Båt og høstpuss
Huskeliste for høstpussen
Gjør du hele eller deler av jobben selv, sparer du penger og lærer båten din bedre å kjenne.
Høsten er tiden for å vise båten din kjærlighet og omtanke. Det er da du skal gjøre den klar til neste sesong, sånn at det aller meste er på plass når sjøen glitrer fristende til våren. Ikke minst vil en skikkelig høstservice hindre at potensielle feil blir verre av at båten blir stående gjennom en sur vinter.
Vi har samlet sjekklister for ulike deler av båtpussen, sånn at du selv kan avgjøre hvilke deler av den du er komfortabel med å utføre på egen hånd. Husk at nye båter og motorer har bedre garantiordninger enn tidligere, og at importørene kan stille krav til hva som skal overlates til fagfolk for at garantien skal gjelde.
Kilder: Vi Menn Båts arkiv, Stein Harald Jørgensen hos Erling Sande, Morten Eikeland ved Risør Båtsenter og Iver Strand hos Yamarin.
Innvendig
Rydd og vask.
Fjern alt av mat du måtte ha i båten.
Rydd ut klær og tekstiler som kan komme til å bli fuktige og bli ødelagt i løpet av vinteren.
Det samme gjelder alle flytemidler.
Vask med grønnsåpe og en skurekrem av det samme salget som du bruker hjemme.
Tøm alle tanker.
Sjekk alle slanger og ledninger. Om de er slitt eller morkne, få dem byttet nå. Greier du det ikke selv, er det enklere å sette bort jobben nå enn når du skal sette båten på vannet til våren.
Reparer eller bytt ødelagt utstyr. Sjekk alt av fendere og tauverk.
Utvendig
Rengjør båten utvendig. Fjern groe.
Gå over hele skroget og se etter skader eller sprekker. Sjekk sammenføyningen mellom inner- og ytterskrog. Kontroller alle gjennomføringer.
Ved behov, legg på primer og bunnstoff av riktig type. Obs: Feil type bunnstoff kan i visse tilfeller ødelegge skroget – se egen rammesak.
Sjekk at alle lanterner virker.
Sjekk vinduer for sprekker, og sjekk at vindusviskeren virker og at viskerbladet ikke er utslitt.
Kalesjen
Vask kalesjen om den er blitt skitten. Ikke vask den i vaskemaskin, for det tåler ikke plastrutene. Bruk børste og såpevann.
Sjekk alle koblingspunkter på kalesjen, enten det er trykknapper eller «øyne» som skal hukes over en krok. Se over kalesjen for rifter, og sjekk sømmene. Det finnes spesialverksteder for kalesjereparasjon, og salmakere eller møbelverksteder tar også slike jobber om oppgaven overstiger dine ferdigheter. Du finner dem med et enkelt søk på nett.
Impregner kalesjen. Du kan bruke impregnering beregnet til sport og camping, eller et spesialprodukt.
Bruk riktig bunnstoff
Har du aluminiumsbåt eller en hybridbåt med skrog i aluminium? Da er det svært viktig at du bruker riktig type bunnstoff. Bunnstoffet må være uten kobber, fordi kobber øker tæringen på aluminium. Bunnstoff for aluminiumsbåter er ofte merket «copper free», «alu safe» eller lignende. Hvis det er hull i primeren slik at det er bar aluminium under båten, må du ha på primer før du har på bunnstoffet. Aluminiumsbåter kan ha offeranoder. Ikke dekk dem med bunnstoff – det virker mot sin hensikt. RIB-er skal ha bunnstoff på den delen av pongtongene som ligger i vann. Også her er det snakk om et spesialmiddel.
Motor/Batteri
Bytt motorolje og girolje. Dette skal gjøres hvert år om du skal ha motoren til å vare lengst mulig. - Bytt filteret som sitter mellom tanken og motoren.
Dusj på under lokket med fuktighetsfortrengende spray. Spesielle marineprodukter holder lengst, men eksempelvis WD40 duger også.
Sjekk alle slanger og ledninger i tilknytning til motoren.
Sjekk alle offeranoder. Utvendig har motoren ofte to anoder, innvendig kan den ha opptil fem-seks. Bytt anoder der halvparten av anoden er tæret bort. Obs: Tæringen kan være større når båten ligger stille enn når den blir brukt, så ikke hopp over dette selv om båten ble lite brukt i sommer.
Kontroller trimfunksjonen.
Om båten har elstart, skal du koble fra batteriet. Lite bruk er ingen garanti for at batteriet er i god stand. Lad det opp og oppbevar det tørt og ved romtemperatur.