fiske fra fritidsbåt:
Disse syv båtene er perfekte for fiskeren
Ekspert-guide: Disse fritidsbåtene er gode valg for de som liker å drive med fiske fra båt.
Stadig flere fritidsbåtprodusenter får øynene opp for sportsfiskernes spesielle behov, og mange velger å bruke feriebudsjettet, og litt til, på båt.
Vi har plukket ut et variert knippe modeller tilpasset ulike behov og lommebøker.
Pioner 14 Fisher – lett og allsidig
Pioner Boats har nettopp fylt 60 år, noe som borger godt for kvalitet og lang levetid på produktene. Alle Pioner-modellene rotasjonsstøpes i såkalt mykplast. Skroget er gjennomfarget og tåler røff behandling svært godt. Det gjør at du kan gå inn på grunt vann, eller smale passasjer, uten å være engstelig for at det blir merkbare skader på skroget.
I tillegg framhever Pioner det myke materialet som en fordel for sportsfiskere: Bølgeslag mot skroget skal lage mindre lyd enn på en glassfiber- eller aluminiumsbåt. Fisher-modellen er utviklet i samarbeid med «Team Colibri», og har noen egenskaper rettet spesielt mot sportsfiske.
Viktigst er kastedekket, med oppbevaringsrom for fiskeutstyr. Dessuten kan båten leveres med elektrisk motor på brakett i baugen. Pioner har en fin webløsning der du enkelt kan konfigurere båten, blant annet med holder for ekkolodd.
Pioner 14 Fisher er en stabil og trygg båt for innlands- og kystfiske i beskyttet farvann. Båten veier 220 kilo og er velegnet for trailing. Skal to-tre voksne karer på tur, vil vi anbefale en 25 hester på hekken. Da går den i plan også med last om bord.
PRIS: Prisen for en greit utstyrt båt ligger rundt 145.000 kroner. Elmotor koster 40.000.
Sting 600 Pro – enkelt og rimelig
Sting 600 Pro har sitteplasser i tre rader og en styrekonsoll med skjerm – det er i grunnen alt. Akkurat som i massevis av åpne båter du finner langs hele kysten vår, jevnt og trutt i bruk av hobby- og sportsfiskere. 600 Pro er en ekstra stor båt av denne typen, 606 cm lang og 232 cm bred.
Grovt sagt er den en forstørret utgave av Sting 535 Pro. Du kan bestille ulike konsolløsninger, men hvis du vil ha bedre værbeskyttelse, finnes også en utgave med hardtop. Hardtopen er åpen i bakkant og har en midtplassert dør fram mot fordekket. Hytta er trukket litt inn slik at det er plass til passasje på dollbordene på hver side.
En takluke sørger for ekstra lufting og det er plass til en stor kartplotter/ekkolodd på førerplass. Begge fungerer bra med 50–75 hester, det holder til marsjfart på 18–20 knop. Har du ofte last om bord, anbefaler vi 75-hesteren.
PRIS: Åpen modell starter på rundt 160.000 kr. Hardtop-utgaven koster fra 230.000 kr
Buster XL/XXL – egen fiskeløsning
Buster (avbildet øverst i saken) er godt kjent for sine robuste aluminiumsbåter. Tidligere har verftet laget sportsfiskeversjoner av sine mindre Buster S- og M-modeller. Nå står de nye XL- og XXL-modellene for tur. Det er rommelige og sjødyktige båter med lengde på 6,05 og 6,25 meter. Bredden på 2,2 meter sørger for godt armslag om bord.
Den fremre delen av båten kan gjøres om med stangholdere på siden og et 1,2 meter langt fiskedekk i midten. Du kan også velge en lang, sentral stangbeholder. Den går fra baugen og til cockpit. Der kan du oppbevare sju fiskestenger med lengde på inntil 7,5 fot. Akter kan sofa og badeplattformer gjøres om til et ekstra fiskedekk. Du bytter ut ryggstøtten i sofaen med en dekkplate. Det blir 1,2 meter langt. Dekker du den bakre sofaen med et sklisikkert aluminiumslokk, får du et kastedekk på 1,6 meter.
Lokket kan settes vertikalt og gir sitteplass når det ikke benyttes til fiske. I tillegg kan båten leveres med motorfeste på babord side forut for bruk med en elektrisk trollingmotor. Foran konsollene finnes det plass til agnbokser.
En 22-liters fisketank med luftpumpe kan plasseres under sofaen akter. Buster XL og XXL kommer som standard med Q Smart Display flerfunksjonsskjerm. Denne kan også utstyres med ekkolodd. Løsningen er utviklet i samarbeid med Raymarine og benytter CHIRP-sonar.
PRIS: XL koster fra 380.000 kroner. XXL starter på 420.000. Prisen på fiskepakken starter på 25.000
Askeladden P66 og P92 – Funksjon eller luksus?
Vestlandsverftet Askeladden har i over 10 år utviklet et bredt utvalg av såkalte styrehyttebåter. Tradisjonelt sett båter med mer nytte- enn fritidspreg, men det har endret seg kraftig de siste årene. Stadig flere båtbrukere ser seg tjent med værbeskyttelsen i hytta: Du slipper styret med kalesje, trenger ikke finlese værmeldingen og har det stort akterdekk til fiske eller hygge.
