra toppen av tårnet er utsikten helt formidabel, og herfra kan solnedgangen og lysspillet på fjorden nytes i fulle drag.
Ellen mener at et opphold på fyret får oss alle til å senke skuldrene.
Betjent på sommeren
- Vi har besøk av så mange spennende mennesker her ute. Alle gjestene som tar turen til Fulehuk er glad i sjøen, og de søker ut hit for å hygge seg, forteller Hege.
På den godt skjermede terrassen bak brygga spiser et titall gjester lunsj når vi ankommer stedet, og på svabergene har de mer solhungrige lagt seg nedpå. Fyret er betjent fra midten av juni til begynnelsen av september, og besøkende tilbys overnatting både i den gamle fyrmesterboligen og i det ombygde naustet.
Fulehuk inngår i Kystled-ruten til Oslofjordens friluftsråd, noe som betyr at besøkende alltid vil finne en åpen dør og overnattingsplass.
- I likhet med turisthyttene i fjellet har vi som regel plass til noen ekstra overnattingsgjester på madrasser og i oppholdsrommene. På Fulehuk sier vi at i tillegg til de faste soverom, har vi også et stort hjerterom, forklarer Hege Wirgenes.
Fyrstasjonen på Fulehuk har to brygger og den best skjermede ankringsplassen finner du i et smalt sund på nordsiden av fyranlegget. Vi valgte å sikte oss inn mot hovedbryggen som er anlagt like under naustet.
Her er det nylig satt opp en solid stålkonstruksjon som skal tåle det meste av guffent vær, skruis, ugne regnskyll og fandenivoldsk vind ikke å forglemme.
- Det er fullt mulig å legge til i opptil tjue sekundmeters vind, så sånn sett kan den sterke strømmen i fjorden noen ganger være den største utfordring ved fortøyning.
Edle dråper under vann
Den flotte skjærgården utenfor Nøtterøy og Tønsberg er et eldorado for båtfolk, der idylliske små holmer og blankskurte svaberg rammer inn et svært så innbydende landskap. De mange sjømerker som er satt opp i leia gjør manøvreringen enkel, men stakene er også en påminnelse om at terrenget under vann er like ruglet og ujevnt som det vi finner over havoverflaten.
Vi cruiser gjennom skjærgården i bedagelig tempo en solrik sommerdag, og opplever reisen gjennom det mangfoldige landskap som svært trivelig.
Hadde vi gjennomført båtturen en stormfull vinterdag, ville vi nok hatt et annet syn på saken.
Og direkte engstelig ville jeg ha vært hvis vi måtte klare oss uten sjømerker og gode kart.
Navigeringen i dette farvannet kan være i overkant spennende, og i tidligere tider kunne nok trelasthandlere som søkte inn Oslofjorden ha funnet det en smule irriterende å grunnstøte så nære målet. På de første sjøkartene som er laget over området er Fulehuk blinket ut som et sted man skulle holde seg langt unna.
- På 1600-tallet var det livlig tømmerhandel i dette området. Navnet på fyret kommer fra neder- landsk og betyr det farlige neset, forteller Thorvald Haraldsen. Fyret på Fulehuk er ett av landets eldste, og lyset i tårnet ble første gang tent i 1821. Fulehuk er også den første fyrstasjonen i Norge som ble utstyrt med tåkeklokke.
Til tross for alle disse sikkerhetstiltakene forekommer det fortsatt ett og annet forlis i området, og det franske skipet Portamy er nok den mest kjente skuta som har gått ned i Fulehuks umiddelbare nærhet. I mer enn hundre år har man lett etter vraket. Grunnen til denne rørende interessen skyldes nok først og fremst innholdet i lasterommet.
Ryktet forteller at båten skulle være fylt opp med flasker inneholdende edel konjakk, og selv om utallige ekspedisjoner har vært gjennomført for å lete etter skip og den påståtte verdifulle last, har ingen dykker så langt klart å loka- lisere vraket av Portamy. Fyrver- tinnene på Fulehuk mener det er over havoverflaten man skal lete etter stedets sjarm.
- I toppen av tårnet har vi Oslofjordens beste utkikkspunkt. Ingenting slår det å være til stede i fyrlykta på Fulehuk når sola går ned i horisonten.
Les også:
Denne saken ble første gang publisert 13/05 2012, og sist oppdatert 03/05 2017.