Tips til skjortejakten
Slik finner du den perfekte dresskjorta
Å finne den perfekte skjorta kan være en utfordring, men heldigvis er det et par enkle tips man kan følge for å gjøre shoppingen litt enklere.
Desember måned er fylt med festligheter, og da bør festantrekket være i orden. Det er ikke bare dressen som skal sitte som et skudd, men også skjorta.
De fleste menn vet ikke hvordan skjorta skal sitte, og kjøper ofte en i en halv størrelse for stor eller for liten.
Hvis du tar deg en tur for å handle skjorte kan du finne mange som ser fine ut, men det er ikke før du får den på at du kan se om den passer deg og din kroppsfasong.
Vi gir deg de beste tipsene for hva du skal se etter når du skal gå til innkjøp av ny dresskjorte.
Hvordan skal skjorta sitte?
Både det estetiske og komforten er viktig når man skal kjøpe en skjorte. Vær ekstra nøye på hvordan skjorta føles og sitter i halsen og rundt skuldrene.
Hvis den er for trang eller for stor ser ikke dette spesielt fresht ut og det blir heller ikke så komfortabelt.
Det de fleste gjør når de skal kjøpe skjorte er bare å kjøpe etter brystvidden, altså S, M, L, XL etc, men du må også huske på å få kragestørrelsen og armlengden rett. Så ta nøyaktige mål og prøv de ulike modellene, da finner du fort det alternativet som passer deg best.
Tenk også på din egen livsstil når du skal kjøpe skjorte, er du mye i bevegelse eller sitter du mye rolig?
Kjøpetips:
Her er våre beste kjøpetips til hvordan du finner en dresskjorte som passer perfekt:
1. Vit hva du ser etter: Det første du må bestemme deg for er hva slags skjorte du er på utkikk etter. I hvilken anledning du skal bruke den? Skal skjorta være til casual eller til formelt bruk?
2. Stoffkvalitet: Det finnes skjorter i ulike stoffkvaliteter. Men bomullskjorter er nok det beste alternativet, ikke bare vil den la huden få puste bedre, men også måten materialet ser ut og henger på kroppen din er finere enn syntetiske stoffer. Jo bedre bomullskvaliteten er jo finere ser den ut på, og jo enklere er den å stryke. Det finnes såkaldte strykefrie skjorter, dette er for de som ønsker et enklere liv. Men helt rynkefrie blir de jo aldri.
3. Velg riktig størrelse: Dette er hvor de fleste gjør feilen når de kjøper en skjorte. Man kjøper de ofte en eller to størrelser for stor. Det er ikke nødvendig å ha overflødig stoff rundt kroppen som et telt. Da det er sagt, bør man også være opptatt av komforten, det ser like ille ut hvis skjorta spriker hver gang du prøver å røre på deg. Den skal sitte fint over brystkassa og følge kroppen på en naturlig måte. Da kommer den også til å føles komfortabel. Hvis skjorta er dyttet nedi buksa, og den poser seg er den altfor stor.
4. Kragestørrelse: For å finne rett kragestørrelse, måler du rundt halsen og legger på 1 cm. Den skal ikke føles ukomfortabel, den skal kunne kneppes igjen uten problem. Man skal fint kunne putte en finger nedi kragen når den er kneppet igjen. En skjorte kryper gjerne 3-5 % i vask, så er du i tvil om størrelsen bør du heller ha litt ekstra å gå på.
5. Armlengde: Når det gjelder armlengden skal skjortekanten vises 1 cm ut fra dressjakken. Så når du strekker armen rett ut foran deg, skal ikke skjorta krype altfor langt opp på armen. Den skal da stoppe rett ved håndleddet, og skal ikke krype lenger opp enn det armene på jakken gjør.
6. Skuldre: Sømmen hvor armene er sydd på kroppen av skjorta skal stoppe der skuldrene dine faller og begynner å peke nedover.
7. Farge og mønster: For et intervju, er det lurt å velge konservative farger. En lyseblå er ofte det sikreste. Gå for hvitt hvis det er til formelt bruk, og er alltid en sikker vinner i festlige lag. Ensfargede skjorter er alltid fint å ha i garderoben, siden de er lette å kombinere. Men det er også fint å bryte med ruter eller striper også. Når det gjelder striper har vertikale striper en slankende og forlengende effekt, mens horisontale striper får deg til å virke bredere.
8. Mansjetter: Du kan også velge mellom skjorter med enkelmansjett, som har vanlig knapp på ermet, og skjorter med dobbel-mansjett, hvor du anvender mansjettknapper. Gå for dobbel-mansjett til formelt bruk.
Finn en passform til din figur
Ditt valg av skjorte kan avgjøre om du ser større eller mindre ut, avhengig av hvilken modell du velger.
Her er de to vanligste skjortetypene:
- Regular fit: Den skjorten som blir brukt av flest. Her har du bedre plass til kropp og armer. Den er ikke så figursydd som slim-fit skjorta, men litt rettere i fasongen.
- Slim fit: Den smaleste skjortefasongen, og den er sydd så den passer smalere menn. Den er mer figursydd og fremhever da personens silhuett.
Ta deg i kragen
Det finnes mange ulike skjorterkrager, men siden øyet går etter symmentri bør skjortekragen følge linjene på dressjakken.
Har jakken smale slag bør du ha en skjorte med smal krage og motsatt. Det er også viktig å ta utgangspunkt i din egen ansiktsform.
Her er de vanligste skjortekragene:
- Standard krage: Den mest vanlige. Her peker snippene nedover, og det er et lite mellomrom mellom der hvor snippene møtes. Den passer de fleste ansiktsformer, men passer spesielt godt til de som har et rundt ansikt eller som har kort hals, da kragen vil gjøre at du virker smalere og lenger. Den er også fin med et smalere slips.
- Cutaway: Denne er kortere og bredere og snippene peker fra hverandre. Denne kragevarianten kler en kraftigere slipsknute. Har du et litt mer kantete ansikt hjelper denne kragen å myke opp de sterke linjene i ansiktet ditt.
- Button-down: Denne kragen får skjorten til å se mer casual ut, og hvis du ikke skal gå med slips eller sløyfe er dette den som ser best ut. Knappene holder kragen på plass.
- Vinge krage: Denne kragen har en bøyd spiss på toppen av kragen. Du ser den oftest på smokingskjorter, og passer best til veldig formelle anledninger.
Les også:
Vinterens fineste sko for menn
Lik oss - Klikk Mote - på Facebook
Slik finner du den perfekte dressen
Her er jakkene som holder deg varm i vinter
Meld deg på Klikk Motes nyhetsbrev og hold deg oppdatert på det siste innen mote og skjønnhet
Denne saken ble første gang publisert 15/12 2012, og sist oppdatert 25/06 2017.