Vintage shopping
De fleste plaggene har en kvalitet som moderne klær ikke kan konkurrere med
Dette må du vite om vintage-shopping.
Å handle vintageklær er en egen prosess som skiller seg ut fra å handle nye klær.
Det tar lenger tid, plagget finnes ofte kun i en størrelse og det er ikke alltid plagget er i god stand.
Smører du deg med tålmodighet kan du finne drømmeantrekket som alle vil misunne deg og som ingen andre har.
- Det beste med vintage i mine øyne, er at folk viser at gamle klær kan være veldig fine, sier Ingun Grimstad Klepp, tekstilekspert og forsker ved Statens Institutt For Forbruksforskning (SIFO).
- Det motbeviser motebransjens påstand om at nytt = fint = gjør deg vakker. Vintage bidrar til at måten vi tenker og snakker om klær på endres.
Ved å handle vintage er du også miljøbevisst.
- Det er mange fine fordeler med å handle vintage. La være å kjøpe nytt og dermed la være å belaste miljøet med unødvendig produksjon, sier Klepp.
Slik starter du med vintage
Er vintage helt nytt for deg bør du gjøre deg kjent med markedet og hva det har å tilby. Ta turen innom flere butikker. Kjenn på stoffer og se hvordan de forskjellige snittene sitter på kroppen.
- God tid og et åpent sinn er viktig. Det beste med å handle vintage er selve jakten. Et antrekk som ikke er fint på hengeren kan overraske deg med hvordan det sitter på, sier Åsa Formark, innehaver av vintagebutikken Velouria Vintage på Grünerløkka.
Gjør deg kjent med systemet og spør gjerne de som jobber i butikken.
- Det er enklere å starte i butikk enn på nett. Når jeg er i Norge, drar jeg alltid innom Fretex, som er en av mine absolutte favorittbutikker for gjenbruk, sier vintagesamler Christina Krogstad.
- Det er en god plass å starte dersom du ikke kjenner til gamet, men har lyst til å begynne å utforske vintage. Der kan du finne mange skatter til rettferdige priser. Grünerløkka har også noen fantastiske butikker å by på, legger hun til.
Krogstad ble hekta på vintage for fem år siden da hun studerte moteledelse ved Gateway College i Paris, og har også jobbet i vintagebutikken Kilo-Shop i motebyen.
Les også: Du trenger ikke vaske klær så ofte
Finn materialer av god kvalitet
Før ble klær laget for å vare lenge. Derfor kan du enkelt finne kjoler fra blant annet 60- og 70-tallet som er like fine som da de var nye.
Materialer som ekte skinn, silke, lin, kasjmir, rayon/viskose og ull er gull verdt.
- Vintage og gjenbruk er en fantastisk måte å skaffe seg gode kvalitetsplagg til en rimelig penge. De fleste klær som er ordentlig vintage har en kvalitet over seg som de fleste moderne og masseproduserte plaggene ikke kan konkurrere med, sier Krogstad.
Les også: Du bruker vel ikke flasker om igjen?
Viktig å inspisere plagget
Å finne vintageplagg med god kvalitet har de samme reglene som når du ser etter kvalitet i nye klær.
Les på merkelappen, hvis plagget har en merkelapp.
Kjenn på stoffene og spør de som jobber i butikken, råder Klepp.
- Å handle vintage har de samme reglene som å handle nye klær. Spør deg selv om dette noe du vil bli glad i og bruke. Er det et plagg med en god fremtid i din garderobe – eller er det bare skapfyll?
Vit hva du liker og ikke kjøp bare for å kjøpe.
- Se spesielt etter materialer og farger du liker. Om du kan sy, er små skader og feil i passform mindre viktig, fordi det enkelt kan rettes. Kan du ikke sy, anbefaler jeg at du velger klær som er i orden, sier Klepp.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Våg å prøve det som er annerledes
Det morsomme med vintage er klær som ingen andre har og som skiller seg ut i mengden.
Rettigheter ved vintageshopping
- Du har de samme rettighetene når du kjøper brukte klær, som når du kjøper nye. Vanligvis så er det to års reklamasjonsrett på klær. Det gjelder både om du kjøper fra privatperson eller fra butikk.
- På den annen side kan du ikke kreve det samme. Alder og slitasje må tas med i beregningen. Undersøk derfor klærne godt før du bruker dem. Se på sømmene, let etter hull og revner og ta en sniff. Klærne er gjerne renset, men gamle klær kan lukte og da er det greit å vite hva du kjøper.
- Skal du kjøpe vintage klær kan du gjøre et kupp, men sjekk klærne nøye før du kjøper dem. Du har de samme rettigheten som ellers, så husk kvittering.
Kilde: Ingeborg Flønes i Forbrukerrådet
- Når jeg kjøper vintage, så ser jeg først og fremst etter snitt og materialer som skiller seg ut. Jeg er veldig glad i velur, paljetter, skulderputer og plagg som skiller seg ut uten at de blir for ekstreme, sier Formark.
Vær åpen for moten fra alle tiårene og prøv alt.
- Mange ganger har jeg endt opp med å kjøpe ting som jeg ikke syntes var fine når de hengte på hengerne. Det er lurt å prøve ting, plutselig er den 80-tallskjolen helt super på, sier butikkeieren.
Les også: Få orden i gangen med dette trikset
Legg plagget i fryseren
Vintage er definert til klær som er cirka 20 år eller eldre.
Derfor er det viktig å inspisere plagget nøye før du kjøper. Hvis du ikke kan sy, er dette spesielt viktig.