Utviklingen har også ført til et mer markert skille mellom styrehyttebåter til fiske og mer familiepregete modeller. I dag har Askeladden 10 modeller i P-serien, og daglig leder Henrik Askvik trekker særlig fram P66 Pilothouse som en velegnet plattform for sportsfiske: Her er det lagt mer vekt på funksjonalitet og praktiske detaljer enn typisk komfortutstyr, sier han. Det viser seg i en enkel styrehytte med plass for tre og et stort akterdekk med rom til ulike typer fiskeredskap, sløyebord, fiskekasse med sirkulasjon og vannspyling.
Med utvendig styreposisjon og bred, dyp gangvei på styrbord side av hytta, skal båten passe til både fjordfiske og turer utaskjærs. 140 hester er minste motor og har nok kraft. I den helt andre enden av skalaen peker den nye P92 SUV seg ut. Dette er Askeladdens toppmodell, med et moderne stepskrog som gir mindre vannmotstand og lekker innredning både ute og inne.
Sportsfiskeren vil umiddelbart spørre seg hvordan fiskeslo og -skjell er kompatibelt med bord og behagelige puter i cockpit. Løsningen er en modulbasert innredning, der du raskt fjerner benker og bokser. Og står igjen med et rent akterdekk på 5,3 m² – det største i denne klassen.
Standard motor er en 350 hk utenbordsmotor. Den kan også leveres med dobbeltinstallasjon fra 2x200 til 2x300 hk for ekstra driftssikkerhet ved havfiske.
PRIS: P66 starter fra cirka 640.000 kroner. P92 fra rundt 1,2 millioner.
Jeanneau Merry Fisher 605 Marlin – rimelig storfisker
Franske Jeanneau har med sin Merry Fisher-serie i mange år vært et av favorittmerkene for sportsfiske her i Norge. Også her ser vi de siste årenes spesialisering for styrehyttebåter: For deg med sportsfiske som hovedaktivitet er det nemlig Marlin-utgavene som gjelder.
De finnes i fire utgaver fra 6 til 9 meter. Mest interessante her hjemme er nok de to minste og rimeligste; 605 Marlin kom i 2019, mens 695 Marlin S2 er en helt ny modell for 2020. Vi har et godt øye til 605-modellen som en fin basisbåt for sportsfiske.
En hyggelig pris gjør sitt, dessuten har du mange elementer fra større styrehyttebåter: Praktisk akterdekk, velutformet fiskeplass forut og dyp gangvei langs hytta på styrbord.
Men kanskje viktigst er den smarte løsningen for utvendig styreposisjon: Ratt- og gasskonsoll kan skyves ut og inn av hytta på en skinne montert i sideveggen. Det er enkelt og fungerer bra. Konstruksjonen kjennes lett og relativt solid, men fungerer best under rolige forhold.
PRIS: Fra ca. 315.000 kr
Sting 630 og 730 Fast Track – rask og sportslig
Det gjør ingenting at båtdesigneren er fiskeinteressert. Espen Thorup står bak de fleste modellene fra Sting og Nordkapp, og da utviklingen av styrehyttebåtene fra Sting var i sluttfasen, sørget Thorup for å legge inn fisketurer som en del av testregimet.
De to Sting-modellene er bortimot tvillinglike, både i design og konsept. Forskjellen er at 730 er en meter lenger og dermed har litt mer plass til det meste. Felles for begge er at de både design- og kjøremessig er mer sportslige enn de fleste konkurrentene.
Kjører du mye i krapp sjø, blir turen mer behagelig og gjennomsnittsfarten høyere. Vår testbåt har ingen sofaer på akterdekket.
Dermed er det åpent akterover og ikke noe som hindrer fisket. I tillegg har Sting fiskeplass i baugen og 3–4 personer kan fiske samtidig. Begge båtene klarer seg bra med minste motor (115 og 150 hk).
PRIS: Fra ca 520.000 (630-modellen) og 600.000 (730)
Beneteau Barracuda 7 – fleksibel uteplass
Barracuda er Beneteaus modellserie spesielt rettet mot fiske, og kommer i fire versjoner fra 6 til 9 meter. Barracuda 7 gir en bra kombinasjon av størrelse og pris. Den har trygge sjøegenskaper og passer fint til kystfiske, men tåler en tur på havet om forholdene ikke er altfor røffe.
Den store dekksplassen akter vitner om at vi er om bord i en Barracuda. Her kan du og fiskekompisene boltre dere, i tillegg har båten fin fiskeplass også i baugen, om trengselen på akterdekket skulle bli for stor: En fast sittebenk foran frontruta og to løse sitteklaffer på hver side av ombordstigningstrinnet skal sørge for at du slipper snøretull. Helt fri for sitteplasser på akterdekket er Barracuda 7 ikke.
Med alle fasiliteter klappet ut og puter på plass, får du en U-lignede sofa med bord i midten og brukbar sittekomfort. Siden dekksplass er prioritert, blir nødvendigvis hytta desto mindre. Gangvei på begge sider er praktisk, men stjeler bredde.
En skyvedør på hver side gir grei passasje ut og inn. På lengre transportstrekk skal du helst ikke stappe inn flere enn fire voksne her. 150 hester er basismotor, den gir nok kraft og cruiser behagelig i drøyt 20 knop.
PRIS: Fra 615.000 kr