André Villa

André Villa:  Kjempet seg tilbake etter skrekkfall

For syv år siden lå FMX-utøveren André Villa bevisstløs på en bane i Polen etter et skrekkfall. Han kjempet seg tilbake. Nå er de luftigste svevene historie, men han driver fortsatt innen ekstremsport.

Pluss ikon
VIL FORTSATT UNDERHOLDE: André Villa har gått veien fra å være utøver til å bli arrangør. Og han satser like høyt som før.
VIL FORTSATT UNDERHOLDE: André Villa har gått veien fra å være utøver til å bli arrangør. Og han satser like høyt som før. Foto: Privat
Først publisert

DEN 4. AUGUST 2011 var det kvalifisering til den påfølgende helgens Red Bull X-fighters-konkurranse i Poznan, og Freestyle Motocrosskjøreren André Villa fra Vågå burde ha stått over.

Men Villa vil være med, og kippet derfor av seg Aircast-skoen han brukte i stedet for gips, etter at han få dager tidligere brakk ankelen.

– Jeg var så målbevisst. En skarve knekt ankel skulle ikke ødelegge for muligheten til å bli verdens beste det året.

Året før ble Villa nummer to i Red Bull-serien, som er et slags verdensmesterskap for planetens mest avsindige sport. Han ledet serien, og aktet å selge seg dyrt.

– Det er noe med det, når alt i livet dreier seg om å nå best mulige resultater.

Derfor var den ødelagte ankelen støttet av en Aircast, og ikke gips. En Aircast-sko kan tas av, og foten teipes opp. Kanskje det kunne gå, til tross for at foten rimeligvis kjentes svak?

FLØY HØYT: Etter over 30 benbrudd og med halvannen meter med stål i kroppen ga André Villa seg som proffutøver. Men han hviler ikke akkurat på laurbær og knirkende kroppsdeler.
FLØY HØYT: Etter over 30 benbrudd og med halvannen meter med stål i kroppen ga André Villa seg som proffutøver. Men han hviler ikke akkurat på laurbær og knirkende kroppsdeler. Foto: Privat

Overrotasjon

Villa satte stø kurs mot et dobbelthopp på banen i Poznan. Han skulle gjøre en backflip – en baklengs salto – på hvert av hoppene. Det første gikk greit. Nesten.

– Etter hoppet hadde jeg så vondt i ankelen at jeg ikke greide å reise meg opp igjen. Jeg gjorde også en liten feil, fikk en overrotasjon, og havnet i baksetet.

Villa var med andre ord ikke i god utgangsposisjon for hopp nummer to. Men han hadde visualisert hoppene så mange ganger, at han ikke klarte å gjøre det eneste fornuftige – å avbryte.

Det neste som skjer er ikke pent:

Han satser igjen, underroterer denne gangen, og prøver desperat å komme seg vekk fra motocross-sykkelen før han får den i skallen.

Problemet er bare at foten henger fast under girpedalen. Villa improviserer frenetisk, og kommer seg delvis av før det er for sent.

Men han lander likevel stygt, og får tohjulingen delvis over seg.

Bevisstløs ligger han på bakken, mens motocross-sykkelen gjør sine siste førerløse byks på en taus arena. Lårbenet er knekt. Bekkenet har syv brudd.

Villa kommer først til bevissthet da en polakk står over ham med en stor drill. Polakken er gudskjelov ikke snekker, men kirurg. Og drillen har maks omdreining direkte i nordmannens lårben.

Sesongen er over.

Se video av det dramatiske fallet her:

Kjørte MC som fireåring

Syv år senere er ikke André Villa så ivrig etter å snakke om skader. Men skader er det vanskelig å komme utenom, når man intervjuer en vagvær som i mange år var på toppen i Freestyle Motocross, også kjent som FMX.

TIDLIG PÅ: André Villa kunne kjøre motorsykkel før han kunne sykle. FOTO: Privat
TIDLIG PÅ: André Villa kunne kjøre motorsykkel før han kunne sykle. FOTO: Privat Foto: Privat

Du har nok sett disse akrobatene, sittende på motorsykler under saltoer og dobbeltsaltoer, og hengende i styret under luftige svev. Dristige utøvere med øvelser som Kiss of Death, og klippekort hos kirurger.

I 2018 er 36-åringen Villa småbarnspappa og eks-utøver. Karrieren ble lang – han debuterte i motocross-konkurranser som tolvåring. En debutant med mye erfaring, vokst opp som han var som sønn av Kjetil Villa, og nevø av Asbjørn og Ivar Villa – brødre som alle på den tiden er aktive motocrossførere på høyt nivå.

Og når pappa Kjetil hadde egen motocross-bane hjemme i Vågå, er det kanskje ikke så merkelig at sønnen lærte å kjøre motorsykkel som fireåring, før han lærte å sykle.

Senere ble det full satsing på ekstremgrenen av motocross – Freestyle MotoCross, kalt FMX. Her gikk Villa gradene og ble profesjonell i 2004.

I hele ti år var han en del av sirkuset, og fascinerte et måpende og til tider skrekkslagent publikum i serier som Red Bull X-Fighters og X Games.

Han kjempet seg tilbake etter skrekkfallet i Poznan. Han måtte lære å gå igjen, men cirka åtte måneder etter ulykken konkurrerte han igjen.

Så – i 2014 – la han opp etter over 30 benbrudd og med halvannen meter med stål i kroppen. Nok var nok. Etter mange alvorlige skader ville ikke Villa hvile, men nå var det kommet så langt at når «gærningen» ble spurt om hvordan han var skrudd sammen, trodde han det var ment bokstavelig.

Turtallet på tohjulinger dabbet av. Men fortsatt ville han satse høyt innen motocross.

