Med hund og småbarn på langtur

Et båtliv med pels og bleier

Å være småbarnsforeldre er en utfordring i seg selv. Vi testet ut hvordan familielivet med hund fortoner seg i båt.

Pluss ikon
HUND OG BARN: Vi klarte oss etter forholdene fint på langtur.
HUND OG BARN: Vi klarte oss etter forholdene fint på langtur. Foto: Finnes, Fredrik
Sist oppdatert

Ronja har bestemt seg. Hun vil ikke om bord. Det svarte lille pelsdyret hopper bortover flytebryggen, skyter rygg som en katt, og småknurrer i et desperat forsøk på å komme unna. Med den oransje flytevesten på ryggen minner hun mest om en hissig liten flytebøye.

Timingen er som alltid dårlig. Feriebåten er pakket, motoren er i gang og vi har en tidsplan å rekke. Dessuten har de første dråpene falt fra en stadig mer truende himmel, og snart blir vi alle svært våte om vi ikke kommer til en overensstemmelse. Etter fem nye minutter med godsnakking får jeg tak i den svarte raggen, og noen blåmerker og kloremerker senere er vi alle trygt om bord. Starten har vært maksimalt utfordrende. Godt er det i alle fall at ungen sover.

MANGEL PÅ SØVN: Babyer sover ikke mer i båt enn de gjør hjemme. I så måte er dette ingen avslappende ferieform.
MANGEL PÅ SØVN: Babyer sover ikke mer i båt enn de gjør hjemme. I så måte er dette ingen avslappende ferieform. Foto: Finnes, Fredrik

Bikkja på dekk

Tips til hund i båt

1. Følg hjemmerutine på mat og dressur.

2. Bruk tid og vær tålmodig når hunden tilvendes båtmiljøet.

3. Legg hundens effekter på ett sted, så har du kontroll.

4. Hunden trenger en eller flere "private" liggeplasser.

5. Ha alltid redningsvest på hunden under gange.

6. Husk luftepauser for hunden underveis.

7. Tilpass ruten og farten etter hundens ve og vel.

8. Legg helst til med akterenden mot bryggen.

9. Husk helsepapirer på hunden når du reiser utenlands.

10. Intoleranse mot hund er økende. Ta høyde for dette i gjestehavna.

I en 37 fots sportscruiser er det bra med plass. Det kommer godt med når man har en liten seks måneders baby og en to år gammel labrador med på tur. Alle stuverom blir proppet fulle av barnevogner, vippestoler, barneklær, bleier, spesialmat, hundeposer, bånd, matskåler m.m. Innleggsbagen med ungen må ha en fast plass, og den må sitte godt fast så ungen ikke flyver veggimellom. Vi kiler den mellom spisebordet og sofabenken i cockpit. Ronja bør ha et trygt sted å ligge både over og under dekk, og helst et sted hvor hun ikke er i veien. Vi lar henne finne plassen selv, og fyller på med tepper etterpå.

Ronja er glad i havet, og elsker å bade. Men om bord i båt har hun en skrekkblandet fryd til det våte element. Selv om vi ikke har noen tro på at hun hopper av under fart, tar vi ingen sjanser. Vesten er alltid på, og hun er festet i båndet når hun står alene akter i cockpit. I god planefart, og med noen små halvmetersbølger ruskende i skroget, kommer hun uansett krypende og legger seg mellom føttene mine ved førerposisjonen, et sted hun vender tilbake til når hun føler seg usikker. Vi tar konsekvensen av dette og tilpasser farten etter forholdene.

En hund må som alle andre gjøre sitt fornødne. Det bør helst ikke skje på et flunkende nytt teakdekk. Dermed satser vi på minst to pauser per dagsetappe, enten med tillegging til brygge eller liggende på svai i nærheten av land. Førstnevnte er selvsagt best: da får vi luftet hunden skikkelig, og selv strukket på bena. Ligger vi med dreggen ute må vi sørge for at hunden kan svømme seg til land på egen hånd, uten at noen i nærheten lar seg sjenere.