Klær som har blitt brukt før kan ha skader som du ikke ser med ett øyekast.
- Sjekk for hull, flekker, om glidelåsen fungerer og at alle knappene er der, sier Krogstad.
Det er ofte lurt å spørre om plaggene har vært renset.
- Dersom plaggene ikke blir renset først, så legger jeg klærne i plastikk og putter de i fryseren i noen dager. Dette dreper de fleste bakterier, tipser Krogstad.
For en nybegynner kan det være greit å starte med vintagebutikker hvor klærne allerede har vært gjennom en kvalitetssikring av butikkens egne plukkere.
- Jeg råder alle vintageshoppere til å gå gjennom plaggene for å dobbelsjekke at alt er i orden, sier Formark.
Les også: De beste vintage nettbutikkene
- Et vintageplagg kan være verdt en tur til skredder
Når man står foran drømmeplagget, kan det være vanskelig å motstå. Kan en skredder trylle kjolen til en størrelse større eller mindre?
- Er det små og enkle endringer, så kan det kanskje gjøres underverk med en sikkerhetsnål eller to. Jeg synes at et vintageplagg kan være verdt en tur til skredder. Man får jo tilbake et helt unikt plagg, sier Formark og legger til:
- Det viktigste er å være litt realistisk før du kjøper og sjekke om det er mulig å sy ut kjolen. Ofte er det enklere å sy inn en kjole.
- Du må se an stoffet i plagget og hvor stor forandring som må til. Se også på prisen. Dersom det er store endringer gjør det ingen ting om du ødelegger syprosjektet fra Fretex som kostet en 100-lapp, sier Krogstad.
- Det er kjipere dersom du ødelegger den framtidige brudekjolen til mange tusen.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Priser
Pris kommer an på hvor sjelden varen er og hvor du handler. På et loppemarked er det vanskeligere å finne det du leter etter, men du kan finne plagg av de fineste materialer til under hundrelappen.
Eksklusiv vintage
- Innen vintage styres eksklusivitet av to ting; tilgang og merke.
- Prisen på en 20-tallskjole i god stand vil alltid være høy fordi det er en sjelden vare som er vanskelig å finne.
- Den andre typen eksklusivitet gjelder for de store «high end»-merkene. Med mindre du finner en skatt på et loppemarked som ikke aner hva de har, vil dette alltid være dyrt.
- Merker som er dyre når du kjøper de nye, er også høyt priset når de er vintage. I noen tilfeller kan det også være dyrere.
- Merker som Chanel og Hermes er et godt eksempel på dette. Chanel vil alltid være Chanel, og den eksklusiviteten koster. Du får ikke en billig avtale på de virkelig store high end-merkene.
Åsa Formark, innehaver av vintagebutikken Velouria Vintage
I vintagebutikker er plaggene sortert på forhånd slik at du bruker mindre tid på å finne noe du liker som er i god stand.
Uansett hvor du handler, er det viktig å bestemme deg for hva du er villig til å betale for plagget du ønsker deg.
- Jeg betaler ikke 50 euro for en paljett-topp fra 80-tallet på en lettere overpriset vintagebutikk, når jeg lett kan finne den samme for 5 euro på et marked eller på Ebay, sier Krogstad.
Det er på loppemarked og på markeder du virkelig kan gjøre de gode kuppene.
- I Paris er det enkelte vintagebutikker som er blitt voldsomt populære og dermed latterlig overpriset. Jeg foretrekker markeder eller de litt shabby butikkene der du finner alt i fra crocs til Chanel-vesker, sier hun.
Les også: Vask nye klær før du bruker dem
Lykke kan kjøpes
Får du smaken på å handle vintageklær, kan du du se frem til å alltid være unik. Det kan Krogstad skrive under på.
- Jeg liker å skille meg ut med klærne mine. Jeg elsker å vite at det er stor sannsynlighet for at det bare finnes en av alle kjolene mine og at ingen andre kommer til å dukke opp med den samme, sier hun.
Det er ingen grenser for hva du kan finne av skatter når du handler vintage.
- Et av mine favoritt vintageplagg er en sort fløyelscape med fjær og strassknapper. Den fant jeg på Beyond Retro i Stockholm. Jeg elsker sort fløyel, og cape er et passe dramatisk plagg for meg, forteller hun.
For en vintagesamler kan lykke kjøpes på loppemarked, bruktbutikker og internett.
- Jeg har flere lange, broderte, etniske kjoler med gigantiske engleermer fra 60/70-tallet. Jeg har to identiske kjoler; en grønn og en oransje. Den oransje kjøpte jeg på Ebay, og noen år senere så fant jeg den samme kjolen i grønt på Fretex i Oslo. Den dagen kunne lykke kjøpes for penger, sier Krogstad.
Les også: Les dette før du setter på neste vaskemaskin
Vintage er alltid eksklusivt
For de fleste handler ikke det å kjøpe vintage om dyre merker. Det handler om å finne et unikt antrekk som gjør at du føler deg vakker.
- Eksklusivitet handler like mye om at du finner den 70-talls frynsejakken eller den hvite bohemkjolen du har lett etter lenge og som ingen andre har. Det kan ingen sette en prislapp på, sier Formark.
Wow-faktor og pris er viktigst for mange.
- For meg så er det i hovedsak kvalitet, pris og «wow-faktor». Jeg liker at plaggene er i god stand, og jeg søker alltid etter spesielle klær som ingen har maken til, sier Krogstad.