Mengde ull i klær
Så mye ull burde plagget inneholde
Og én ullblanding burde du styre helt unna.
Derfor burde du bruke ull:
- Holder bedre på varmen - selv i fuktig tilstand.
- Frastøter skitt og ulukter.
- Miljøvennlig.
- Slitesterkt.
- Naturlig brannhemmer (tar ikke fyr).
- Holder seg glatt og pent over tid.
Kilder: Ingun Klepp og Anne Cecilie Rinde.
Vi beveger oss inn i høysesongen for bruk av ullundertøy og ulltøy generelt, men vet du egentlig hvor mye ull du burde bruke?
- Noen tekstilblandinger funger ok, men ren ull, og særlig ull med spenst og glans, er det som nupper minst og holder på varmen best.
Det sier Ingun Grimstad Klepp som er forsker ved Statens Institutt For Forbruksforskning (SIFO) og tekstilekspert.
Skal vi tro Anne Cecilie Rinde, designeren bak ullundertøy-merket Vera & William, er det likevel et par tekstilblandinger du bør holde deg unna.
- Produkter med ull ytterst og bomull innerst er i mine øyne helt feil, da bomull krever en helt annen vask enn ulla. Da er silke eller andre animalske tilsetninger et mye bedre alternativ.
- I dag kan du også finne et tekstil kalt Super-Wash som kan vaskes opp til 60 grader og trumles. Dette er merket som 100% ull, selv om fibrene er kledd med en mikrohinne av nylon utenpå for å unngå toving eller krymping ved vask i høye temperaturer. Rett og slett et paradoks i seg selv, legger designeren til.
Klepp er helt enig.
- Ullsokker som er blandet med mer enn 20% polyamid eller polyester vil kanskje bidra til å styrke sokkene, men også til kaldere føtter.
- Enkelte undertøymerker er også blandet med syntetiske stoffer for å tåle vask på høyere temperaturer, men dette er i utgangspunktet helt unødvendig med mindre du arbeider på store institusjoner og ikke kan så mye om klesvask, legger tekstilforskeren til.
Flere fordeler
Ifølge ullekspertene, er det langt ifra bare varmende å kle seg i ull - den bidrar visstnok også til en rekke andre positive ting.
Litt om ull
Angora, kasjmir, mohair, alpakka og ull er alle dyrehår - og utgjør sammen med silke de Animalske Fibre. Deres fellestrekk er at de er naturlig fremstilt fra dyreriket og kan spinnes direkte fra sin opprinnelige form. Utover ullens allerede nevnte egenskaper, har hvert enkelt dyr spesialisert sine dyrehår til det ypperste etter hvilket klima og temperaturer de må overleve i.
Kilde: Anne Cecilie Rinde.
- Rent estetisk sett er ull et vakkert materiale, som blir vakrere ved bruk takket være sine sterke fibre, mener Klepp.
- I tillegg har ull en stor evne til å ta opp fuktighet, slik at du ikke føler deg våt selv når du svetter - som jo er en viktig egenskap for varme. Ullen varmer faktisk selv i fuktig tilstand.
Og skulle du være i tvil, så er det ikke bare sauens hår som beregnes som ull.
- Angora, kasjmir, mohair og hår fra andre dyr enn sau, omtales som ull. De har litt ulike egenskaper og utseende, men skal både vaskes og ellers behandles som ull, forklarer Klepp.
Miljøvennlig ull
Rinde har alltid vært en forkjemper for miljøvennligheten ull fører med seg, og mener at verken kunstige eller syntetisk fibre kan måle seg opp mot ullens funksjonalitet, komfort eller velvære.
- Når du i tillegg ser på alle de miljøvennlige og bærekraftige fordelene ved å bruke ull, er det helt enkelt det aller beste alternativet, fastslår hun.
En av grunnene til at ull er så bærekraftig er rett og slett at materialet ikke slites i stykker slik kunstige fibre lettere gjør, men vaskehyppigheten er også viktig.
- Ull får mindre svetteflekker, og lukter mindre enn alle andre tekstiler. Dermed krever ull sjeldnere vask enn andre tekstiler, forteller Klepp.
Noe som både sparer vann, vaskemidler og energi - i tillegg til arbeid, så klart.
Styr unna syntetisk
Men, hva er egentlig så ille med syntetiske tekstiler da?
Vel - ganske så mye, ifølge ekspertene.
- Problemet med å blande syntetisk med naturlig er at det da lettere nupper. Å blande inn sterke fiber for slitestyrke i sokker er en god idé. Men generelt er for eksempel akryl kaldere, eldes raskere og lukter mer enn ull, sier Klepp og minner også om hvor farlig akryl kan være.
- Akryl tar lett fyr, som er viktig å huske på i forhold til barneklær spesielt, men også for friluftsmennesker som oppholder seg i nærheten av bål.
Rinde styrer også langt unna syntetiske stoffer.
- I mine øyne er syntetiske tilsetninger helt overflødig – men selvfølgelig langt billigere og kjappere å produsere. Husk at små syntetiske mikropartikler faller av i bruk og vask, hvilket igjen går rett ut gjennom vaskevannet, ut i grunnvannet og verdenshavene – hvor de ikke brytes de ned.
Med andre ord vil syntetiske stoffer kunne være miljøbelastende.
Er du interessert i flere oppdateringer fra Klikk Mote? Følg oss på Facebook her!
Denne saken ble første gang publisert 22/12 2015, og sist oppdatert 02/05 2017.