Å bære en sprellende og motvillig hund i land over pulpiten er alltid en prøvelse. Det anbefales ikke i lengden. Etter to nestenulykker, et tapt par Raybands og et blodig kjøttsår (hos undertegnede) finner vi det best å satse på den kontinentale stilen, altså å ligge med hekken inntil brygga. Da er det lettere å få i land både bikkjer, unger og barnevogner.

Med full oversikt mot havna er Ronja i sitt rette element. Her har hun kontroll på alle som vandrer forbi, og vokter sitt akterdekk med innlevelse. Etter bare noen få dager har hunden tilpasset seg forbausende godt. Vi sliter heldigvis heller ikke med sjøsyke hos pelsdyret. Verre er det med folks toleranse for hunder i havna. Spesielt på svenskesiden av grensen virker det som om alle er allergikere. Vi tar de nødvendige forholdsregler, og bærer hunden over fremmedes dekk.

Les også

Fem favorittbåter for familien

Unngå uhell på sjøen

Baby i båt

TRYGG BÅTHUND: Ronja er sjef på badeplattformen
TRYGG BÅTHUND: Ronja er sjef på badeplattformen Foto: Finnes, Fredrik

Barn under ett år lever stort sett i to moduser: De gråter, eller så gråter de ikke. Lille Hanna viser seg heldigvis å være av den snille sorten. Det gir stjerner i boka når man skal ut på langtur i båt. Det motsatte fallet kan være direkte farlig, både med tanke på trøtte båtførere og vikende konsentrasjon.

Tips til barn i båt

1. Å ha barn i båt tar ekstra mye tid. Regn dette inn i programmet.

2. Legg opp fornuftige dagsetapper, og ta værforbehold.

3. Sikkerhet er viktig: Planlegg evt. krisemanøvre.

4. Bruk vest ved tillegging i havn. Ha faste arbeidsrutiner.

5. Legg til med akterenden mot bryggen. Barnevogna skal også i land!

6. Finn et sikkert sted der barnet kan sove under gange. Akter i båten gir minst bevegelse.

7. Husk hørselvern for de minste.

8. En fast plass for barneeffekter hindrer at ting "kommer bort".

9. En gulvstående vippestol for de minste er smart. Babyer vil ikke bare ligge. Ta også med populære leker.

10. En bærestropp eller Babybjörn frigir armer og letter båtlivet.

11. Ha nok proviant evt. medisiner med på tur. Du får ikke handlet alle varer over alt.

12. Ikke la båtferien med barn bli til "hverdagsmas". Nyt turen og lad batteriene!

Med god planlegging er det generelt sett uproblematisk å ha småbarn med på tur. Men med barn i båten føler man seg med ett mer utsatt, for konsekvensene er plutselig mye større dersom noe skulle gå galt. Jeg tar meg selv i å høre nøyere etter ulyder fra motoren, støy fra skroget eller alarmer fra dashbordet. Værmeldingene blir viktigere, og dagsetappene går innaskjærs i den grad det er mulig. Dessuten er det viktigere å ha beredskapsplaner i tilfelle av brann eller grunnstøting.

Redningsvestene er på når de ellers ikke ville vært det, men på grunn av mangel på komfort får Hanna vesten sin under benken, klar til bruk dersom noe skulle skje. Faste oppgaver blir gjengangsmelodien, og et godt samarbeid blir viktig, spesielt ved tillegging i gjestehavna. En av oss må jo alltid ha et øye på ungen.

Det som tar tid i hjemmet, tar ekstra mye tid i båt. Og fordi vi har med oss så mye utstyr på turen, blir det fort rotete om bord. En ferie i båt kan derfor utarte seg dersom man ikke har den riktige innstillingen: Stress så lite som mulig. Vær fleksibel, men hold på så mange av hverdagsrutinene som mulig. Da kan du også nyte av familielivet om bord.

Les også

Stor test av redningsvester

Sjekk ut disse havneperlene

Tips til bilferie med barn

TRYGG MED VEST: Hanna tester ut babyflytevesten fra Regatta.
TRYGG MED VEST: Hanna tester ut babyflytevesten fra Regatta. Foto: Finnes, Fredrik

Denne saken ble første gang publisert 10/07 2009, og sist oppdatert 05/05 2017.

Les også