XTREMT: 16. juni forvandles Ullevaal stadion til en ekstremsportarena med André Villa fra Våga i førersetet.
XTREMT: 16. juni forvandles Ullevaal stadion til en ekstremsportarena med André Villa fra Våga i førersetet. Foto: Privat

Ekstremsport-stevne på Ullevål

André Villa hviler nemlig ikke på laurbær og knirkende kroppsdeler. Som han selv sier – «fokuset er flyttet fra å bli verdens beste i Freestyle Motocross til å underholde.»

En ny karriere har forlatt startgrinden – nå satser Villa like friskt som noen ganger før, som arrangør av spektakulære motocross-baserte show med betydelig konkurransefaktor.

Han samlet 6000 storøyde på Sørlandssenteret i fjor. Nå skal han forvandle Ullevaal stadion til en arena for ekstremsport.

FØRSTE KVINNE MED BACKFLIP: Som entreprenør og arrangør har André Villa sørget for en uvanlig nervepirrende forrett under selve kveldsstevnet inne på stadion, der konferansier Jan Erik Larsen nok vil slå på glasset og be om «absolut tystnad». Som første kvinne i verden skal nemlig 21 år gamle Stine Hettervik fra Skåla prøve å gjøre en backflip. Hun kan dermed bli historisk.
FØRSTE KVINNE MED BACKFLIP: Som entreprenør og arrangør har André Villa sørget for en uvanlig nervepirrende forrett under selve kveldsstevnet inne på stadion, der konferansier Jan Erik Larsen nok vil slå på glasset og be om «absolut tystnad». Som første kvinne i verden skal nemlig 21 år gamle Stine Hettervik fra Skåla prøve å gjøre en backflip. Hun kan dermed bli historisk. Foto: Kalis Foto

400 lastebillass med sand skal inn på stadion for å besørge forvandlingen fra gressmatte til en manesje for noen av de beste utøverne av freestyle motocross (FMX), supercross, sparkesykkel, BMX og snøscootere.

Det skal også konkurreres i Speed and Style. Som i supercross gjelder det å komme først i mål, men i tillegg må triksene være gode nok.

Ifølge arrangøren er det første gang det blir arrangert en Speed and Style-konkurranse i Scandinavia og banen er historiens største.

Før supercross- og FMX-banen bygges, skal arrangørene legge ut plater for å unngå skader på gressmatta. Av konstruksjonene som skal reises er blant annet et tolv meter høyt stillas som dekkes med 200 kvadratmeter med finerplate. Dette blir arenaen for BMX og sparkesykkel.

Sparkesykkel? Dere aner ikke hva en atlet hvis eneste nerver er balansenerver kan gjøre med en sparkesykkel. Med åtte forskjellige ramper skal Villa og medarrangørene legge til rette for de mest spektakulære triksene i FMX og snøscooter.

X Games-stjernen Daniel Bodin fra Sverige skal vise hva som er mulig med en snøscooter.

Dødsens alvorlig

Jepp – Villa er intet mindre enn primus motor for ett av Europas råeste ekstremsportstevner, der et tresifret antall personer er i vigør før, under og en stund etter arrangementet.

For navnet lyver ikke. Stevnet skal avholdes på tradisjonsrik fotballgrunn i hovedstaden. Ikke som et TV-basert motorsportsstevne og -show.

GODT FORBEREDT: Stine Hettervik skal åpne showet på Ullevål Xtreme. Hun skal forsøke å gjøre noe ingen andre kvinne har gjort før henne. Det krever nerver av stål og mye forberedelser.
GODT FORBEREDT: Stine Hettervik skal åpne showet på Ullevål Xtreme. Hun skal forsøke å gjøre noe ingen andre kvinne har gjort før henne. Det krever nerver av stål og mye forberedelser. Foto: Kalis Foto
KONFERANSIER: Jan Erik Larsen skal lose publikum gjennom Ullevål Xtreme lørdag 16. juni 2018.
KONFERANSIER: Jan Erik Larsen skal lose publikum gjennom Ullevål Xtreme lørdag 16. juni 2018.

Risikoen for at Villa enda en gang går på snørra er nok liten, gitt antall billetter allerede solgt – 10.000 i skrivende stund. Dessuten har han sponsorer i ryggen, og en søvn-sikrende samarbeidsavtale med AS Ullevaal stadion.

Det verste som kan skje er at han ikke tjener penger. Ille nok, når man i månedsvis har jobbet lange dager for å skru sammen et arrangement med flere detaljer enn noe som har kommet fra Ikea.

Ullevaal Xtreme er show og underholdning, men også en dødsens alvorlig konkurranse der vinneren forlater stadion med en sekssifret sjekk, og taperne i verste fall forlater stadion på båre.

André Villa

Født: 1982

Sivil status: Samboer med Rachel Nordtømme, en sønn.

Karriere: Motocross; fra 2001 kun FMX. Profesjonell fra 2004. I 2014 la han opp, og begynte å arrangere stevner og show med FMX som rød tråd. En rekke topplasseringer i internasjonale FMX-stevner og -mesterskap gjennom ti år.

Aktuell: Arrangerer UllevaalXtreme 2018, 16. juni.

FMX

Akronym for Freestyle Moto Cross. Motorsykkelsport der deltagerne får poeng for triks utført i lufta, med fart fra ramper. Norge har hatt to store internasjonale profiler – André Villa og Ailo Gaup. Gaup ble verdensmester i 2004 og 2007.

Se flere dramatiske kræsj her:

BLI ABONNENT:Artikkelen er publisert i samarbeid med Vi Menn. Klikk her for å abonnere (15 utgaver + digitalt steketermometer for 298,-) eller les alt ukebladet har utgitt på vimennpluss.no.

Last ned artikkelen her!
Last ned artikkelen her!